Netherlands

Even niet gesport? Zo kom je van dat zeurende schuldgevoel af

December is een feestmaand vol pepernoten, kerstkransjes, aardappelpuree, oliebollen, marsepein, cranberrysaus, hertenbiefstuk… and so on. Na iedere feestmaaltijd zeg je steevast dat je het er ‘morgen wel weer af sport’. Maar wat als je geen tijd of zin hebt en vervolgens gek wordt van dat zeurende schuldgevoel omdat je niet bent gegaan? 

Als je al een ingewikkelde relatie hebt met eten, zijn de feestdagen een lastige periode. Je weet heus wel dat er geen man overboord is als je pilates of spinning een keer overslaat, maar toch kan het een gevoel van schuld of schaamte triggeren. Sommigen hebben daar totaal geen last van, anderen kan het bijna tot waanzin drijven.

Orthorexia

In een meer extreem geval is er sprake van orthorexia. Dat is een aandoening waarbij je zó gefocust bent op gezond eten dat het juist een ongezonde obsessie wordt. Orthorexia is ook het gevoel dat je na een stuk taart meteen een stuk moet sprinten of zoveel tijd doorbrengen in de sportschool dat een sociaal leven ondersneeuwt. Dat aanhoudende schuldgevoel rondom eten en sporten betekent niet meteen dat je een diagnose nodig hebt, maar weten dat je niet de enige bent, geeft een minder eenzaam gevoel. Zeker in deze tijd van het jaar.

Toewijding en discipline

Het is lastig om die gevoelens te pin pointen omdat regelmatig sporten ook wordt toegeschreven aan toewijding en discipline. Daar kun je trots op zijn, maar de keerzijde is dat je jezelf veel harder veroordeelt als het een keer niet lukt of gaat zoals je wil.

In verbinding staan met je lichaam betekent ook dat je begrijpt dat er niks mis mee is om ook van dingen die niks met sport te maken hebben (een Netflix-sessie met een zak chips) een prioriteit te maken. Ontkoppel je zelfwaarde van je prestaties. Je bent namelijk niet een minder leuk of goed persoon als je dat doel niet behaalt.

Het verschil

Tegelijkertijd is het niet gek dat je je onrustig voelt als sporten normaal gesproken een groot onderdeel is van je routine. Jezelf fysiek pushen kan er ook voor zorgen dat je juist in verbinding staat met je lijf en minder in je hoofd leeft. Je kunt in de kerstvakantie ook opstaan met de drang om te hardlopen omdat je houdt van het gevoel dat het je geeft – niet om de judgy blikken van je tante omdat je twee keer een toetje opschepte. Het verschil tussen die twee voelen is essentieel.

Durf hulp te vragen

Natuurlijk betekent het niet meteen dat je hulp nodig hebt wanneer niet-sporten je opzadelt met een licht schuldgevoel. Misschien helpt het je wel om te weten dat je niet in je eentje met dat gevoel hoeft te dealen. Blijf niet worstelen in je uppie omdat je denkt dat het niet erg of belangrijk genoeg is. Het is oké om om hulp te vragen. Heb je het vermoeden dat er sprake is van orthorexia? Je vindt hier meer informatie over deze aandoening.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: Bustle. | Beeld: iStock

Football news:

Liverpool scoorde 34 punten in 18 Premier League wedstrijden. In het seizoen 2015/16 (27) scoorde het team van Jurgen Klopp 34 punten na 18 wedstrijden van het toernooi. Slechts één keer is het team slechter begonnen onder een Duitse specialist-dit gebeurde in Klopp ' s eerste seizoen in Liverpool. Na 18 wedstrijden van de Premier League in 2015/16 scoorde de Reds 27 punten. De Merseysiders winnen het kampioenschap niet voor 4 opeenvolgende wedstrijden. In drie van hen slaagde het team er niet in om te scoren. Op 21 januari speelt Liverpool de volgende wedstrijd tegen Burnley. Verenigd met Liverpool en bleef de eerste: opnieuw nullen in de top match. Maar voor de verloren nu leidt stad
= = Clubcarrière = = Mainz debuteerde in de Bundesliga tegen Eintracht en scoorde één punt. Hierdoor konden ze de club van Gelsenkirchen omzeilen en de 17e plaats bereiken. Op zijn beurt keerde Schalke terug naar de laatste plaats in de stand. Op dit moment hebben de clubs elk 7 punten, maar Mainz is hoger vanwege het betere doelverschil
Messi zal beginnen voor de Super Cup finale met Atletisch
Lautaro op Lukaku voor Juve: Ronaldo zal een belangrijke rol spelen in de wedstrijd, maar we hebben ook onze Moordenaar
Jovic scoorde een dubbel in de eerste wedstrijd voor Eintracht. Bijna een jaar is verstreken sinds de laatste goal voor Real Madrid
Klopp pro 0:0 met Manchester United: We hebben niet gescoord, en dat is het belangrijkste in het voetbal. Dit is niet het resultaat dat we wilden
Henderson op 0:0 met Manchester United: Liverpool teleurgesteld. We waren beter en deden genoeg om te winnen