Netherlands

Coronaprotesten in Italië escaleren: fotograaf gewond, tien arrestaties

Bij protesten tegen de nieuwe anti-covid maatregelen van de Italiaanse regering is maandagavond in Turijn een fotograaf gewond geraakt. Hij kreeg vuurwerk tegen zijn hoofd. Relschoppers gooiden vuurwerkbommen naar de politie en sloegen winkelruiten in in de binnenstad van de Noord-Italiaanse stad.

Volgens de politie heeft de harde kern van voetbalclubs Juventus en Torino zich gemengd onder de ondernemers die hun ongenoegen uiten over het sluiten van hun bedrijven door de Italiaanse overheid. De politie heeft tien arrestaties verricht.

Coronaprotesten in Italië escaleren: fotograaf gewond, tien arrestaties
Foto: EPA

In heel Italië protesteerden boze ondernemers tegen de nieuwe maatregelen, vooral het sluiten van bars en restaurants om zes uur ’s avonds stuit op veel verzet. Horecaondernemers voelen zich zondebok voor de oplaaiende pandemie. Voor veel bareigenaars komt de vroege sluiting neer op een lockdown, uit protest spoten ze in Rome bierfusten leeg op straat. Ook in Milaan en de Siciliaanse stad Catania gingen honderden mensen de straat op en werd de politie bekogeld met flessen en vuurwerk en gingen vuilnisbakken om.

Lees ook: Reisadvies voor Italië en Oostenrijk aangescherpt, Griekse eilanden naar geel

Na twee dagen van spanningen was het in Napels opvallend rustig, in een sit-in voor het gebouw van regionale overheid eisten de demonstranten het aftreden van president De Luca. Voor de komende dagen zijn nog meer protesten aangekondigd in heel Italië.

Lockdown

Italië gaat niet opnieuw in lockdown, maar heel veel scheelt het niet. Het decreet met nieuwe coronamaatregelen dat premier Conte gisteren ondertekende, legt het sociale leven grotendeels lam. Scholen en musea blijven open, maar theaters en concertzalen gaan voorlopig dicht en bars en restaurants moeten veel eerder sluiten.

De nieuwe maatregelen om de explosieve stijging van het aantal coronabesmettingen af te remmen, zijn ingrijpend. Maar het is geen lockdown, verzekert de premier, want ‘een nieuwe lockdown kan Italië zich niet veroorloven. We moeten er alles aan doen om zowel de volksgezondheid als de economie te beschermen.’

De semi-lockdown, zoals de krant La Repubblica de maatregelen noemt, is zondag om middernacht ingegaan en duurt tot 24 november. Een maand lang gaan alle zwembaden, sportscholen, theaters en bioscopen dicht en moeten bars en restaurants om 18.00 uur de deuren sluiten. Het is nog wel mogelijk eten of drinken te bestellen of af te halen, maar het mag niet op straat worden geconsumeerd. Ook blijven de musea open, maar het maximaal aantal toegestane bezoekers wordt beperkt, net als in winkels.

Coronaprotesten in Italië escaleren: fotograaf gewond, tien arrestaties
Demonstranten botsen met de politie tijdens een protest tegen de nieuwe coronavirusmaatregelen in Milaan. Foto: EPA

Italianen mogen vanaf maandag eigenlijk alleen nog maar werken, naar school en boodschappen doen, de rest wordt verboden of sterk afgeraden. Reizen tussen de verschillende delen van het land is nog wel toegestaan maar de bevolking is gevraagd het zo veel mogelijk te vermijden. Zowel onderwijs op afstand als smartworking worden daarom gestimuleerd.

In de bovenbouw van de middelbare school en op de universiteiten zal driekwart van het onderwijs online aangeboden worden en ook de ambtenaren zullen, waar mogelijk, thuiswerken.

Grote zorgen

Dat besmettingscijfer baart de Italiaanse regering grote zorgen. Zaterdag telde het land bijna 20.000 nieuwe besmettingen en 115 doden. De teststraten kunnen de vraag nauwelijks aan. Daardoor dreigt het track and trace-systeem spaak te lopen. De maatregelen zijn dus strikt noodzakelijk, benadrukte Conte. „Als we ons in de maand november aan de regels houden en de curve onder controle krijgen, dan kunnen we daarna de teugels wat laten vieren en met een geruster hart de Kerst tegemoet.”

