Netherlands

Deze surfplank verdween in Hawaï, maar spoelde 8000 km verderop aan

Wat een toeval

15 minuten geleden Aangepast: 52 seconden geleden

Doug Falter met zijn surfplank in Hawaï. Beeld © AFP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Een surfer die zijn favoriete surfplank twee jaar geleden verloor op Hawaï, hield al die tijd hoop dat hij de plank op een dag terug zou zien. Maar dat de surfplank twee jaar later en 8000 kilometer verderop plotseling op zou duiken op een afgelegen eiland, had hij niet aan zien komen. "Ik dacht dat het een grap was."

Doug Falter raakte zijn surfplank twee jaar geleden kwijt door een metershoge golf in de Waimea baai op Hawaï. Falter (35) was daar op dat moment aan het surfen. Hij hechtte nogal aan de surfplank, die speciaal voor hem gemaakt was.

8000 kilometer verderop

Falter hield altijd hoop dat hij zijn favoriete surfplank terug zou zien. Hij plaatste berichten op sociale media en verwachtte dat een lokale visserman de plank op een dag tegen zou komen.

De surfer kreeg vorige maand, twee jaar nadat hij het bord kwijtraakte, via sociale media plotseling een bericht dat zijn surfplank terecht was. Erg lokaal bleek de vinder echter niet. De 38-jarige Giovanne Branzuela poseert met de surfplank op het afgelegen Filipijnse eiland Sarangani. "Toen ik een foto zag kon ik het bijna niet geloven", zegt Falter. "Ik dacht dat het een grap was."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

15-jarige surfer gedood door haai in Australië, stranden gesloten

Branzuela werkt als basisschooldocent. Hij kocht de surfplank een paar maanden geleden van zijn buren voor 2000 peso's (zo'n 35 euro). Vissers hadden het bord uit zee gevist, zo'n zes maanden nadat Falter het verloren was. De vissers dachten dat het van een jacht gevallen was en verkochten het aan de buren van Branzuela voor enkele tientjes.

Andere kleur

Het bord is tijdens de tocht van 8000 kilometer van kleur veranderd. In Hawaï was het blauw, inmiddels is het geel en verweerd. Maar de naam van de maker, Lyle Carlson, is nog altijd duidelijk leesbaar.

Uit nieuwsgierigheid over zijn nieuwe aankoop zocht Branzuela op wie de maker van het bord was. Hij stuurde vervolgens een foto van de plank naar Carlson, die de foto op Instagram plaatste en Falter daarin tagde.

'Mijn droom'

"Ik kon niet geloven dat de surfplank helemaal vanuit Hawaï kwam", vertelt Branzuela aan persbureau AFP. "Het was mijn droom om te leren surfen, ik zal de plank blijven gebruiken en er voorzichtig mee omgaan. Ik geef het graag terug aan Falter."

Giovanne Branzuela en zijn familie met de surfplank op de Filipijnen. Giovanne Branzuela en zijn familie met de surfplank op de Filipijnen.

De twee hebben via Facebook regelmatig contact met elkaar. "Deze surfplank betekende zoveel voor mij", zegt Falter. Hij bedwong er gigantische golfen mee. Zodra de coronamaatregelen versoepeld worden hoopt Falter het Filipijnse eiland te kunnen bezoeken.

Leren surfen

In ruil voor zijn handgemaakte surfplank zou hij Branzuela graag een surfplank willen geven. Het verhaal is volgens Falter pas helemaal rond als de twee elkaar zien in de Filipijnen. "Het zou helemaal fantastisch zijn als ik hem daar kan leren surfen. Dan kan ik het echt afsluiten."

Football news:

Verbazingwekkende tijd Loko: moedig kwam uit onder druk, waren betrouwbaar van achteren en vielen prachtig aan via Miranchuk
Semin op het doel het begin: geweldig debuut. Hij zal zich in het hart van Atalanta vestigen, ik twijfel er niet aan dat voormalig Lokomotiv hoofdcoach Yuri Semin Alexey Miranchuk feliciteerde met een doel in zijn debuutmatch voor Atalanta. Zijn debuut was geweldig, ook al kreeg hij wat tijd. Ik twijfel er niet aan dat het zal worden vastgesteld op basis van Atalanta. Zo ' n snel resultaat geeft je meer vertrouwen in je toekomstige acties. Alexey is een productieve speler, hij bevestigde opnieuw zijn goalscoring kwaliteiten. Ook zal spoedig iedereen weten dat hij perfect de laatste overdracht kan geven, zei Semin. Miranchuk scoorde de eerste goal voor Atalanta! Elegant in een negen van de penalty lijn-de tweede touch, in de 8e minuut van het debuut
Paulo dybala: Ik heb Federer altijd bewonderd, ik probeer zijn wedstrijden niet te missen
Barcelona zal een journalist aanklagen voor het afleggen van racistische verklaringen over Barcelona is van plan de Spaanse editie van ABC en zijn journalist Salvador Sostres aan te klagen, meldt Mundo Deportivo. De reden hiervoor was de column van Sostra met een overzicht van de wedstrijd Barcelona met Ferencvaros (5:1) in de Champions League. Over het spel gesproken, de halfback Ansumane Fathi, een journalist schreef het volgende: Er is iets aan de loopstijl van Ansu dat lijkt op een Gazelle, iets gelijkaardigs aan de jonge zwarte mantero (het Spaanse woord voor een straatverkoper van illegale goederen - Showsport) dat je zou kunnen zien lopen langs Paseo De Gracia Avenue, schreeuwen Water, water!als de politie nadert. Wild zicht in het centrum van de stad. Nu gebeurt dit niet meer, want voor Ada Colau (burgemeester van Barcelona - Showsport) zijn de criminelen de politie, niet de mantero, die niet langer weg hoeven te lopen
Frank Lampard: Mendy is onze Nummer één, maar iedereen heeft het recht om zijn superioriteit in de competitie te bewijzen
Ex-hoofd van Loco Naumov:we moeten Red bull verslaan in de tweede etappe en gaan van de derde plaats in de playoffs Europa League
CSKA begint in de Europa League. Wolfsberg Verslaan?