Netherlands

Deze versoepelingen voor de feestdagen laat het kabinet onderzoeken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Het kabinet heeft advies gevraagd aan de experts van het OMT over een aantal specifieke versoepelingen tijdens Kerstmis en oud en nieuw. Zo wordt gekeken naar een grotere groepsgrootte, een beperkte opening van de restaurants (de zogeheten 'droge horeca') en het eerder sluiten van scholen. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

De bronnen benadrukken dat dit gaat over 'mogelijke versoepelingen'. Pas als het OMT-advies is ontvangen, wordt gekeken welke versoepelingen eventueel kunnen doorgaan. Het is geen totaalpakket, zo valt te horen, maar eerder een keuzemenu met verschillende opties. Zet de daling niet door of stijgt het aantal besmettingen toch weer, dan zijn er geen versoepelingen mogelijk. 

Het Outbreak Management Team (OMT) is de belangrijkste adviseur van het kabinet in de aanpak van de coronapandemie. Vrijdag komen de experts bij elkaar om een nieuw advies te geven aan het kabinet in de aanloop naar dinsdag, als premier Rutte en minister De Jonge opnieuw een corona-persconferentie houden.

Grotere groepsgrootte

Het kabinet vraagt advies of de groepsgrootte met kerst tijdelijk verruimd kan worden. Het voorstel is om de toegestane groepsgrootte tijdelijk te verruimen van drie naar zes personen.

Daarnaast wordt gekeken of het maximumaantal personen in bijvoorbeeld theaters, bioscopen, musea verhoogd kan worden naar 100. Op dit moment geldt daar nog een maximum van 30 personen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Belangrijk advies aan kabinet over coronavaccin: 60-plussers en zieken eerst

Beperkte horecaopening

Daarnaast wordt bekeken of een zeer beperkte horecaopening tijdens de feestdagen mogelijk is. Het gaat dan om restaurants en andere 'droge' horeca. Daar zullen dan beperkingen gelden, zoals strikte coronaregels en een beperking van de alcoholverkoop.

Er circuleren verschillende data-opties, zoals een opening vanaf 15 december, vanaf 24 december of alleen met kerst en oud en nieuw. Het OMT reageerde vorige week al afwijzend op heropening van de restaurants vanaf half december. Toch vraagt het kabinet het nu weer opnieuw. Dit dient ter onderbouwing van eventuele besluitvorming, zegt een ingewijde.

Scholen week eerder dicht?

Het kabinet laat de experts verschillende scenario's bekijken over hoe de versoepeling met feestdagen wordt vormgegeven. Een andere optie waarover advies wordt gevraagd, is de kerstvakantie te vervroegen met een week. "Elke versoepeling betekent plussen en minnen", zegt een betrokkene. Dilemma voor het kabinet is dat scholieren in deze variant de prijs betalen voor de kerstversoepelingen.

Al eerder liet het OMT weten te gaan onderzoeken of de kerstvakantie een week moet worden verlengd om het aantal besmettingen verder te laten dalen.

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

Advies OMT: geen versoepelingen in december, mogelijk langere kerstvakantie

Football news:

Neuer zal spelen in een regenboogkleurige armband ter ondersteuning van seksuele minderheden-slachtoffers van de nazi ' s
Dinamo Zagreb-federaties: 14 Dynamo spelers brachten het team zilver op het WK 2018, en als reactie, de rechters vermoorden ons. U maakt zich geen zorgen over de Kroatische voetbal
Tuchel op de nullen met Wolverhampton: als we zo Spelen, komt het resultaat. Chelsea manager Thomas Tuchel deelde zijn gedachten over de goalless draw met Wolverhampton in zijn eerste Premier League wedstrijd. Ik heb er echt van genoten omdat ik erg blij ben met de intensiteit, de houding, de kracht en het niveau van mijn team. We waren erg georganiseerd, vaak namen we de bal weg in het laatste derde van het veld. In de tweede helft hebben wij van minuut tot minuut het woord gevoerd. Ik ben erg blij met het spel. Helaas konden we niet scoren, maar als we op dezelfde manier blijven spelen, zal het resultaat komen. Het deed me een beetje denken aan onze spelletjes in Dortmund. Gisteren hadden we een zeer goede training sessie: 21 jongens die volledig wakker waren om te proberen te doen wat we doen - tactisch, structureel, waar het spel te versnellen, hoe te verdedigen. Ik had niet verwacht dat het op dit niveau zou zijn na één trainingssessie en twee vergaderingen. Het geeft me een goed gevoel voor de toekomst. Ik kan niemand in het team uitleggen waarom ze vandaag niet speelden. Het is niet eerlijk, zei Tuchel
Nuno op de trekking met Chelsea: we begrepen dat we niet veel bezit
Messi brak Barcelona ' s record voor het aantal wedstrijden in de Spaanse Cup
Martin Edegor: Arteta lijkt me een topcoach, ik hou van zijn ideeën
Napoli heeft het volste vertrouwen in Gattuso. De club heeft een officiële verklaring afgegeven. Napoli heeft een verklaring afgegeven over hoofdcoach Gennaro Gattuso. President Aurelio De Laurentiis, Vice-President Edoardo De Laurentiis en CEO Andrea Chiavelli hebben vandaag een ontmoeting gehad met het team en de coaching staf en hebben hen verzekerd dat zij volledig vertrouwen hebben in Rino Gattuso, zei de club op haar website. De relatie van Gattuso met De Laurentius is verslechterd. Verlenging van het Contract lijkt nu onwaarschijnlijk