Netherlands

‘Gewaarschuwde gebruiker van CoronaMelder moet ook zonder klachten test kunnen krijgen’

Adviseur corona-app Geen klachten? Dan ook geen test, is nu nog beleid. Dat moet anders voor gebruikers van de corona-app, vindt de app-adviseur.

Gebruikers van de CoronaMelder moeten zich zo snel mogelijk na een waarschuwing van die app kunnen laten testen, ook als ze geen klachten hebben. Dat zegt epidemioloog Carl Moons van het UMC Utrecht. Moons is voorzitter van de begeleidingscommissie die het ministerie van Volksgezondheid adviseert over ‘slimme digitale oplossingen tegen Covid-19’, zoals de corona-app.

Het voorstel van de commissie strookt niet met het huidige testbeleid. Testen zonder klachten kan maar beperkt onder de landelijke richtlijnen van het RIVM.

Op een ruimer testbeleid gaat invoering van de corona-app niet wachten, laat het ministerie van Volksgezondheid weten. De app wordt zo snel mogelijk na de behandeling van de bijbehorende wet door de Eerste Kamer ingevoerd, naar verwachting eind september, begin oktober. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer ging al akkoord met het bijbehorende wetsvoorstel.

Lees ook: Kamer akkoord met, maar weinig enthousiast over corona-app

De CoronaMelder moet het analoge bron- en contactonderzoek van de GGD digitaal aanvullen. Gebruikers worden gewaarschuwd als zij langdurig – langer dan vijftien minuten – dicht bij iemand zijn geweest bij wie het coronavirus later – tot uiterlijk twee weken – wordt vastgesteld.

Meer dan een miljoen Nederlanders installeerden de app al, terwijl de CoronaMelder alleen in de vijf testregio’s in het oosten van het land volledig actief is. Daar liep tot voor kort een onderzoek naar het nut van testen zonder klachten in combinatie met de CoronaMelder. Dat werd onlangs gestopt door minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) met een verwijzing naar „de toegenomen druk op de testcapaciteit”.

Dat de beperkte testcapaciteit tot keuzes dwingt, begrijpen epidemioloog Moons en zijn adviescommissie. Maar zij denken juist dat de corona-app gerichter en dus effectiever testen mogelijk maakt. Een waarschuwing vanuit de app betekent dat gebruikers nauw contact hadden met een besmettingsbron. De kans dat zij dus óók besmet zijn is groot, zegt Moons.

Het is verstandig deze nauwe contacten vroeg te testen, ook als er geen klachten zijn: verspreiders kunnen dan gevonden worden voordat ze anderen aansteken. Volgens Moons blijkt uit verschillende rekenmodellen dat 40 tot 50 procent van de besmettingen plaatsvindt zonder of voordat klachten zijn ontstaan.

Drie á vier dagen na de app-waarschuwing testen is het effectiefst, denkt Moons. De meeste mensen hebben dan nog geen klachten, maar het virus is dan al wel detecteerbaar.

Zonder wijziging van het testbeleid blijft het huidige advies van kracht: mensen die in de buurt zijn geweest van iemand met het coronavirus moeten zichzelf minstens tien dagen isoleren en zich pas laten testen als klachten ontstaan.

De commissie betwijfelt of het vooruitzicht van tien dagen zelfisolatie Nederlanders wel voldoende zal motiveren de corona-app te gaan installeren. „Dat maakt de CoronaMelder gewoon minder aantrekkelijk”, zegt Moons. „Plus: we weten uit surveys dat mensen niet geneigd zijn na een app-alert in quarantaine te gaan, zeker niet als je een tweede of derde waarschuwing krijgt.”

Ook daarom zou het goed zijn als mensen zich snel kunnen laten testen. Uit onderzoek onder testers van de CoronaMelder in Twente bleek een „aanzienlijk deel [van de ondervraagden] ondanks een besmettingsmelding én ernstige klachten niet thuis te blijven”. Een snelle coronatest kan die quarantaine verkorten.

Het direct testen maakt ook de onnauwkeurigheid van de CoronaMelder minder erg, denkt Moons. Soms schat de app de nabijheid verkeerd in en krijgen gebruikers een waarschuwing terwijl de daadwerkelijke kans op besmetting wellicht klein was.

Moons vraagt zich ook af hoeveel extra tests het testen kort na een waarschuwing vanuit de CoronaMelder daadwerkelijk vereist. Het RIVM ging eind augustus uit van een minimale stijging van 0,2 procent door de app – zo’n drie- tot vierduizend extra tests per week, met de huidige cijfers. Het gaat om schattingen: het echte aantal extra tests kan ook hoger liggen.

