Netherlands

Duitsland verlengt lockdown tot eind maart, wel iets meer ruimte voor winkels

Duitsland verlengt de lockdown tot 28 maart. Wel gaan er maandag enkele lichte versoepelingen in, is besloten na een negen uur durend overleg tussen bondskanselier Merkel en de minister-presidenten van de zestien deelstaten.

Door de versoepelingen kunnen maandag bijvoorbeeld tuincentra en bloemenwinkels weer klanten ontvangen. Die waren, net als de meeste andere winkels en pretparken, sinds 16 december gesloten.

Andere niet-essentiële winkels, musea en dierentuinen mogen vanaf maandag alleen open in regio's met lage besmettingscijfers, maar hiervoor zijn de normen wel flink versoepeld. Tot nu toe kon dat alleen in gebieden met minder dan 35 besmettingen per 100.000 inwoners in de afgelopen week. Vanaf maandag gaat die norm naar 50 per 100.000 inwoners.

'Niet roekeloos'

Op een persconferentie na het overleg met de deelstaten zei Merkel dat voorzichtigheid geboden blijft. "We staan op de drempel van een nieuwe fase van de pandemie. Daar gaan we niet roekeloos in, maar wel met goede hoop."

Ook waarschuwde de bondskanselier voor de gevaren van een mogelijke zware derde golf, zoals die bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk te zien was. "Dit zouden stappen moeten zijn richting opening van de samenleving, maar die ons ook niet terugwerpen."

Noodrem

Om een nieuwe opleving van het virus te voorkomen hebben Merkel en de deelstaten in de nieuwe coronaregels ook een soort noodrem ingebouwd. Als het aantal besmettingen per week weer boven de 100 per 100.000 inwoners komt, dan worden de vandaag aangekondigde versoepelingen direct weer ingetrokken. De afgelopen dagen lag het besmettingsniveau meestal net boven de 60 per 100.000 mensen.

Onlangs waren er ook al enkele andere versoepelingen in Duitsland. Zo gingen de basisscholen vorige week weer open en sinds maandag mogen kappers weer aan het werk. Restaurants, cafés en sportfaciliteiten blijven voorlopig dicht. Hotels mogen alleen zakenmensen ontvangen en dus geen toeristen.

Football news:

Contrast voor het fluitsignaal in Praag: Slavia-spelers stonden voor een knielend arsenaal
Unai Emery: ik ben gewend om wedstrijden tegen mijn voormalige clubs, dus de wedstrijden met Arsenal zijn niet iets nieuws
Ik drink bier, champagne, rode wijn. Ik eet kaas en kaviaar. Figo over voetbal kijken
Figo over Messi en Ronaldo: truffels met kaviaar is moeilijk te vergelijken
Pogba over de vervanging in de rust: ze probeerden me uit te dagen voor de 2e gele kaart. De coach besloot dat het beter zou zijn als ik het veld voor de rode Manchester United middenvelder Paul Pogba commentaar op het resultaat van de tweede etappe van de 1/4 finale van de Europa League
Ole Gunnar Solskjaer: Manchester United staat voor een echte Europese strijd tegen Roma. We zijn goed tegen de Italianen
Mikel Arteta: een belangrijke overwinning op een cruciaal moment, maar het zal voor Arsenal moeilijk worden. Emery is de meest succesvolle coach in de geschiedenis van de Europa League