Netherlands

Hongerige boommarter eet in Brabant eitjes zeearend op

Wekenlang hield boswachter Erik de Jonge geheim dat een zeearend aan het broeden was bij de Brabantse Wal; een natuurgebied tussen Bergen op Zoom en de Belgische grens. Nu komt hij met het nieuws naar buiten, maar niet omdat er jonkies zijn.

"Vorige week heeft een boommarter de twee eieren van de zeearend opgegeten", vertelt hij teleurgesteld aan Omroep Brabant. De twee roofvogels werden vorig jaar al door de boswachter gespot.

"Toen waren ze pas vier jaar oud en net te jong om een nestje te maken. Dit jaar gebeurde het wel. Ik heb weken mijn mond gehouden, zodat ze in alle rust aan gezinsuitbreiding konden werken. Ik heb alles vastgelegd. Het paren, het nest bouwen en het broeden."

"Maar vorige week was het ineens stil", zegt De Jonge. "Ik heb nog een paar dagen afgewacht, maar het bleef stil. Toen ben ik onder het nest in de boom gaan zoeken en vond ik de gebroken eierschalen."

De boswachter heeft grote moeite met de afloop van zijn droom, die eindigde in een kleine nachtmerrie. "Toen ik hier begon, zei ik dat er binnen 10 jaar zeearenden zouden broeden en zich zouden uitbreiden. Dat leek nu werkelijkheid te worden. Ze waren er zo dichtbij."

"Als ze volgend jaar terugkomen, ga ik ze helpen", zegt hij. "Zodra ik weet in welke boom ze broeden, plaats ik een marterkraag rond de stam. Dat is een glad plastic omhulsel rond de bast, waardoor de boommarter niet meer de boom in kan klauteren."

De twee eieren zijn dan opgegeten, maar de roofvogels leven nog. "Ik was het vrouwtje even kwijt, maar ik heb haar weer gezien. Vrouwtjes hebben een rouwproces en verdwijnen dan even uit beeld. Dit jaar gaan ze geen eieren meer leggen, maar ik heb goede hoop dat ze volgend jaar terugkomen."

Football news:

Legia won het Poolse kampioenschap voor de vierde keer in vijf jaar. Het herhaalde het record voor titels (14)
Lazio heeft 3 wedstrijden op rij verloren en kan de tweede plaats in de Serie A opgeven als Atalanta wint tegen Juve
Een Parma werknemer heeft een coronavirus. Het team is geïsoleerd op de basis, maar zal blijven spelen in het kampioenschap
Kalidou Coulibaly: Napoli gaat niet als toerist naar Barcelona. We zijn in staat om strijd te leveren
PSG heeft hun contract met Kimpembe verlengd tot 2024
Suarez is niet in de start voor de wedstrijd met Valladolid. Hij scoorde 4 doelpunten in de laatste 4 wedstrijden voor Barca
Klopp op de loting met Burnley: Liverpool had 3-4 goals moeten scoren. We zijn teleurgesteld