Netherlands

Een week lang duurde de Forum-soap, wat heeft het opgeleverd?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Precies een week geleden begon het geruzie bij Forum voor Democratie nadat Thierry Baudet via Twitter had aangekondigd te stoppen als lijsttrekker. Daarna was het geen dag stil rond de partij. Is de rust nu weer teruggekeerd? Vijf vragen aan politiek verslaggever Floor Bremer die Forum in deze tumultueuze week volgde.

1. Is de soap nu ten einde? 

"Dat valt niet te zeggen. Maar in ieder geval is er nu een plan voor de directe toekomst van de partij. Er komt een bindend referendum waarin de leden van de partij antwoord kunnen geven op de vraag of zij willen dat Thierry Baudet opnieuw partijleider kan worden. Dat moet zo snel mogelijk plaatsvinden, naar verwachting komende week al. Daarnaast komt er een algemene ledenvergadering waarin een nieuw bestuur wordt gekozen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dit zijn de hoofdrolspelers in de rel rond Forum voor Democratie

2. Hoe gaat de verkiezing in z'n werk?

"Het referendum zal digitaal zijn. Daarvoor wordt nu gezocht naar een betrouwbare externe organisatie die dat kan uitvoeren voor de partij. Dan is natuurlijk de vraag wie er mag gaan stemmen. Exacte getallen zijn er nog niet, maar van de 50.000 leden die de partij eerst zei te hebben, zijn er inmiddels veel opzeggingen. Hoeveel leden dat zijn, wil de partij niet zeggen."

Mogen dan alleen de overgebleven leden stemmen, of ook de mensen die de afgelopen tijd lid waren maar recent hebben opgezegd? "Daar moeten duidelijke afspraken over worden gemaakt, anders komt er zeker gedoe over bij een stemming. Maar de kans is groot dat ervoor gekozen wordt dat ook mensen mogen stemmen die de afgelopen weken hun lidmaatschap hebben opgezegd. Alleen al vanwege de administratie. Dus dat zou in theorie betekenen dat ook mensen als Joost Eerdmans en Annabel Nanninga kunnen stemmen, die inmiddels dus hun lidmaatschap hebben opgezegd." 

3.  Wat voor gevolgen heeft dat dan voor de partij? 

"Forum voor Democratie is op dit moment een chaos. Veel bestuurders in de provincie zijn opgestapt. Van de top 10 van de nieuwe kieslijst zijn nog maar een paar mensen over. Baudet is vrijdag uit het bestuur gezet en zijn lidmaatschap is ingetrokken, maar nu komt er wel een referendum om hem weer partijleider te maken. Het vergt enige lenigheid van geest om dit allemaal te blijven volgen." 

"Baudet zelf zegt dat veel leden hem nog steunen. Als dat inderdaad zo blijkt te zijn, zal hij verder gaan met een partij in chaos. Dan is het aan hem om vier maanden voor de verkiezingen daarin orde te scheppen én met een overtuigend verhaal naar de kiezers te komen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Baudet wil partij splitsen: 'Maar ik wil naam Forum voor Democratie houden'

4. En wat als Baudet niet wint?

"Wint hij het referendum niet, dan zien sommigen graag mensen als Eerdmans, Vlaardingerbroek en Nanninga terugkeren. Of zij dat zelf willen is natuurlijk de vraag. Als zij dat niet willen, moet het nieuwe bestuur in vier maanden tijd een nieuwe kieslijst en programma samenstellen zonder de gezichten die mensen nu verbinden aan Forum voor Democratie. Dat is een vrijwel onmogelijke uitdaging." 

5. Wordt het nu dan weer even rustig rondom Forum?

"Na het bindend referendum zal er in ieder geval duidelijkheid zijn of Forum verder gaat met of zonder Thierry Baudet. Maar het verleden laat zien dat bij deze partij de verrassing de baas is. Dus met zekerheid valt niks te voorspellen."

Thierry Baudet geëmotioneerd na bericht partijgenoot

Thierry Baudet reageert geëmotioneerd als ook Eva Vlaardingerbroek hem laat vallen

Football news:

Brandt was niet dicht bij Arsenal. Borussia zal hem in de winter niet laten gaan. Julian Brandt zal Borussia Dortmund niet in de winter verlaten. De Duitser was nooit dichtbij om zich bij Arsenal aan te sluiten. Borussia is niet van plan hem in Januari te verkopen en zal in de zomer een beslissing nemen over zijn toekomst, schrijft journalist Fabrizio Romano. Arsenal nam enkele weken geleden contact op met de agent van de Norwich middenvelder Emiliano Buendia, maar besloot vervolgens over te stappen op Martin Edegor, waarvan de Londense club gisteren de ondertekening aankondigde. Gedetailleerde statistieken van de 24-jarige middenvelder, die één doelpunt scoorde en één assisteerde in 17 Bundesliga wedstrijden, zijn hier te vinden
Pogba om contractverlenging met Manchester United te bespreken: ik ga met de club praten. Ik wil winnen, Manchester United, middenvelder Paul Pogba heeft onthuld dat hij van plan is om een contractverlenging met de club te bespreken. Ik heb een geldige overeenkomst. Ik ben hier en geniet van het spel. Iedereen weet dat ik nog een jaar heb. Ik ga met de club praten. Eens kijken hoe het afloopt
Manchester United defender Tuansebe werd na de nederlaag van Sheffield United (5) aan racistisch geweld blootgesteld nadat de ploeg had verloren aan Sheffield United (5). Verschillende gebruikers van instagram lieten racistische opmerkingen en symbolen achter onder de foto die de voetballer twee weken geleden plaatste. De wedstrijd tegen Sheffield Wednesday was Tuansebe ' s eerste wedstrijd in de Manchester United in dit seizoen. De speler speelde dit seizoen in vijf wedstrijden van de Premier League. Zijn statistieken zijn hier te vinden
Barca 's waarnemend president weigert de speler
Attetico defender Perez kan naar Cadiz verhuizen. Hij is te leen in Granada
Manchester United was sombere en soms levenloos tegen Sheffield Wednesday. Instabiliteit is niet iets dat wint de Premier League
De rotor is getekend Keeper Khabarovsk SKA Obukhov. Hij heeft 7 wedstrijden tegen nul in het seizoen van de FNL