Netherlands

Het blíjft wachten op een rechtse partij die van fouten uit het verleden echt leert

Er gaat nogal eens iets mis bij nieuwe partijen, in het bijzonder bij nieuwe rechtse partijen. Zo kampte de Boerenpartij eind jaren zestig met ruzies en afsplitsingen, om uiteindelijk geheel ten onder te gaan. Ook de geschiedenis van de LPF, in 2002 in de Kamer gekomen met 26 zetels, is er één van gekrakeel en zelfs van handgemenen. In 2006 verdween de partij alweer uit de Kamer. FVD raakte eerst de groep rond Otten kwijt en beleefde vorige week een nog grotere aderlating. De PVV houdt, als het om deze dingen gaat, nog het beste stand, mede omdat zij geen partijorganisatie kent. Al vond ook hier, na Wilders’ ”minder, minder Marokkanen”-uitspraak, een zekere uittocht plaats.

Hoe het komt dat het bij deze partijen zo vaak hommeles is, valt nog niet zo gemakkelijk vast te stellen. Wat nieuwe partijen in elk geval vaak parten speelt, is hun zwakke partijorganisatie. Daar kunnen zowel linkse als rechtse groeperingen last van hebben. Zo bezien heeft het er veel van weg dat het verlies van Otten, die een veel betere organisator was dan Baudet, FVD recent is gaan opbreken.

Een eigenschap van nieuwe partijen is bovendien dat hun ideologie nog in ontwikkeling is en hun programma nog niet geheel uitgekristalliseerd. Daardoor ontstond bij de PvdD een meningsverschil over de vraag of de partij zich ook met „mensendingen” bezig behoort te houden. Bij Forum laaide een conflict op tussen een no-nonsensedeel (Nanninga) en een meer bevlogen en wijds filosoferend deel (Baudet).

ANP-424659284Baudet wil partij „zonder verraders”

Nieuwe rechtse partijen hebben daar bovenop nog enkele andere problemen waarmee linkse partijen minder te kampen hebben. Zo leunen zij vaak zwaar op de bekendheid en het charisma van één leider. Als die op één of andere manier in problemen komt, raakt dat de rest van de partij meteen in het hart. Fortuyn werd vermoord; de LPF bleef ontredderd en verweesd achter. Wilders en Baudet deden riskante uitspraken; de hele partij schudde op haar grondvesten.

Lastig voor nieuwe rechtse partijen is ten slotte dat zij een enorme aantrekkingskracht uitoefenen op mensen met extreme, racistische of antisemitische ideeën, wat vervolgens vaak tot tumult leidt. De Boerenpartij had daar last van; LPF, PVV en FVD eveneens.

Zo bezien past wat vorige week plaatsvond onmiskenbaar in een patroon. In Nederland is, weten we sinds een jaar of twintig, beslist ruimte voor een flinke, fatsoenlijke, conservatieve partij op de rechtervleugel. Maar het blijkt om allerlei redenen moeilijk te zijn die ruimte goed en geloofwaardig te benutten.

Dat laatste is jammer. Rechtse, conservatieve kiezers die zich niet bij een religieus gefundeerde partij willen aansluiten, blijven zodoende steeds weer teleurgesteld en met lege handen achter. Voor hen blíjft het wachten op een verstandig geleide beweging die bovengenoemde risico’s onderkent, die valkuilen uit het verleden nu eindelijk eens weet te vermijden en die het eigen electoraat waar voor zijn geld biedt.

Football news:

Ibrahimovic scoorde voor het eerst in twee maanden. Voordat Ronaldo-4 goals
Door het bijwonen van een illegale partij, Gladbach forward Embolo zal missen de wedstrijd met Werder
Torino heeft Giampaolo ontslagen als hoofdcoach ... Torino heeft coach Marco Giampaolo ontslagen. De directie van de club besloot de 53-jarige specialist te ontslaan na een gelijkspel in de wedstrijd met Spezia (0:0), die vanaf de 8e minuut tien speelde. Na 18 rondes staat Torino op de 18e plaats in de Serie A standings, met slechts 13 punten. Davide Nicola, bekend om zijn werk met Crotone, Genua en andere teams, kan de nieuwe hoofdcoach van Torino worden
Gary Neville: Manchester United zal geen kampioen worden tenzij Pogba een paar maanden van briljant spel geeft.Voormalig Manchester United verdediger Gary Neville heeft de kansen van het team beoordeeld om dit seizoen het Engelse kampioenschap te winnen. Ik denk dat Manchester United een kleine kans heeft om de Premier League te winnen. Liverpool en Manchester City zijn nog steeds de sterkste teams in de competitie. Maar die kansen hangen af van de vraag of Paul Pogba een paar maanden briljant spel levert. Hij is daartoe in staat. Hij heeft vertrouwen, er is een goede gonor in de zin dat hij vertrouwen heeft in zichzelf. Hij gelooft dat hij moet spelen in belangrijke wedstrijden en titels nemen, hij heeft een positieve instelling, omdat zichzelf beschouwen de sterkste is de beste manier om te winnen. In de laatste 20 minuten van de wedstrijd tegen Liverpool had ik het gevoel dat Manchester United dat vertrouwen bijna miste. Ze zijn ergens in de buurt, maar dit is wat het team niet zal toestaan om het kampioenschap te winnen zei Neville
Mohamed Salah: Ik wil zo lang mogelijk in Liverpool blijven, maar alles is in handen van de club
De Eintracht kapitein beëindigde zijn carrière in het midden van het seizoen voor zijn zoon. Hij nam afscheid van voetbal door T-shirts uit te wisselen met scheidsrechter David Abraham keert terug naar Argentinië
Leicester doet mee aan de RPL kampioenschap. Ik wil niet zeggen of Chelsea betrokken is of niet ... Chelsea manager Frank Lampard heeft zijn verwachtingen gedeeld voor de Ronde 18 Premier League wedstrijd tegen Leicester. Leicester zit natuurlijk in de Premier League titelwedstrijd, gezien de manier waarop ze spelen, hun resultaten, hun positie in de league. Aan het eind van het vorige seizoen zijn we erin geslaagd om hen in de tafel te verslaan, maar het was een grote uitdaging voor ons omdat ze een zeer sterk team met sterke performers en een zeer goede coach. Ze zijn in de race, evenals een aantal andere teams, maar we moeten nu niet aan de kampioenschapsrace denken, we moeten aan onszelf denken, en als we winnen, zullen we terugkeren naar de posities waar we zouden moeten zijn. De kampioenschapsrace is geopend, vooral tegen de achtergrond van de recente seizoenen. Maar Ik wil nu niet te ver gaan en zeggen of we eraan deelnemen of niet. Onze standpunten zijn niet slecht. Ja, Het was een slechte serie, maar we kunnen alles veranderen met een paar positieve resultaten zei Lampard