Netherlands

Eerste zorgpremie bekend: maandbedrag stijgt, maar effect corona is beperkt

DSW de eerste

25 minuten geleden Aangepast: 23 minuten geleden

Een huisartsenpost in Den Haag. Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van

De premie voor een basisverzekering bij zorgverzekeraar DSW stijgt volgend jaar met ruim 6 euro tot 124,50 euro per maand. Een hogere premie is volgens het bedrijf nodig om de stijgende kosten voor de zorg te kunnen blijven dekken.

Volgens DSW stijgen de kosten in de zorg vooral door hogere lonen in de sector en hogere prijzen, bijvoorbeeld door het gebruik van dure geneesmiddelen. Dit zorgt volgens DSW voor het grootste deel van de premiestijging.

Een tweede oorzaak is het feit dat DSW geen buffers meer heeft om de premie vanuit zijn eigen reserves lager te houden. Zorgverzekeraars zetten vaak financiële buffers in om de premies goedkoper te maken en meer klanten te winnen. Maar die buffers zijn bij DSW opgedroogd.

'Effect corona beperkt'

Het coronavirus heeft volgens DSW een beperkte invloed op de stijgende zorgkosten voor dit jaar. De hogere kosten door bijvoorbeeld ziekenhuisopnames worden gecompenseerd door lagere kosten voor reguliere zorg. Bijvoorbeeld omdat er minder mensen worden doorverwezen naar het ziekenhuis.

DSW komt traditiegetrouw als eerste naar buiten met de premie voor de basisverzekering voor volgend jaar. Het vormt een goede graadmeter voor de rest van de verzekeraars, die meestal de lijn van DSW volgen. Uiterlijk op 12 november moeten alle premies bekend zijn.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

6,7 miljard euro extra naar zorg vanwege coronavirus

Een verhoging van de premies werd op Prinsjesdag vorige week al voorspeld. Voor volgend jaar verwacht het kabinet een gemiddelde zorgpremie van 123 euro per maand, een groei van enkele euro's per maand.

Het eigen risico blijft 385 euro. De zorgtoeslag wordt komend jaar verhoogd met 44 euro voor alleenstaanden en met 99 euro voor meerpersoonshuishoudens.

Video: Switchen van zorgverzekering? Dan moet je hierop letten

Football news:

Paulo dybala: Ik heb Federer altijd bewonderd, ik probeer zijn wedstrijden niet te missen
Barcelona zal een journalist aanklagen voor het afleggen van racistische verklaringen over Barcelona is van plan de Spaanse editie van ABC en zijn journalist Salvador Sostres aan te klagen, meldt Mundo Deportivo. De reden hiervoor was de column van Sostra met een overzicht van de wedstrijd Barcelona met Ferencvaros (5:1) in de Champions League. Over het spel gesproken, de halfback Ansumane Fathi, een journalist schreef het volgende: Er is iets aan de loopstijl van Ansu dat lijkt op een Gazelle, iets gelijkaardigs aan de jonge zwarte mantero (het Spaanse woord voor een straatverkoper van illegale goederen - Showsport) dat je zou kunnen zien lopen langs Paseo De Gracia Avenue, schreeuwen Water, water!als de politie nadert. Wild zicht in het centrum van de stad. Nu gebeurt dit niet meer, want voor Ada Colau (burgemeester van Barcelona - Showsport) zijn de criminelen de politie, niet de mantero, die niet langer weg hoeven te lopen
Frank Lampard: Mendy is onze Nummer één, maar iedereen heeft het recht om zijn superioriteit in de competitie te bewijzen
Ex-hoofd van Loco Naumov:we moeten Red bull verslaan in de tweede etappe en gaan van de derde plaats in de playoffs Europa League
CSKA begint in de Europa League. Wolfsberg Verslaan?
Arteta op het niet opnemen van Ozil in Arsenal ' s Premier League bod: ik kon geen beter spel uit Hem te krijgen
Ex-FIFA-Inspecteur Bartfeld op Loko Red Bull ' s 2de doelpunt: de scheidsrechter maakte een fout. Er was een directe trap tegen de benen, ging de ontwikkeling van de aanval