Netherlands

Dubbel betalen bij Disney+: wie van grote films houdt, zal wel moeten

Mensen reageerden verontwaardigd op het nieuws dat Disney de film Mulan uitbrengt op Disney+ voor een meerprijs van 30 dollar. Wie die prijs betaalt, kan de film kijken zolang het abonnement wordt aangehouden. Een ongekend fors bedrag voor een digitale film: diensten als iTunes, Pathé Thuis en Google Play vragen gemiddeld een tientje voor een digitale koopversie van recente films, huren kost de helft of minder.

De drie tientjes van Disney steken fel af, des te meer omdat gebruikers ook al 7 euro per maand moeten betalen om Disney+ te kunnen bekijken. En was de belofte van de streamingdienst niet juist: alles van Disney, Pixar, Marvel en Star Wars voor een vast bedrag per maand?

Disney gaat voor de grote cijfers

Nou, die belofte staat nog steeds. Tot nu toe moesten kijkers een aantal maanden wachten voordat de nieuwste films de weg van de bioscoop naar Disney+ aflegden. Zo ging het immers altijd met films: ze worden voor vele miljoenen gemaakt, dat geld wordt grotendeels terugverdiend met relatief dure bioscoopkaartjes. Daarna volgt de verkoop van dvd's, blu-ray's en on-demand streams, en vervolgens de verkoop aan streamingdiensten.  

Disney ziet de bioscoop nu wegvallen, net als alle andere filmproducenten. En vooral Disney moet het nu juist hebben van de enorme aantallen bezoekers. Het bedrijf maakte in 2019 zeven van de tien populairste films die allemaal ruim 1 miljard dollar in het laatje brachten.

Digitale première

Het zijn dat soort films die de kijker inmiddels van Disney verwacht. Films met een opbrengst van een miljard, en daarom een budget van al snel 300 miljoen dollar. Nu de bioscopen wegvallen, zal dat geld ergens anders vandaan moeten komen.

Het moet blijken of de aanpak rond Mulan de juiste is. Het is in ieder geval even wennen: drie tientjes uitgeven aan een film die je thuis bekijkt. Maar dat geld ben je ook kwijt als je met een gezin naar de bioscoop gaat. Eigenlijk vraagt Disney een forse meerprijs voor wie de nieuwste films zo snel mogelijk wil zien.

Netflix durft het ook niet

Als Disney geen oplossing kan vinden om zijn filmopbrengsten op peil te houden, gaan we dat merken in de budgetten. Het is wel mogelijk om films direct voor streaming te maken, maar dan gaan de filmbudgetten wel fors omlaag. Kijk maar naar Netflix, nog steeds veruit de grootste streamingdienst.

De duurste films die Netflix dit jaar heeft uitbracht zijn Extraction met een budget van 65 miljoen dollar en The Old Guard met een budget van 70 miljoen dollar. Ter vergelijking: Mulan had een budget van 200 miljoen dollar, Avengers Endgame kostte zelfs 356 miljoen dollar.

Netflix durft het met zijn 192 miljoen abonnees niet aan om zoveel geld in een film te steken. Dat Disney+ het met 60 miljoen abonnees over een andere boeg gooit, is even wennen, maar met nog maanden van vrijwel lege bioscoopzalen is het misschien de enige weg vooruit. Dat, of er volgen jaren zonder enorme filmproducties.

Football news:

Maguire scoorde het 2de doelpunt voor Manchester United in de Premier League en de eerste sinds februari
Tonali passeert slecht, faalt in de verdediging en verliest de concurrentie in Milaan, en Pirlo noemt hem perfect en zet hem boven zichzelf
Ik ben Chelsea ' s eerste Afrikaanse doelman. Het is een grote verantwoordelijkheid ... Chelsea keeper Edouard Mendy deelde zijn indrukken van de verhuizing naar de Londense club. Veel grote Afrikaanse spelers hebben voor Chelsea gespeeld. Natuurlijk. De helderste Afrikaanse talenten speelden voor deze club: Drogba, Essien, eto ' o, Obi Mikel. Als je dit ziet, wil je in hun voetsporen treden. Wat betreft Keepers, ik ben de eerste [Afrikaanse] en ik ben er erg trots op, het is een grote verantwoordelijkheid
Marcelo zal niet Spelen Betis als gevolg van back hinder
We willen sportwinkels beter maken. Maak deel uit van onze onderzoeksfocusgroep!
Claudio Bravo: in Barca en Manchester City zou de doelman een centrale verdediger moeten zijn
Barca werd aangeboden Cavani en Dzeko. Edin Dzeko en Edinson Cavani werden naar Barcelona gestuurd als vervanger van Luis Suarez, die naar Attico vertrok. De 33-jarige Uruguayaan is een vrije agent na het verlaten van PSG, terwijl de 34-jarige Bosniër behoort tot Roma. Barcelona had de mogelijkheid om vooruit te tekenen, maar leeftijdsgebonden spelers passen niet in het beleid van de club van verjonging en vernieuwing van het team, dus werd besloten om de diensten van Cavani en Dzeko te weigeren