Netherlands

Hoekstra waarschuwt voor meer malaise: 'Grootste crisis sinds WOII'

Te vroeg voor optimisme

2 minuten geleden Aangepast: 10 seconden geleden

Minister van Financiën Wopke Hoekstra. Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van

Minister Wopke Hoekstra van Financiën zegt dat de coronacrisis de 'grootste economische dip sinds de Tweede Wereldoorlog' is. En ook zijn boodschap voor de nabije toekomst is niet optimistisch.

Vandaag publiceerde het CBS de eerste cijfers over het tweede kwartaal en die waren ongekend slecht. De economie kromp met 8,5 procent en meer dan 320.000 banen gingen verloren.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Hardste klap ooit gemeten: economie krimpt met 8,5 procent

"Het is natuurlijk heel slecht nieuws. Voor alle mensen die het overkomt, voor alle families die het overkomt", aldus Hoekstra, die eraan toevoegde dat de dramatische cijfers niet als een verrassing kwamen.

Lastige fase voor de boeg

En hoewel er sinds juli weer veel versoepelingen zijn doorgevoerd en de economie wat beter is gaan draaien, is het bij de minister van Financiën nog te vroeg voor optimisme. "Wat er met het virus gebeurt laat zien hoe belangrijk het is dat we ons aan de afspraken en regels blijven houden", zei Hoekstra, doelend op de opleving van het aantal besmettingen.

"Ga er maar vanuit dat we nog een lastige fase voor de boeg hebben." Ook durft Hoekstra zich niet te wagen aan een voorspelling over het herstel van de economie als het virus wel onder controle gebracht zou worden.

Bezuinigen onverstandig

Ondertussen moeten de regeringspartijen, middenin de crisis, een nieuwe begroting maken voor volgend jaar. Dat is geen gemakkelijke opgave, want de overheidsfinanciën zijn in een paar maanden tijd extreem verslechterd: de schuld is met zo'n 60 miljard euro toegenomen en de staat krijgt veel minder inkomsten binnen als het economisch slecht gaat.

Hoekstra herhaalde dat hij niet van plan is om bezuinigingen door te voeren die terechtkomen bij de modale inkomens. Op een vraag van een journalist of dat dan betekent dat hogere inkomens wel geraakt gaan worden door bezuinigingen ontweek Hoekstra een direct antwoord.

"Ik wil niet een soort gesprek gaan voeren over wat wel en wat niet. […] Ik heb steeds gezegd dat ik lastenverzwaringen voor burgers over de volle breedte niet een verstandig idee vind, om de simpele reden dat dat ook weer economische schade tot gevolg heeft", zei Hoekstra uiteindelijk.

Spook van vorige crisis

Tijdens de kredietcrisis besloot de regering juist wel om hard de broekriem aan te trekken, al tijdens de crisis. Op die manier wilde de toenmalige regering de overheidsfinanciën op orde houden. Achteraf vinden de meeste economen en politici dat daardoor de crisis onnodig lang heeft geduurd.

Football news:

Wolverhampton maakte rode en groene uniformen om de 12 Portugese spelers in de club zich goed te laten voelen. Dit is de derde set. Wolverhampton heeft zijn derde vorm voor het seizoen 2020/21 ingevoerd. De eerste set werd gemaakt in het traditionele oranje en zwarte kleurenschema, de tweede-wit met blauwe spatten. Maar de derde ongewone-rood-groen. Doet het je ergens aan denken? Wat als we het uniform niet op Connor Cody zetten, maar op Cristiano, Joao Moutinho of Ruben Neves? Dit is duidelijker-dit is de perfecte vorm voor het Portugese nationale team. Wolverhampton is een plaats en civil parish in het bestuurlijke gebied South Norfolk, in het Engelse graafschap Norfolk. Jorge Mendes (bijna een sportdirecteur) verzamelde een indrukwekkende Diaspora: 10 Portugezen in het hoofdteam, nog twee in het jeugdteam. Plus de coaching staf, die bijna uitsluitend uit Portugees bestaat. Vorig seizoen hadden de wolven ook een uniform dat sterk leek op dat van een nationaal team. Hint: die set was erg geliefd bij de Mexicaanse Raul Jimenez. In de nieuwe vorm zal de aanpassing van de Portugese nieuwkomers nog gemakkelijker zijn
Jose Mourinho: ik heb te veel spelers op Tottenham. Tottenham manager Jose Mourinho heeft zijn gedachten over het team gedeeld. Zal Dele alli, die in de rust tegen Everton werd vervangen, terugkeren naar het team?
Het FIFA-Congres keurde wijzigingen van de regels goed
Tiago is nog steeds in Liverpool: hij kwam voor een nieuwe uitdaging, en Klopp zal niet eens iemand te verkopen
Tiago op weg naar Liverpool: Ik wil zoveel mogelijk trofeeën winnen. Ik geef mijn hart aan de veldspeler Tiago Alcanatara die commentaar gaf op de transfer van Bayern München naar Liverpool
De ex-agent van Levandovsky klaagde het bedrijf van de speler aan en eist ongeveer 9 miljoen euro
Tiago arriveerde op de Liverpool basis om de transfer te voltooien