Netherlands

Fluitiste baalt van ophef ondertitelfout: 'We krijgen zelden een kans'

Fout op Teletekst

6 minuten geleden Aangepast: 15 seconden geleden

Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Blokfluitiste Lucie Horsch vindt het heel jammer dat er vooral aandacht wordt geschonken aan de ondertitelingsfout die de NPO heeft gemaakt tijdens het programma Op1 dinsdagavond, en niet aan de inhoud van het gesprek.

In de ondertiteling stonden de woorden 'kan je wat minder snel praten kutwijf'. De ondertiteling komt tot stand via een spraakmachine.

Spreeksnelheid viel niet in de smaak

Horsch baalt van de aandacht voor de fout. "Het komt niet vaak voor dat musici de kans krijgen om zich op een publiek platform als het tv-programma Op1 te mogen uitspreken", zei ze. "Ik wilde dan ook deze gelegenheid gebruiken om zo veel mogelijk punten naar voren brengen, maar mijn spreeksnelheid viel helaas niet bij iedereen in de smaak."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

NPO zegt sorry voor opmerking 'kutwijf' over gast Op1

Horsch vertelde in het programma 'over de erbarmelijke situatie waarin de culturele sector zich op dit moment bevindt'. Horsch ontving excuses van het programma en van de persoon die de fout maakt. "Daarmee is voor mij is de discussie klaar. Journalisten en radiomakers kunnen zich nu weer bezighouden met zaken die echt van belang zijn."

Spraakcomputer

De ondertiteling wordt dus gedaan met behulp van een spraakcomputer waarop een medewerker van Teletekst zinnen inspreekt die in een programma worden gezegd. De computer maakt hier vervolgens ondertitels van, die door een tweede persoon - de eindredacteur - worden gecorrigeerd waar nodig.

Dit is een proces dat in luttele seconden gebeurt, want de ondertiteling moet vrijwel simultaan zijn met het gesprek op televisie.  

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Sander Schimmelpenninck vindt Op1 'toch niet' bij hem passen

Football news:

Sane heeft het hoogste niveau nog niet bereikt. Hij moet voor het nationale team spelen, de Euro of het WK winnen
De politie arresteerde een 12-jarige jongen in het geval van bedreigingen tegen Zaa
Deze mensen zijn ziek. Ze hebben hulp nodig. De angst en afkeer van de North London Derby
Farfan ' s doel kon niet worden geteld: daarvoor riep de scheidsrechter van het doel, en CHorluka nam gewoon de bal en rende ermee door
Son scoorde 10 goals voor Tottenham in de Premier League vier seizoenen op rij
Milan is geïnteresseerd in de spits van Lille Osimana
Dembele wil niet naar Manchester United verhuizen. Hij gelooft dat hij zal slagen in Barca