Een deel van de Tweede Kamer pleitte tijdens het debat over de wet voor de corona-app begin deze maand ook voor het ruimere testbeleid in combinatie met de CoronaMelder. Tweede Kamerlid Maarten Hijink (SP) diende een motie in „om gelijktijdig met de landelijke invoering van CoronaMelder het testbeleid uit te breiden”.

Maar de benodigde aanpassing van het testbeleid zit er voorlopig niet in, reageerde minister De Jonge toen. De Jonge erkende „de gedachte achter de motie” goed te begrijpen, maar ontraadde deze „totdat is gebleken dat dit van voldoende toegevoegde waarde is en totdat is gebleken dat de capaciteit het kan lijden”.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) in de Tweede Kamer tijdens een debat over de CoronaMelder-app, begin september. Foto Phil Nijhuis/ANP

Het OMT adviseerde vrijdag testen zonder klachten via bijvoorbeeld de CoronaMelder in tijden van schaarste niet als prioriteit te beschouwen. „Hoewel het testen van (nog) asymptomatische nauwe contacten van een patiënt wel een positief effect kan hebben op het reproductiegetal, kan een negatieve testuitslag ook leiden tot een schijnveiligheid en doorbreken van de quarantaine.”

Lees ook: Corona-app werkt vooral bij veel testen op het virus

Ook zonder het ruimere testbeleid is de app nog effectief, denkt het ministerie van Volksgezondheid. Appgebruikers worden hoe dan ook voor het risicovolle contact gewaarschuwd, zegt een woordvoerder. „Dan kun je dus maatregelen nemen: thuis blijven. En als je klachten ontwikkelt, dan ga je alsnog voor een test. Zonder de app weet je dat simpelweg niet.”

De problemen met de testcapaciteit moeten over enkele weken verholpen zijn als die verder opgeschaald wordt – mede door afspraken met Duitse labs – naar zeventigduizend tests per dag. Moons: „Na het opschalen is ons advies: ga gelijk de waarschuwingen uit de app aan de richtlijn toevoegen. Wie weet is het zelfs een efficiëntere manier om met de testcapaciteit om te gaan, dan iedereen met ook maar de geringste klachten te gaan testen – zeker nu het griepseizoen nadert waarbij we allemaal wel een keer gaan snotteren.”

Football news:

Jose Mourinho: in mijn echte leven waren er geweldige aanvallers, we bouwden een team. Tottenham need balance
Umtiti werd een veganist: nog nooit zo goed gevoeld. De verdediger van Barcelona Samuel Umtiti zei dat hij veganist werd. Ik had veel terugvallen, het had zelfs invloed op de kuitspier. Het probleem was niet de knie, maar de Algemene onbalans. Ik moest stoppen om mezelf de juiste vragen te stellen. Dat is wat ik doe. Ik moest opnieuw beginnen. Ik werd veganist. Ik eet geen vlees of vis. Ik geef hier echt om. Plantaardige eiwitten geven je een goed gevoel. Ik eet geen pasta meer. Mijn lichaam begon zich veel beter te voelen. Ik verloor drie kilo, ik had het nodig. Ik ben fysiek nog nooit zo goed voorbereid
Alisson over herstel van letsel: ik bad veel, bracht 5-6 uur per dag met fysiotherapeuten
De scheidsrechter zei tegen de scheidsrechter van Barcelona - real match dat Langle Ramos niet mishandelde. Catalanen willen audio
Frankie De Jong: we moeten ons aanpassen aan Messi. Hij is de beste speler ter wereld
Real Madrid verdediger Nacho zal 4 weken missen door blessure. Een andere verdediger van Real Madrid is gewond. Dit gaat over Nacho. Volgens Cope journalist Miguel angel Diaz, zal hij de volgende vier wedstrijden missen. Dus Nacho is vier weken weg. Hij zal klaar zijn om te spelen op 21 November. Er zij op gewezen dat Real Madrid Dani Carvajal en Alvaro Odriosola heeft verwond. Nacho speelde in de Clasico als een rechtse rug
Manchester City overweegt Pochettino en Nagelsmann om verlof op te nemen.Manchester City manager Pep Guardiola heeft zijn contract nog niet vernieuwd. Zoals de Daily Mail schrijft, zal hij een beslissing moeten nemen over zijn toekomst, en op dit moment heeft de club geen idee wat hij zal doen. Manchester City kijkt dus naar de markt voor een nieuwe coach. De stad wordt aangetrokken door twee kandidaten: Mauricio Pochettino, die werkloos is na het verlaten van Tottenham, en RB Leipzig manager Julian Nagelsmann