Netherlands

Havenbedrijf verwacht 300 brexittrucks per dag op te vangen

Het Havenbedrijf Rotterdam verwacht als de brexit een feit is, dagelijks 300 vrachtwagens te moeten opvangen die nog geen goede papieren hebben. Rijkswaterstaat, die alle verkeersstromen moet regelen, denkt vier tot zes weken nodig te hebben voordat de drukte in de haven op normaal niveau is. En staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën, Douane) sluit opstoppingen in de Rotterdamse haven niet uit.

„Het is ook ingewikkeld, je moet aan extra vereisten voldoen en er zullen ook best bedrijven zijn die in deze coronatijd met andere zaken bezig zijn geweest dan voorbereiden op de brexit”, aldus Van Huffelen. De douane heeft ruim 900 extra medewerkers aangenomen en opgeleid. „We zullen moeten zien hoe snel en goed dat straks gaat, maar dat heeft ook te maken met de vereisten die het Verenigd Koninkrijk stelt. Voor een deel zijn de formaliteiten aan de overkant nog niet duidelijk.”

„95 procent van alle lading in de haven gaat naar Engeland. Daarom heeft de brexit ook grote impact”, aldus Mark Dijk van Havenbedrijf Rotterdam. De laatste jaren zijn de aantallen in de terminals aanzienlijk gegroeid, wegens gebrek aan douaneformaliteiten. Per 1 januari 2021 zijn die er wel en moeten chauffeurs documentatie hebben om hun lading te vervoeren.

Bij gebrek aan documenten kunnen chauffeurs straks terecht op ruim 700 noodparkeerplekken bij terminals in Vlaardingen, Hoek van Holland en bij Europoort. Volgens Lucien Stötefalk, directeur van logistiek dienstverlener DFDS in Vlaardingen, duurt het verwerken van de benodigde documenten in het straks verplichte digitale aanmeldsysteem Portbase „enkele seconden”. Ruim 10 procent van de bedrijven moet zich nog voor het systeem aanmelden.

De parkeerterreinen worden afgesloten en bewaakt „om problemen te voorkomen”, zegt Van Huffelen. Dan gaat het om de veiligheid van de chauffeurs en om bijvoorbeeld inklimmers te voorkomen. De douane werkt daarvoor samen met Justitie en Veiligheid en andere ministeries zoals Landbouw, die over de inspectie van de vracht gaat en Infrastructuur en Waterstaat, zodat vrachtwagens goed kunnen doorrijden. Over de extra kosten voor de douane kon ze nog niks zeggen.

Dinsdag hielden het Havenbedrijf Rotterdam, Rijkswaterstaat, de douane en DFDS een flyeractie om chauffeurs nog een laatste keer attent te maken op de brexit. Rijkswaterstaat werkt al anderhalf jaar aan verkeerscirculatieplannen voor het gebied. „We zijn goed voorbereid”, zegt David van Baarle, directeur wegverkeersmanagement van Rijkswaterstaat. De dienst zet berichten op matrixborden in het gebied en extra personeel in. Hoeveel geld daarmee gemoeid is, kon Rijkswaterstaat nog niet zeggen.

Football news:

Arsenal heeft hun contract met Sokratis opgezegd. Sokratis Papastathopoulos heeft Arsenal verlaten. De partijen beëindigden het contract met wederzijdse instemming, de speler werd een vrije agent. In de zomer van 2018 verhuisde de Griek vanuit Borussia Dortmund naar het Londense team voor ongeveer 19 miljoen euro. Papastathopoulos heeft in totaal 69 wedstrijden voor Arsenal gespeeld. Zijn statistieken zijn hier
Miranchuk maakt zijn debuut voor Atalanta in de Serie A tegen Udinese. = = Clubcarrière = = Miranchuk speelde in de eerste ronde van de Serie A tegen Udinese in de uitgestelde wedstrijd van de tiende ronde van de Serie A tegen Atalanta
Rummenigge over de Euro: De voorzitter van de UEFA denkt dat het verstandiger zou zijn om het toernooi in één land te organiseren. Ik weet dat Alexander Ceferin, die de COVID-19 situatie zeer serieus neemt, zich afvraagt of het niet verstandiger zou zijn om de Euro in één land te houden. Onder voorbehoud van alle nodige maatregelen. Laten we niet vergeten dat het idee van het houden van een speciale Euro [in verschillende landen] vóór de pandemie kwam, zei Rummenigge. Wat er met de Euro zal gebeuren, weet nog niemand. Als u twijfelt, kunt u het ticket overhandigen en het geld teruggeven-hier is de instructie
Nacho wil niet met Alcoyano spelen. Real Madrid defender is in contact geweest met een infectie met het coronavirus
Cuadrado is hersteld van covid en kan spelen met Napoli
Inter heeft aangeboden om Origi te huren Uit Liverpool; Liverpool striker Divock Origi kan zijn carrière in de Italiaanse competitie voortzetten. Volgens journalist Nicolo Skira werd de 25-jarige aanvaller aan Inter aangeboden. Eerder werd melding gemaakt van de mogelijke lening van de Belg aan Juventus. Liverpool is klaar om de speler te laten gaan voor minstens 20 miljoen pond. = = Clubcarrière = = Origi speelde dit seizoen nog nooit in de Premier League voor Liverpool. Hij speelde vier keer als vervanger en speelde in totaal 16 minuten (zonder extra tijd)
Messi, Ronaldo, Neymar, Lewandowski en Ramos-in het symbolische team van het jaar van de UEFA website