Netherlands

Het oog ziet, maar het wil niet kijken

Het rood, wit en blauw worden vreselijke kleuren in de reeks grote, met stomheid geslagen doeken die Hans Broek wijdde aan de slavenhandel. Hij ontstal de driekleur haar helderheid. Grimmig typeren het rood, wit en blauw de horror die zich afspeelde in de vervallen gebouwen waar de handel zich afspeelde.

Geweld laat hij niet zien, hij laat het bespeuren. Op het Senegalese eiland Gorée schilderde hij de open kelder onder de villa van een mensenhandelaar, met in het verdwijnpunt het poortje waardoor de Afrikanen aan boord van het slavenschip werden gejaagd. Daar, achterin het smerige duister, blinkt de zee. Onder de penselen van Hans Broek wordt het poortje een echo van een oog. Een oog vol zoute tranen.

Dat is zijn oog. Híj huilt. Dit doek is het zelfportret van zijn verdriet. Maar dat begrijp ik pas verderop in het museum (De Pont in Tilburg, trouwens) als ik een ánder oog zie. Een oog waar een traan uit kruipt.

Dat oog is deel van het Selfportrait at noon dat Marlene Dumas schilderde nadat haar moeder was overleden. Ze legde in snelle dunne streken haar eigen gezicht vast. Het is gezwollen van het huilen, de ogen zijn opengewrikte, lamme luikjes.

Detail van Marlene Dumas: ‘Selfportrait at noon’ (2008) Foto Joyce Roodnat

Ik zoom in, fysiek, dat wil zeggen, ik kom zo dicht bij het schilderij als is toegestaan. Zo dichtbij nader je normaal gesproken alleen het gezicht van iemand die je kent, iemand wier misère je raakt, iemand die je wilt troosten. Ik kom uit bij het rechteroog. Het is troebel, het oogwit is roze. Over de pupil zakt een traan, hij blijft onder het ooglid hangen. Het oog ziet, maar het wil niet kijken, het wil alleen nog maar vlagen rouw uitdelen. En dat komt aan.

Ben ik nu sentimenteel? En mocht reageren op geschilderd gevoel sentimenteel zijn, is dat dan erg? Sentiment diskwalificeert, ik weet het. Uitgesproken gevoel is in de kunsten glad ijs. Maar ik verkies het om me niet aan die afspraak te houden.

Lees ook een interview met Naomi Velissariou over ‘Pain against Fear’: ‘Mijn werk is fundamenteel onbevredigend’

Dus leef ik heftig mee met Naomi Velissariou in haar voorstelling Pain against Fear, haar derde geënsceneerde rockconcert. Dance voor dertig mensen, die, coronagewijs, niet mogen dansen en nauwelijks reageren. Ik geef het je te doen, maar het lukt haar door ons juist te isoleren – alle stoelen uit elkaar, geen uitzondering voor stellen uit één huishouden, iedereen moet alleen zien te dealen met haar theatrale geweld.

Het slotnummer is een zelfportret in harde woorden, alles smijt Velissariou eruit. Tot ze zwijgt. Ze verstilt. Nu zoom ik niet in op haar, zíj zoomt in: op ons. En dan gebeurt het. Haar gezicht wordt een gezichtje, we zien de actrice het kind worden dat ze net in de song liet opgroeien. Ze kijkt of ze denkt aan haar nieuwe rolschaatsen. Wij moeten op haar passen.

Football news:

Pep op de tweede plaats: City reed achter Liverpool en won een paar wedstrijden. Nu neem ik een glas wijn
Man City is nog dichter bij het heroveren van de Premier League titel. Stones about 4:0 Met Crystal Palace ... Manchester City verdediger John Stones ... Het is lang geleden dat ik mijn laatste doelpunt scoorde ... Tegen Manchester United voor Everton. Ik denk dat ik 19 was. Het is te lang geleden. Ik probeer bij te dragen aan de doelen. Vaak zat ik in goede posities, maar ik kon niet scoren. Ik heb hard gewerkt in de training om meer te scoren. Ik wil er drie scoren. Vandaag zijn we een stap dichter bij wat we willen bereiken. Namelijk-om de titel van de Premier League terug te geven zei Stones
Man City won 9 van de 10 wedstrijden en gaf 1 goal met een paar verdedigers Stones-Dias
Memphis Depay: Auar en ik willen naar één van de drie beste clubs ter wereld.Lyon forward Memphis Depay heeft onthuld waar hij en zijn middenvelder Houssem Aouar heen willen. We weten dat we spelen voor een zeer grote club, maar we willen verhuizen naar een van de top drie clubs in de wereld. Kijk dan eens naar Ussem, hij zal 10 keer beter worden. Het zal hetzelfde zijn met mij, Depay vertelde Canal+. Het contract van de Nederlander met Lyon loopt in de zomer af, waarna hij een vrije agent wordt
Stones scoorde de derde dubbel van zijn carrière. Dit is de derde dubbel in de carrière van de Engelsman. In 2017 scoorde hij tweemaal tegen Feyenoord in de Champions League voor City en in 2018 tegen Panama in een Brits shirt
Griezmann scoorde 6 (3+3) punten in de laatste 4 wedstrijden voor Barca
Gundogan scoorde vier doelpunten in zijn laatste zes Premier League wedstrijden. Dit is het vierde doelpunt van de Duitser in de laatste 6 wedstrijden in de Premier League (eerder scoorde hij West BromNewcastle en Chelsea - CA. Sovsport). Het is opmerkelijk dat de middenvelder dezelfde 4 doelpunten scoorde in 55 vorige wedstrijden in het Engels kampioenschap