Netherlands

Google hervat analyse spraakopdrachten na toestemming

Ook in Nederland

5 minuten geleden Aangepast: 3 minuten geleden

Een Google Home-speaker Beeld © Getty

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Google hervat onder meer in Nederland de analyse van spraakopdrachten. Dat gebeurt wel pas als gebruikers daar nadrukkelijk toestemming voor hebben gegeven.

De grote techbedrijven kwamen in juni 2019 in opspraak toen bleek dat menselijke medewerkers luisterden naar spraakopnames gericht aan kunstmatige intelligentie. Dat gebeurde ook in Nederland, met opdrachten gericht aan onder meer Apple-assistent Siri en Google Assistent, maar ook de spraakgestuurde hulpjes van Amazon en Facebook.

De bedrijven stopten met die ongevraagde menselijke analyse van spraakopdrachten. Inmiddels zijn verschillende bedrijven er weer mee begonnen, maar nu alleen met de nadrukkelijke toestemming van de gebruiker.

Google ook weer begonnen

Analyse gebeurt volgens de bedrijven anoniem, en is gericht op het verbeteren van de kunstmatige intelligentie. Het gaat bijvoorbeeld om spraakopdrachten die door de software niet werd verstaan.

Google wachtte het langst, maar begint nu ook weer met de menselijke analyse van spraakopdrachten. Ook Google vraagt daar nadrukkelijk toestemming voor.

Dat doet het bedrijf in een e-mail die naar miljoenen gebruikers is verstuurd. "We hebben je stem- en audio-instelling geüpdatet", luidt het onderwerp van het bericht.

Keuze ligt bij gebruiker

In de mail legt Google uit dat spraakopdrachten aan Google Assistent, Zoeken en Maps standaard niet worden opgeslagen. Dat gebeurt pas als gebruikers de nieuwe instelling zelf handmatig inschakelen op hun account. Dat gebeurt door via de mail van Google door te klikken naar een nieuwe instellingspagina, daar een knop aan te klikken en vervolgens toestemming te geven.

Op die pagina legt Google de instelling en de gevolgen van die instelling uit in een YouTube-video. De keuze ligt bij de gebruiker, maar Google stelt wel dat het zijn producten beter kan maken als gebruikers toestemming verlenen voor analyse.

Football news:

Liverpool tekende een vijfjarig contract bij Jota. Het transferbedrag zou 43 miljoen euro kunnen zijn. Wolverhampton middenvelder Diogo Jota is dicht bij een verhuizing naar Liverpool. Volgens journalist Fabrizio Romano heeft de club van Merseyside een contract gesloten met Jorge Mendes, de 23-jarige Portugese agent. (') Jota is bereid de overeenkomst tot juni 2025 te ondertekenen. Er zijn momenteel onderhandelingen gaande tussen Liverpool en Wolverhampton. Het transferbedrag kan ongeveer 43 miljoen euro bedragen. Jota scoorde 7 goals en 2 goals in 34 Premier League wedstrijden vorig seizoen. Hier kunt u de statistieken van de speler bekijken
Ik verliet alles en ging naar de andere kant van de wereld voor mijn favoriete team. Het hartverwarmende verhaal van een Noorse fan die verliefd is op Santos
Lewandowski scoorde in de 1ste ronde van de Bundesliga in 7 seizoenen en herhaalde het record
Gnabry scoorde een hattrick tegen Schalke
Lewandowski scoorde voor Schalke in hun 10e Bundesliga wedstrijd op een Rij. In de eerste ronde van de Bundesliga scoorde Robert Lewandowski met Schalke
Gnabry scoorde de snelste goal in 18 jaar in de openingswedstrijd van de Bundesliga
Manchester United heeft een vijfjarig contract met Telles. Er moet nog overeenstemming worden bereikt met Porto