Netherlands

Face ID wel veilig? Deze zussen kunnen elkaars telefoon ontgrendelen

Apple

26 minuten geleden Aangepast: 46 seconden geleden

Michelle (links) kan de telefoon van Anouk (rechts) ontgrendelen met haar gezicht Beeld © EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Waar je vroeger je telefoon vergrendelde met een pincode of vingerafdruk, kiezen tegenwoordig veel mensen voor Face ID. Met behulp van gezichtsherkenning kun je niet alleen je telefoon ontgrendelen, maar inmiddels ook betalen. Alleen merken sommige mensen dat niet alleen zij, maar ook hun broer, zus of kind dat kan.

De zussen Michelle en Anouk Trip zijn geen tweeling, maar lijken volgens Face ID zoveel op elkaar dat Michelle met haar gezicht de iPhone van haar drie jaar oudere zus kan ontgrendelen.

Niet identiek

"Ik had een nieuwe telefoon en wilde Michelle laten zien dat ze hem niet kon ontgrendelen", vertelt Anouk aan EditieNL. "Ik hield 'm voor haar gezicht en toen kwam ze er gewoon in. We waren superverbaasd. Je kunt wel zien dat we zusjes zijn, maar we zijn geen identieke tweeling."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'iPhones krijgen in 2020 weer vingerscan maar Face ID blijft'

Michelle heeft er zelfs weleens gebruik van gemaakt. "We zaten in de auto en mijn data was op. Anouk had nog wel wat, dus ik wilde wat MB's overboeken. Toen heb ik haar telefoon ontgrendeld met mijn gezicht", lacht ze.

Meer voorbeelden

Ze zijn niet de enigen. Op een oproep van EditieNL kwamen veel soortgelijke verhalen van broers en zussen binnen. Zo kwam Nathalie van Oeveren er per toeval achter dat haar broer haar iPhone kan ontgrendelen via Face ID. De 16-jarige dochter van Charlie weet zelfs in de telefoon van haar moeder te komen.

Volgens Apple is de kans 1 op de 1.000.000 dat een willekeurig persoon je iPhone of iPad kan ontgrendelen. Maar er zijn uitzonderingen. Zo is de kans groter bij tweelingen en andere familieleden die op elkaar lijken. Ook kinderen onder de dertien jaar vormen een uitzondering.

Niet normaal

Dick Fens, directeur gezichtsherkenningsbedrijf 20Face, zegt dat het niet hoort te kunnen dat je broer of zus zomaar jouw telefoon kan ontgrendelen. Zelfs niet als hij of zij veel op je lijkt. "Bij identieke tweelingen is het anders, daar heeft elke gezichtsherkenningssoftware moeite mee. Maar zes op de tien identieke tweelingen worden alsnog herkend als twee aparte personen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Apple werkt aan gezichtsherkenning op basis van aders

Of de gezichtsherkenning op je smartphone goed functioneert kan volgens Fens met twee dingen te maken hebben. "Enerzijds heeft het te maken met de foto die je maakt bij het registreren. Die moet van goede kwaliteit zijn. Zorg dat de belichting goed is en dat je geen tegenlicht hebt."

Kracht van software

Daarnaast heeft het te maken met de kracht van de software die de gezichtsherkenning aanstuurt. "Als die niet sterk genoeg is duurt het langer voordat het gezicht herkend wordt. Dat wil je niet, dus probeer je dat te verkorten. Dat kan consequenties hebben voor de accuraatheid."

Fens kan helaas niet vertellen waar het probleem 'm precies in zit bij iPhones. "Dat weet alleen Apple. De techniek erachter is geheim." EditieNL heeft Apple om een reactie gevraagd, maar geen antwoord gekregen.

Veilig

Volgens Fens zijn deze voorbeelden geen reden om de gezichtsherkenning op je telefoon uit te schakelen. "In principe is het heel veilig. Veiliger dan een pincode, die is makkelijker te kraken. Bovendien wordt de gezichtsherkenningssoftware steeds beter, dus dit soort problemen zullen zich vanzelf oplossen."

Football news:

Tottenham ' s Cup rival wordt gecoacht door een rockster. Mourinho werd uitgenodigd om de tamboerijn in zijn groep te spelen, houdt van de deuren en geeft de voorkeur aan Jagger Messi
Puyol presenteerde Barca ' s vorm voor de wedstrijd tegen Real Madrid. Het combineert de kleuren van de club en de vlag van Catalonië
Barca heeft de hoogste inkomsten in het seizoen 2019/20 - 715,1 miljoen euro. Real Madrid, Bayern München, Manchester United en Liverpool staan in de top 5 (Deloitte). Deloitte heeft de financiële resultaten van 2020 in het wereldvoetbal samengevat. De grootste inkomsten werden geboekt in Barcelona (715,1 miljoen euro). De tweede plaats is Real Madrid (714,9 miljoen euro), in third - Bayern (634,1 miljoen euro). De lijst van de top 10 voetbalclubs in termen van financiële prestaties ziet er zo uit (alles in miljoenen euro ' s):
Van de Beek is niet van plan Manchester United te verlaten. Solskjaer gelooft in de middenvelder en zal hem een kans geven.Manchester United-middenvelder Donny van de Beek is niet van plan om de club te verlaten. Volgens de atletiek sprak de hoofdcoach van het team Ole Gunnar Solskjaer met de speler voor de wedstrijd van de 18e ronde van de Premier League met Fulham (2:1), die plaatsvond op 20 januari. De specialist wilde de situatie verduidelijken en de speler verzekeren dat hij een kans zou krijgen om zichzelf te bewijzen. Dit gesprek was kort, maar zowel de coach als de middenvelder waren tevreden over de manier waarop het ging. Van de Beek kreeg er vertrouwen in dat zijn speeltijd zou toenemen naarmate het seizoen vorderde
Lampard kon geen afscheid nemen van de Chelsea spelers. De Tsjechen hebben hen kort voor de opleiding kort op de hoogte gebracht van zijn ontslag
Elke keer als Messi niet speelt, wint Barcelona. Ex-Argentijnse keeper Gatti O Leo , voormalig Argentijnse keeper Hugo Gatti, sprak over de wedstrijd van Barcelona zonder striker Lionel Messi, die de wedstrijd tegen Elche
Barca ' s schuld is 1,2 miljard euro. De club wil de aflossing van de leningen uitstellen