Netherlands

Haar jeugd, de liefde en de dood was waar Liselore Gerritsen over zong

Necrologie

Liselore Gerritsen 1937-2020 In de jaren zestig en zeventig was ze met haar liedjes een bekende verschijning. Ze trad op met Paul van Vliet en theatergroep Pepijn.

Met haar omfloerste stem kon Liselore Gerritsen ongekende diepten bereiken – en dat maakte haar uit duizenden herkenbaar. Ze schreef en zong poëtische liedjes en verhalen waarmee ze jarenlang haar eigen theaterprogramma’s maakte voor een klein, maar trouw publiek. Woensdagmiddag is ze overleden in een verzorgingshuis in Woubrugge, 83 jaar oud.

Liselore Gerritsen, domineesdochter uit Wichmond bij Zutphen, wilde eigenlijk naar de toneelschool, maar ondernam op aandringen van haar ouders een studie Frans aan de universiteit in Leiden. Daar zong ze af en toe Franse chansons in een plaatselijk café. Zo werd ze begin jaren zestig ontdekt door enkele andere studenten die een cabaretgroepje wilden oprichten. Een van hen was de rechtenstudent Paul van Vliet, die haar met succes overhaalde om de leading lady van dit Leids Studentencabaret te worden. In 1963 trouwden ze.

Onder de nieuwe naam cabaret Pepijn trok het groepje steeds meer publiek, totdat Paul van Vliet zo populair werd dat hij besloot als solocabaretier verder te gaan. Pepijn bleef nog even bestaan, maar stopte in 1971. Liselore Gerritsen werkte daarna nog samen met geestverwanten als Ramses Shaffy en Herman van Veen, maar ging vooral haar eigen weg met haar eigen repertoire.

Liselore Gerritsen presenteert in Den Haag haar nieuwe plaat Liselore (1971). Foto ANP/Kippa

In 1978 scheidde Liselore Gerritsen van Paul van Vliet. Later ontmoette ze bassist Ruud Jacobs die door haar platenmaatschappij was geëngageerd om met haar een nieuwe plaat te produceren. Hij werd haar tweede man. Hij stierf vorig jaar.

Haar jeugd, de liefde en de dood waren de onderwerpen waarop ze telkens terugkwam. „Ik kan geen verhaaltjes verzinnen, geen typetjes maken”, zei ze ooit. „Ik ben het de hele avond zelf, die op het toneel staat.”

Eén van de meest typerende liedjes uit haar repertoire is dan ook het autobiografische ‘Oktoberkind’, dat tevens het titelnummer was van één van haar albums: „Oktobermaand, geboortemaand/ je vruchten zijn geoogst/ de zoete wijn is in het vat/ het hout gekloofd./ Dat is waarom een oktoberkind van kinds af aan voldaan is/ omdat voor zijn gevoel het werk gedaan is.”

Football news:

Bale scoorde voor het eerst sinds 2013 in de FA Cup. Hij heeft 4 doelpunten in 13 wedstrijden op Tottenham
Frank Lampard: ik had niet genoeg tijd om Chelsea naar het volgende niveau te brengen, Frank Lampard heeft commentaar gegeven op zijn ontslag uit Chelsea. In de eerste plaats wil ik de fans bedanken voor de ongelooflijke steun die ik de afgelopen 18 maanden heb gekregen. Ik hoop dat ze begrijpen wat dit voor me betekent. Toen ik in deze positie was, begreep ik de moeilijkheden die ik zou moeten ondervinden in deze moeilijke tijd voor de club. Ik ben trots op ons succes, trots op de afgestudeerden van de Academie die het tot het eerste team haalden en daar goed presteerden. Dit is de toekomst van de club. Ik ben teleurgesteld dat ik dit seizoen niet genoeg tijd had om de club naar het volgende niveau te brengen. Ik wil de Heer Abramovich, het clubbestuur, de spelers, het coaching personeel en iedereen in de club bedanken voor hun harde en toegewijde werk, vooral in deze ongekende moeilijke tijd. Ik wens het team en de club succes in de toekomst, zei Lampard
Ozil ontvangt vanaf juli 3 miljoen euro in Fenerbahce. = = Clubcarrière = = Mesut Ozil maakte zijn debuut voor Fenerbahce
Phil Neville coacht nu de Beckham Club in het zonnige Miami. Ik verliet het nationale team voor de Olympische Spelen en hun legendarische vrienden bevriezen in Salford. Een paar dagen geleden werd Phil Neville de nieuwe hoofdcoach van Inter Miami. David Beckham ' s club heeft officieel de tweede coach in de geschiedenis onthuld
Chelsea hope Tuchel zal woensdag bij de wedstrijd tegen Wolverhampton zijn. Thomas Tuchel is bijna aangesteld als Chelsea manager. Journalist Rob Harris merkt op dat de Duitser zowel bij vertrek naar Engeland als bij aankomst in het land een aantal tests voor infectie met het coronavirus moet doorstaan. Hij zal in staat zijn om het team te leiden in training en tijdens wedstrijden, maar tijdens niet-werkuren zal hij moeten voldoen aan de quarantainevoorwaarden voor vijf dagen. Volgens Harris hoopt Chelsea dat Tuchel woensdag bij Stamford Bridge is voor de wedstrijd met Wolverhampton. Eerder werd gemeld dat de eigenaar van Chelsea Roman Abramovich persoonlijk geïnteresseerd is in de benoeming van de ex-coach van PSG
Pioli over de Italiaanse Cup derby: Milaan wil de Italiaanse beker winnen, maar we hebben een zeer moeilijk raster
PSG kan Arsenal Draxler aanbieden voor Guendouzi