Netherlands

Duits onderzoek: grote concerten kunnen onder voorwaarden veilig doorgaan

Grote concerten tijdens een pandemie kunnen veilig doorgaan, mits er voldoende maatregelen zijn getroffen. Dat is de eerste, tussentijdse conclusie van een groot Duits onderzoek naar de verspreiding van het coronavirus tijdens een groot evenement.

Voorwaarde is wel dat alle bezoekers een mondkapje dragen, de ventilatie op orde is en strikte looproutes worden opgevolgd. Ook moeten de concertgangers op hun stoel blijven zitten, met voldoende afstand tussen elkaar. De resultaten zijn nog niet officieel gepubliceerd en daarom nog niet gecontroleerd door andere wetenschappers.

In Leipzig werd twee maanden geleden een concert met duizenden mensen georganiseerd, waarbij een medische universiteit het gedrag en de bewegingen van bezoekers in kaart bracht. Er werden verschillende scenario's uitgetest: van een gewoon concert tot een evenement met strenge coronamaatregelen.

Correspondent Wouter Zwart bezocht in augustus het concertexperiment:

Concert zonder afstand: Duitse wetenschappers testen coronagevaar tijdens evenement

Volgens de onderzoekers is goede ventilatie de belangrijkste voorwaarde om de concertagenda weer op te pakken. Onderzoeksleider Stefan Moritz raadt daarom culturele instellingen aan te investeren in geavanceerde ventilatietechnologie.

Verschillende bezetting

De onderzoekers pleiten voor het aanpassen van de bezetting van een concertzaal op basis van de besmettingsgraad in een regio of land. Zo zou bij een zevendaags gemiddelde van minder dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners de capaciteit van een zaal kunnen liggen op 50 procent van het normale aantal bezoekers. Bij meer dan 50 besmettingen per 100.000 mensen moet de capaciteit worden teruggebracht naar 25 procent.

In Nederland ligt het zevendaags gemiddelde volgens het coronadashboard op 59,1 besmettingen per 100.000 inwoners. Op dit moment mogen concertzalen maximaal 30 bezoekers ontvangen, ongeacht de grootte van de zaal. In Duitsland moeten vanaf maandag alle theaters hun deuren sluiten.

Overigens is geen enkele proefpersoon na afloop van het experiment in Leipzig positief getest op het coronavirus.

Football news:

Salzburg scoorde 8 goals in de Oostenrijkse wedstrijd. Spel met Lokomotiv op dinsdag
Juve heeft geen van hun drie wedstrijden in de Serie A gewonnen zonder Ronaldo
Pogba wordt verkeerd begrepen. Dit is een geweldige speler, zijn mislukkingen gebaand
Andrea Pirlo: Ronaldo is een extra voordeel, maar Juve moet hun eigen voetbal spelen zonder hem
Inzaghi over de loting met Juve: we hadden kunnen winnen als Benevento slimmer was geweest op de tegenaanval
We hebben een serieuze discussie nodig. Ik heb het gevoel dat ik ben afgekoeld tot de wedstrijd in zijn huidige staat
Flick over 3:1 met Stuttgart: we begrijpen dat Voor zo ' n spel we geen prijzen voor schoonheid zullen krijgen, maar Bayern bereikt resultaten