Netherlands

De tweede golf en het probleem-Grapperhaus

De tweede golf is gekomen, eerder dan veel kenners verwachtten, en iedereen met ervaring in crisisbestrijding weet dat overheid en politiek nu een razend ingewikkelde periode wacht. Je hoort dat het kabinet voorlopig vertrouwt op zijn overredingskracht. Geen nieuwe maatregelen. Je hoort ook dat dit al over twee dagen achterhaald kan zijn.

Wat dit betreft zijn we terug bij het begin van deze crisis: er zijn amper zekerheden, juist nu mensen naar zekerheden verlangen.

Dus we weten eigenlijk al dat de woede die we tot nu toe zagen – de woede van de ‘Dictatuur!’-klagers met hun zelfgemaakte vlaggen, de woede van QAnon-volgelingen met hun complottengeklets – niets was vergeleken met de woede die nog gaat komen. Opnieuw (middelbare) scholen sluiten, opnieuw cafés dichtgooien, ook al is het in delen van het land, zou nogal een beroep op het nationale gemoed doen.

Kenmerkend is dat er de laatste weken rond het Binnenhof veel meer incidenten tussen boze burgers en politici (ook met premier Rutte) waren dan officieel bekend werd. Het klimaat is rauw voor de burger, maar ook rauw voor politici. Het is hun vak ingewikkelde beslissingen te nemen, klagen daarover past ze niet, maar te benijden zijn ze ook niet.

Je kunt ze natuurlijk verwijten dat ze verkeerde beslissingen hebben genomen. Over testen en de inkoop van testcapaciteit. Over de coronastrategie, over mondkapjes, de GGD’s, het RIVM. Fouten moet de Tweede Kamer zonder compassie met het kabinet bespreken – de kwaliteit van de virusbestrijding hoort voorop te staan. Maar wijsheid achteraf op een terrein met zoveel wetenschappelijke onzekerheid lijkt me ook geen geweldig vertrekpunt.

Elementair is nu de geloofwaardigheid van de overheid. Dan heb ik het niet over politici die al in januari gealarmeerd deden en zich nu omringen met ‘ambtgenoten’ die menen dat de crisis „statistisch voorbij” is. Dan heb ik het over ministers die het beleid moeten uitdragen. Rutte (VVD) gleed maandag uit met gescheld tegen voelbalsupporters in stadions („bek houden”), hij trok dit later in, en ook minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) uitte zich op Radio 1 kritisch over de supporters. Ik moet zeggen dat ik toen meteen dacht: maar Grapperhaus, hoe denk je zelf dat dit overkomt?

Zijn aanblijven, na de pijnlijke foto’s van zijn huwelijk, had al iets raadselachtigs: je wist dat sommige coalitiepolitici hem liever zagen vertrekken, juist met het oog op de geloofwaardigheid van de corona-aanpak. En nu de komende tijd zoveel op het spel staat, zou je het de coalitie, en Grapperhaus zelf, gunnen dat ze nog eens nadenken over de kwetsbaarheid van die beslissing. Het kan nog net.

Football news:

Laporte werd ondersteund door Van Dyck: Sorry, bro. Geen geluk, ook al zijn we rivalen ... Manchester City verdediger Emeric Laporte steunde de Liverpool speler ... Sorry, bro. Ik wens u veel succes en een spoedig herstel. Geen vreugde, niets plezierigs, ook al zijn we rivalen 💪 twitterde de Fransman. Van Dijk zal geopereerd worden. De club kondigt geen herstelperiode aan. Het is onwaarschijnlijk dat Van Dijk dit seizoen zal spelen. Liverpool vraagt om uitleg over VAR ' s werk, fans om Pickford te straffen (Carragher kwam voor hem op)
Messi is de beste ter wereld. Hij is altijd een stap voor op de rest. Lautaro Martinez heeft veel gesproken over de Lionel Messi van Barcelona. Ik ken Messi meer als partner in het Argentijnse nationale team dan als rivaal op het voetbalveld. Ik heb dit al eerder gezegd, maar ik zeg het nu en in de toekomst nog eens: Messi is de beste speler ter wereld. Het feit dat hij een Argentijn is maakt ons trots op hem en wij proberen altijd van hem te leren. Ik denk dat het op een ander niveau is. Hij begrijpt voetbal op een andere manier en is altijd een stap voor op iedereen, citeerde Clarin Lautaro als gezegde
Het stadion van Letico werd roze geschilderd in het kader van de campagne ter bestrijding van borstkanker. Het stadion van de atleten, Wanda Metropolitano, werd roze geschilderd om iedereen te steunen die borstkanker bestrijdt, zei de club in een verklaring
Frank Lampard: niets is makkelijk in de Champions League. Dit is een geweldig platform om nieuwe dingen te leren
Ronaldo werd niet opgenomen in het Juve-bod voor de wedstrijd tegen Dynamo Kyiv
Bruno over de rol van kapitein: ik had het niet verwacht. Morgen gaat het niet om mij, maar om het team. Iedereen zou een leider
Ronaldo, Muller, Van Basten, Bergkamp en Cruyff behoren tot de genomineerden voor het beste Centrum in de geschiedenis (Frankrijk voetbal)