Netherlands

'Driekwart schapen heeft geen schaduw', verschillende partijen werken aan hitteplan

Slechts een minderheid van de schapen in ons land kan op hete dagen verkoeling zoeken. Uit een steekproef van actiegroep Wakker Dier blijkt dat bijna driekwart van de schapen geen toegang tot schaduw heeft. De organisatie bezocht 134 schapenweides in Noord-Holland met in totaal zo'n 5000 schapen.

De steekproef vond plaats op 31 juli, toen er in De Bilt een maximum van 32 graden gemeten werd. Schapen krijgen vanaf een temperatuur van 23 graden last van hittestress. Ze gaan hijgen, worden sloom en proberen de schaduw op te zoeken.

"Schapen bij 30 graden in de volle zon laten staan, dat is onverantwoord. Het betekent hittestress en een marteling voor de dieren", zegt woordvoerder Anne Hilhorst. Volgens de organisatie was er vooral in weilanden met minder dan tien schapen een voorziening voor schaduw getroffen, en minder vaak als er grotere aantallen schapen stonden.

Bij de steekproef is volgens Wakker Dier ongeveer 4 procent van alle schapen in Nederland bekeken. Na Friesland is Noord-Holland de provincie met de meeste schapen. Hilhorst: "Natuurlijk verschillen de omstandigheden in andere provincies, toch vrezen we het ergste."

Hitteplan 2.0

De dierenwelzijnsorganisatie noemt het plaatsen van karren of het planten van bomen als oplossingen om voor meer schaduw in weides te zorgen. Voldoende schaduwplek creëren is onderdeel van het Nationaal Hitteplan voor Dieren, waar de organisatie in Den Haag voor lobbyt.

Veehouders werken zelf aan een 'Hitteplan 2.0'. Temperatuur en luchtvochtigheid worden daarin gecombineerd tot de zogenoemde Temperature Humidity Index (THI), een waarde die aangeeft hoeveel hittestress dieren ervaren. Als voor bepaalde dieren een kritische waarde wordt bereikt, moet de boer in de toekomst een vaste set adviezen opvolgen om de dieren verkoeling te bieden.

"Boeren, ook schapenhouders, hebben er groot belang bij om hittestress bij hun dieren te voorkomen", zegt een woordvoerder van landbouworganisatie LTO. "We roepen onze leden op om te anticiperen op hitte zoals deze."

Op Twitter plaatsten veehouders de afgelopen dagen voorbeelden van hoe ze hun dieren koel houden, onder de hashtag #geenhittestress.

Football news:

Liverpool leende Karius uit aan de Bond van Berlijn.Liverpool keeper Loris Karius keert terug naar de Duitse Liga. De 27-jarige keeper werd voor één seizoen uitgeleend aan Union Berlin. De Duitser bracht de laatste twee seizoenen bij Besiktas door. Zijn contract met de rooien loopt tot 2022. Ik ben erg blij om weer in de Bundesliga te spelen, en ik kijk uit naar een nieuwe uitdaging in Berlijn. Union is een speciale club die respect heeft verdiend - en niet alleen voor zijn toetreding tot de Bundesliga
Peter Crouch: Bruno zal de Gouden laars winnen. In de Premier League, 38 wedstrijden zijn 38 straffen voor Manchester United
De volgende zomer gaat Guardia naar Leipzig voor € 16 miljoen plus bonussen
Totti bezocht een Lazio-speler die na 9 maanden uit coma kwam.De Voormalige romakapitein Francesco Totti bezocht Lazio-speler Ilia Matilly in het ziekenhuis. In December vorig jaar werd het meisje naar het ziekenhuis gebracht met ernstige verwondingen opgelopen bij een ongeval. De 20-jarige atleet lag negen maanden in coma. Informatie over de tragedie bereikte Totti, die een videoboodschap opnam. Na verloop van tijd kwam Matelli, een aanhanger van Roma, ondanks het feit dat hij voor Lazio speelde, uit de coma. Vanmorgen hing Totti een voetballer op in het ziekenhuis. Ze ontmoette hem in een Roma t-shirt. Totti sprak ongeveer een uur met het meisje en beloofde haar uit te nodigen voor het diner als ze volledig hersteld was
Carlo Ancelotti: Seamus Coleman is op gelijke voet met Ramos, Terry en Maldini
Mainz heeft coach Baerlocher ontslagen. De spelers staken omdat de voorste Salai
PSV voor 9 miljoen euro tekende de defensieve middenvelder van Toulouse sanghar. Ze waren geïnteresseerd in Spartak