Netherlands

Hoe een d/t-fout de dag van bezorger Niels verknalde

De werkwoordspelling van het Nederlands is voor velen een flinke uitdaging. Vooral het feit dat het verschil tussen een 'd' en een 't' aan het einde van een woord niet te horen is, zorgt voor de nodige verwarring.

Tel hier voltooid deelwoorden, stammen eindigend op een -d en 't kofschip bij op en je hebt een systeem waarin een foutje snel gemaakt is. Mensen die hierop hameren worden 'grammarnazi's' genoemd. Je ziet door de context toch wel wat de zin betekent? Toch kunnen d's en t's iets heel verschillends betekenen.

Niels Kalkman, dierenjournalist bij de Telegraaf, ondervond dit tien jaar geleden aan den lijven en deelde zijn bizarre grammaticaverhaal op Twitter.

Bezorger bij de Beren

Als 18-jarige student had Kalkman een bijbaan als maaltijdbezorger bij de Bezorgbeer in Delft. Met een vuurrode jas en een gezellige helm met berenoortjes verblijdde hij op zijn scooter menig hongerige vleesliefhebber die een avondje niet achter het fornuis wilde staan. Op een avond was hij aan het werk, om bezorgers niet met te veel contant geld op pad te sturen kon de klant aangeven met welk bedrag ze hun maaltijd wilden betalen.

Er kwam een order van een man aan de rand van de stad binnen die spareribs wilde. Op de bon stond keurig 'betaald met twintig euro', de bestelling was dus vooraf al betaald en daardoor hoefde de jonge student niet met cash de weg op. Tot dusver is er weinig aan de hand, dit veranderde zodra hij met zijn berenhelm aanbelde bij een woning.

De deur werd open gedaan door een man, een man die niks meer droeg dan een Metallica-Shirt, daaronder hing een kroketje in het vet te bungelen. Omdat Kalkman niet voornemens was om lang van dit obscure uitzicht te genieten, duwde hij de spareribs snel in de handen. Ze waren immers toch al betaald, nu snel weer op de scooter om dit macabere beeld te verwerken.

Betaald of betaalt?

Eenmaal getraumatiseerd bij de Bezorgbeer aangekomen was er een nieuw probleem. Zijn baas vroeg hem waar de twintig euro voor de spareribs van de laatste bestelling waren. ,,Ik had toch opgeschreven dat hij met twintig euro zou gaan betalen? Waar is het geld?", zo vroeg hij aan de student die zijn eetlust voor de rest van de dag was kwijtgeraakt.

Op het briefje stond inderdaad duidelijk: 'betaald met twintig euro'. Kalkman ging er dus vanuit dat het bedrag al voldaan was, gezien 'betaald' met een 'd' duidt op een voltooid deelwoord. Zijn baas bedoelde echter 'betaalt' met een 't', derde persoon enkelvoud. De vieze Metellicaman moest dus nog wel degelijk afrekenen. De bezorger werd boos „Schrijf het dan goed op", zo sneerde hij naar zijn baas. De baas was niet onder de indruk. „Je snapt toch wat er staat?", was zijn verweer.

Die twintig euro moest dus nog opgehaald worden. Aan de berenbezorger de zeer ondankbare taak om opnieuw naar de andere kant van de stad te gaan. Opnieuw moest hij aanbellen bij de bungelende kroketjesman. Eenmaal aangekomen, deed de man, die inmiddels helemaal naakt was, de deur niet open. Aan de andere kant van de deuropening stond hij breed te grijnzen naar de onfortuinlijke jongen die nu voor de tweede keer een ongewenste slurf op zijn netvlies kreeg geprint.

Moraal van dit verhaal

Football news:

Barcelona kan verdediger Mbwambo winger uitwisselen om de kribbe te zien. Ze zijn 18 jaar oud
Manchester United weigerde de lening van ighalo tot het einde van het seizoen te verlengen. De speler moet terugkeren naar Shanghai
Levchenko over het diner in een restaurant in Amsterdam: u zet de borden zelf op een dienblad, de afstand met de ober is 1,5 m
Ex-Moskou middenvelder Krunich: in Europa ziet alles er prachtig uit, maar dat is niet helemaal waar. Er is daar geen ziel, maar Rusland wel
Kiknadze zegt dat hij een club is. Maar de club is een team, en de rest is voorbijgaand. Boris Ignatiev over de CEO van Loco
Inter is klaar om Icardi aan PSG te verkopen voor 55-60 miljoen euro. In Parijs krijgt hij een salaris van 10 miljoen per jaar
Leipzig heeft Mainz volledig vernietigd