Netherlands

Europa volhardt in nieuwe belasting internetbedrijven

-

De Verenigde Staten is gisteren weggelopen uit de onderhandelingen over de invoering van een nieuw belastingbeleid voor internetbedrijven. Europa houdt vast aan zijn intenties hiertoe en zal, als er geen wereldomspannende deal volgt, een eigen regime opzetten.

De vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering Steven Mnuchin liep gisteren weg uit de onderhandelingen met de Europese Unie omdat de gesprekken niet snel genoeg vorderen naar zijn zin.

Eurocommissaris Paolo Gentiloni is niet onder de indruk en zegt dat er linksom of rechtsom toch een beleid komt voor internetbedrijven van buiten de EU:

De Franse minister van Financiën beklaagt zich bij de NY Times over gedrag van de VS. Dat zou systematisch zijn zakenpartners dreigen met sancties als het zijn zin niet krijgt.

In de kern gaat het hier om een Europees plan om internetgiganten als Google en Facebook een internettaks op te leggen van ergens tussen de twee en zes procent van hun lokale omzet. Het initiatief hiertoe is een reactie op de huidige Europese belastingpraktijk van veel grote internetbedrijven. Zij richten hun organisatie en boekhouding zo in dat ze enkel winstbelasting hoeven te betalen in landen als Luxemburg of Ierland. Daar is de winstbelasting laag. De landen waar de honderden miljoenen gebruikers van de internetdiensten zitten, daar waar de waarde ontstaat, vangen geen enkele belastingcent. Dat is tegen het zere been en zou wereldwijd met een nieuw belastingplan moeten veranderen. Europa speelt een voortrekkersrol in dit debat.

Foto: EU2017.EE (cc)

Football news:

Na het football keert Buffon terug naar school. Hij zat ooit in de gevangenis voor een vals diploma
Ronaldo scoorde het eerste doelpunt voor Juventus van een vrije trap. Er waren 43 pogingen
Ronaldo is de eerste in 59 jaar die 25 goals scoorde voor Juventus in de Serie A in één seizoen
Sulscher op 5:2 met Bournemouth: ik ben blij met de energie van Manchester United en de doelpunten. Het was een match voor de fans
Rashford op 5-2 met Bournemouth: Het is belangrijk om door te gaan tot het einde van het seizoen. Spannende tijd
⛔ Dit is de Eerste Liga van Armenië werd gestopt vanwege dogovornjakah. Verboden 5 clubs en 58 personen (45-voor het leven)
Greenwood scoorde 15 doelpunten in een seizoen en werd de jongste Manchester United speler met een dergelijk resultaat in 37 jaar