Netherlands

Coronavirus: OMT bespreekt opties voor betere mondmaskers zorgpersoneel

REGIO - We zitten middenin een lockdown vanwege het coronavirus. Volg hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.

OMT bespreekt opties voor betere mondmaskers zorgpersoneel

Het Outbreak Management Team (OMT) bespreekt vrijdag de mogelijkheden om zorgpersoneel te voorzien van beter beschermende mondmaskers. Zorgvakbonden hebben daartoe een verzoek ingediend. Ze vinden dat medewerkers uit de sector standaard preventief gebruik moeten kunnen maken van zogeheten FFP2-maskers.

De bonden CNV, FNV, NU'91 en V&VN pleiten voor aanscherping van de RIVM-richtlijn over mondmaskers. In de zorg zijn nu chirurgische mondmaskers in de meeste gevallen de standaard. De betere FFP2-maskers worden alleen aangeraden voor 'hoog-risicohandelingen' bij coronapatiënten en mensen bij wie het virus wordt vermoed.

Wat de bonden betreft moeten FFP2-maskers standaard worden voor alle zorgmedewerkers die te maken hebben met coronapatiënten. Beschikbaarheid is volgens de zorgbonden geen probleem.

2,3 miljoen Nederlanders al beschermd tegen Covid-19

Een op de acht Nederlanders heeft inmiddels antistoffen tegen corona. Uit onderzoek van bloedbank Sanquin onder duizenden bloeddonoren blijkt dat vorige week bij 13 procent van hen sporen van een doorgemaakte corona-infectie zijn aangetroffen, schrijft de Volkskrant.

Dat zou betekenen dat nu bijna 2,3 miljoen mensen natuurlijke immuniteit tegen het coronavirus hebben ontwikkeld. Hun antistoffen zorgen voor langdurige bescherming.

Korpschef Van Essen: Wie expres regels overtreedt krijgt boete

'Daar waar mensen zich niet aan regels houden, zal de politie handhavend optreden. Als je moedwillig de regels overtreedt krijg je een boete", zei korpschef van de Nationale Politie Henk van Essen donderdagavond bij Op1 in reactie op het invoeren van een avondklok in ons land. Van Essen benadrukte dat 'de fase van waarschuwen nu achter ons is'.

Van Essen zei vertrouwen te hebben in het draagvlak onder de bevolking voor de avondklok. Hij vroeg nogmaals aandacht voor de flexibiliteit van 'de collega's'die nu in plaats van overdag veelal 's avonds worden ingezet. Hij zei opnieuw graag te zien dat ook politiemensen snel gevaccineerd worden.

Plan voor nieuw onderzoekscentrum voor rampen en pandemieën

Nederland krijgt een zogenoemd Pandemic Disaster Preparedness Center. Het Erasmus MC begint het onderzoekscentrum met de TU Delft en de gemeente Rotterdam. Met het centrum hopen de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, beter voorbereid zijn op eventuele toekomstige pandemieën en rampen.

Het is een idee van viroloog Marion Koopmans en werd gelanceerd in het programma Jinek. Koopmans maakt deel uit van het internationale team dat in China de herkomst onderzoekt van het coronavirus. Zij liet via een liveverbinding weten dat er internationaal rekening gehouden moet worden met nieuwe pandemieën. "Dat is zeker iets waar we voor de toekomst serieus mee aan de slag moeten", zegt Koopmans. De komst van het onderzoekscentrum kan daarbij helpen.

Volgens burgemeester Aboutaleb zal bij de toekomstige regering een concreet plan ingediend worden. Het centrum moet er over drie jaar zijn, verwacht hij. Het moet wat hem betreft 'een internationale uitstraling' krijgen met gerenommeerde wetenschappers.

Coronakaart

Hoeveel besmettingen waren er in jouw gemeente? Op ons coronadashboard zie je onder andere het huidige risiconiveau van jouw regio en de dagelijkse ziekenhuisopnames.

Football news:

Ik wilde echt in Chelsea blijven. Vertrekken naar Arsenal is een moeilijke beslissing, er is een ernstige rivaliteit tussen de clubs
Kane zal Tottenham deze zomer niet verlaten. Clubs hebben niet het geld voor dergelijke grote deals
Antonio Conte: de fans van onze rivalen zeiden dat Conte uit Inter moet worden geschopt. Het zou hen helpen
Real Madrid is klaar om te luisteren naar voorstellen voor Varane als contract onderhandelingen niet beginnen tegen de zomer
Antonio Cassano: Juve kocht Ronaldo om de Champions League te winnen, maar de resultaten werden slechter. Ze namen de Serie A zonder hem. Voormalig Italiaanse spits Antonio Cassano bekritiseerde opnieuw Juventus forward Cristiano Ronaldo. Hij heeft nog een jaar te gaan werken. Juventus tekende hem om de Champions League te winnen, maar na zijn aankomst werden de resultaten in het toernooi slechter. Ze hebben de Serie A zonder hem genomen. Het project is verkeerd gebouwd. 120 jaar lang waren alleen overwinningen belangrijk voor Juventus. Dat blijft tot op de dag van vandaag de verantwoordelijkheid van de club, maar ze probeerden zich te veranderen door Sarri en Andrea [Pirlo] in te schakelen. Ronaldo past niet bij Pirlo ' s ideeën. Hij zal blijven scoren, omdat hij het zelfs zittend kan doen. Hij rent naar binnen vanaf de linkerrand en kan het doel raken, en zijn head shots zijn uniek. Andrea wil een beweging opbouwen vanuit de verdediging, hij heeft hoge druk nodig. Ronaldo kan beslissen over de uitkomst van wedstrijden, maar hij is niet zozeer betrokken bij teamwerk. Ik denk dat zijn tijd bij Juventus is jammer als ze niet winnen van de Champions League, Cassano zei
Manchester United kon Pau Torres kopen van Villarreal. Kunde uit Sevilla is te duur
Ik heb met Barca onderhandeld, maar dat is verleden tijd. Ik zal een nieuw contract ondertekenen met Inter