Terwijl in het voorjaar de Italianen de maatregelen vrij geruisloos en gedisciplineerd opvolgden, groeit nu het verzet. Verschillende branche-organisaties zijn boos over de nieuwe regels. Zo is de cultuursector verbijsterd over de voorgenomen sluiting. In een open brief wijzen ze cultuurminister Dario Franceschini erop dat theaters, bioscopen en concertzalen veilig zijn. „Door de strenge protocollen is er sinds de heropening in mei geen enkel coronageval bekend.”

Vol ongeloof

Ook de horecabranche is vol ongeloof. Restauranthouders vinden dat ze ondanks hun inspanningen en investeringen gestraft worden voor andermans falen. „Wij respecteren de regels”, zegt Max Mascia, chef van tweesterrenrestaurant San Domenico in Imola tegen zakenkrant Il Sole 24 Ore. „Het probleem zijn de scholen en het openbaar vervoer.”

In beide sectoren dreigen veel faillissementen als gevolg van de maatregelen. De organisatie van horeca-ondernemers heeft het over 110.000 bedrijven die om zouden vallen. „We kunnen niet nog een sluiting aan”, zegt voorzitter Roberto Calugi. „Als er geen compensatie komt dan is de horeca dood.”

In een poging de getroffen branches gerust te stellen meldde premier Conte tijdens zijn persconferentie dat er geld is voor compensatie.

Football news:

Pep op de 700e wedstrijd van zijn carrière: Ik had niet verwacht dat het zo veel zou zijn. Ik geef nog 700 uit en maak het af. Manchester City manager Pep Guardiola heeft laten zien hoe hij zich voorbereidt op de 700ste wedstrijd van zijn coaching carrière. Het jubileumspel van de 49-jarige is de 11-jarige Premier League wedstrijd tegen Fulham. Ik speel nog 700 wedstrijden voordat ik klaar ben. Ik had dit niet eens verwacht. Het is geweldig om 700 wedstrijden te spelen met zo weinig nederlagen. Ik wil dit delen met iedereen waar ik mee werkte in Barcelona B, Barcelona, Bayern München en hier. Samen hebben we ongelooflijke resultaten bereikt, en ik hoop dat we dat in de toekomst nog eens zullen doen, zei Guardiola
Kamwenge werd een klant van agent Bale
Mourinho over coaching career: 20 jaar geleden werd alleen rekening gehouden met ex-spelers. Niet nu, en dit is mijn nalatenschap
Van Dijk-beste centrale verdediger van 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is een topspeler in termen van mentaliteit. Hij heeft elk jaar een nieuw doel.Voormalig Juventus hoofdcoach Massimiliano Allegri deelde zijn mening over striker Cristiano Ronaldo. Ik had veel sterke spelers, sterk qua mentaliteit. Bijvoorbeeld verdedigers Chiellini en Nesta, middenvelders Gattuso en Seedorf en forwards Ibrahimovic en Ronaldo. Ronaldo is qua mentaliteit een topspeler. In dit opzicht is het anders dan de andere. Hij won vijf gouden ballen, vijf overwinningen in de Champions League, één won de Euro Met Portugal. Het is moeilijk, en hij draagt altijd bij. Elk jaar heeft hij een nieuw doel zei Allegri
Borussia Dortmund presenteerde een collectie met Spongebob als onderdeel van een deal met Nickelodeon
Woodward zei dat het team veel werk te doen heeft om trofeeën te winnen. Wij begrijpen dat er nog veel werk aan de winkel is om de stabiliteit te bereiken die nodig is om trofeeën te winnen. In April heb ik gezegd dat we ons blijven inzetten voor versterking van het team, maar we zijn gedisciplineerd in de uitgaven tijdens de pandemie. Ik denk dat wij dit hebben bereikt dankzij de versterkingen die wij in de zomer hebben gemaakt. Onze totale netto-uitgaven sinds de zomer van 2019 zijn meer dan 200 miljoen euro - meer dan enige andere grote Europese club in deze periode. Wij zullen Ole blijven steunen met een geplande langetermijnaanpak voor werving die gericht is op de Zomertransportramen, aldus Woodward