Netherlands

De omzet van big tech blijft toenemen, de discussie over hun macht ook

Terwijl de dominantie van grote Amerikaanse techbedrijven meer dan ooit ter discussie staat, laten hun nieuwste kwartaalcijfers zien dat het ze nog altijd voor de wind gaat. De omzet van Amazon, Apple, Facebook en Google kwam over de afgelopen drie maanden (juli, augustus en september) uit op omgerekend 194 miljard euro. Dat is 30 miljard euro meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Er lopende diverse onderzoeken, deze week nog moesten een aantal van de bedrijven zich verantwoorden in de Amerikaanse Senaat en vanuit Europa wordt nieuwe regelgeving verwacht. Maar dit zien ze dus (nog) niet terug in hun financiën.

Amazon zag zijn omzet het hardst stijgen, dat komt mede doordat meer mensen online bestellingen plaatsen vanwege corona. De webwinkelgigant is sinds begin dit jaar ook in Nederland actief. Webwinkels en bezorgers hier houden al rekening met een extra druk feestdagenkwartaal.

Adverteerdersboycot Facebook

Facebook blijkt geen last te hebben gehad van de adverteerdersboycot in juli. De omzet was niet eerder zo hoog, omgerekend ruim 18 miljard euro, en steeg in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Aan de boycott-actie deden uiteindelijk meer dan 1100 bedrijven mee, die zo kenbaar wilden maken dat Facebook meer moet doen tegen haatzaaien en desinformatie. Een gesprek hierover met het platform werd door de organisatoren van de boycot "vruchteloos" genoemd.

Het sociale netwerk, dat tevens eigenaar is van Instagram en WhatsApp, zet zich wel schrap voor de komende periode. Aanstaande dinsdag zijn in Amerika de presidentsverkiezingen. In een toelichting op de cijfers sprak topman Mark Zuckerberg zijn zorgen uit: "Ik vrees dat door de verdeeldheid in het land en de uitslag die dagen of weken op zich kan laten wachten, er mogelijk sociale onrust in het land kan ontstaan."

Net als Twitter en YouTube heeft Facebook hier maatregelen tegen genomen. De vraag is echter wel of het genoeg zal zijn, daaraan twijfelen experts.

Bekijk hier de kwartaalcijfers van de vier techbedrijven:

Kwartaalcijfers 'big tech'

Het moederbedrijf van Google, Alphabet, heeft ook een succesvol kwartaal achter de rug. Net als bij Facebook stegen de advertentie-inkomsten flink. Het bevestigt het beeld dat de twee advertentiegiganten, ook tijdens de pandemie, vooralsnog onaantastbaar zijn.

Bij Apple steeg de omzet nagenoeg niet, maar is nog steeds ontzettend hoog: omgerekend 55 miljard euro. De nieuwste iPhones komen normaal in september, maar werden dit jaar een maand later gepresenteerd. Daardoor zijn die verkopen nog niet terug te zien in de kwartaalcijfers. De iPhones zijn uitgerust met 5G, analisten hebben daardoor grote verwachtingen van het nieuwe aanbod.

Rapporten en onderzoeken

De goede cijfers komen op een moment dat met name in de VS de zorgen over de macht van big tech toeneemt. Begin deze maand publiceerden de Democraten in het Huis van Afgevaardigden een 450-pagina's tellend rapport waaruit blijkt dat de bedrijven te machtig zijn en dat er maatregelen tegen moeten worden genomen.

Er volgde een aanklacht van het Amerikaanse ministerie van Justitie tegen Google. Het bedrijf heeft volgens het departement een monopoly op de zoekmachinemarkt en wijst daarbij specifiek naar afspraken met onder meer Apple, waardoor de zoekgigant als standaard staat ingesteld op iOS-apparaten. Een deal die miljarden dollars waard is. Ondertussen hangt er ook een onderzoek naar Facebooks marktmacht vanuit toezichthouder FTC boven de markt.

Ondertussen wordt er in Brussel de laatste hand gelegd aan een pakket maatregelen die de macht van de techbedrijven moeten inperken. Het voorstel, de zogeheten Digital Services Act, wordt begin december verwacht.

Overheden aan beide kanten van de plas vinden dus dat het genoeg is geweest, de vraag is echter wel hoe snel ze veranderingen kunnen doorvoeren. Daarnaast laten de cijfers óók zien dat de belangen aan de kant van de techreuzen alleen maar groter worden. Er is hen veel aan gelegen om te voorkomen dat regelgeving hun machtige positie te veel aantast.

Football news:

Chelsea heeft een geweldig team. Kan Mendy of de duurste keeper in de geschiedenis van de Premier League spelen.Tottenham manager Jose Mourinho deelde zijn verwachtingen voor de komende Premier League wedstrijd met Chelsea. Het maakt niet uit of we op Stamford bridge boven aan de tafel of achter Liverpool aankomen - het verandert niets voor ons. Zoals ik al zei sinds het begin van het seizoen, We beweren alleen elke volgende wedstrijd te winnen, niets meer
Ronaldo is een beetje moe na zoveel wedstrijden. We zijn overeengekomen dat hij zal rusten
Diego wilde niet meer leven. Hij stond zichzelf toe te sterven
Eder Sarabia: ik hoop dat Barcelona weer het team zal zijn dat ons heeft laten genieten van voetbal als geen ander
Maradona is een belangrijke figuur in het leven van regisseur Paolo Sorrentino. Hij gelooft dat Diego zijn leven heeft gered en noemt de Argentijn zijn gids over de wereld van de kunst
Barca presidentskandidaat farre: Ik wil dat Messi de erevoorzitter van de club wordt. De presidentskandidaat van Barcelona Jordi farre heeft gesproken over de toekomst van Lionel Messi in de Catalaanse club. Wij hebben reeds met zijn familie gecommuniceerd en ons project aan hen voorgelegd. Leo blijft, daar zijn we absoluut zeker van, want hij wil blijven. We moeten hem een levensproject geven. Het zal van kracht zijn voor vele jaren nadat Messi stopt met spelen voor Barca. Ik wil dat Messi erevoorzitter van Barca wordt. Ik wil dat Messi wordt wat Michael Jordan werd voor Chicago. Ik wil hem helpen een Messi merk te creëren zoals Jordan deed, hem stabiliteit geven zei farre. Ik herinner eraan dat gisteren een andere kandidaat voor de functie van President van Barca, Emilie Ruso, voorstelde het stadion van de Catalaanse club in camp Nou Leo Messite hernoemen. Kandidaat voor het presidentschap van Barca Pharr: Messi moet de Michael Jordan zijn voor onze club
Manchester United blijft geïnteresseerd in Dembele en kan proberen om hem te huren van Barca In Januari