Netherlands

Horecaondernemers verliezen hoop op openstelling met kerst, ‘onrust en onzekerheid groeit’

Een groeiend aantal horecaondernemers heeft de hoop op openstelling met de kerst opgegeven en besluit zelf de deuren tot eind dit jaar dicht te houden. Een aantal ondernemers dreigt juist de deuren open te gooien. „Dit is een onhoudbare situatie. Er is nú duidelijkheid nodig”, zegt Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland.

Een van die ondernemers die de deuren tot eind dit jaar dicht houdt, is chef-kok Ron Blaauw van Ron Gastrobar. Weken geleden riep hij het kabinet al op om snel duidelijkheid te geven over de feestdagen, maar zijn dringende oproep - én die van Koninklijke Horeca Nederland en FNV Horeca - bleef tot dusver onbeantwoord.

Lees ook: Horecaondernemers luiden de noodklok: steeds meer zaken staan op kiepen

Waarschijnlijk komt die duidelijkheid pas rond 8 december, bij de volgende persconferentie. Blaauw wilde dat moment niet afwachten, in plaats daarvan zet hij de rest van het jaar in op bezorgen en afhalen van maaltijden, ook met de feestdagen. „Ik ben geen viroloog, maar ik zie aan het aantal besmettingen dat openstelling met kerst gewoon niet gaat lukken.”

Rendabel

Als het kabinet toch anders beslist, is het volgens Blaauw de vraag hoe rendabel dat is. „Als we maximaal 30 gasten mogen ontvangen, tja.. dan zijn we daar het type restaurant niet voor.” Bovendien moet hij met de feestdagen zijn personeel extra betalen en vraagt dat extra investeringen in kerstversiering en andere zaken.

Horecaondernemers verliezen hoop op openstelling met kerst, ‘onrust en onzekerheid groeit’
Topkok Ron Blaauw. Foto: ANP

Onzekerheid

Daarbij is hij er niet van overtuigd dat gasten staan te popelen om met kerst uit eten te gaan. „Je ziet dat iedereen onzeker en afwachtend is”, voegt hij eraan toe. Dat de animo mogelijk gering is, kwam al naar voren in een onderzoek van Lightspeed, leverancier van kassasystemen voor horecaondernemers. Daarin zei ‘slechts’ 6 procent van de 1000 ondervraagden - als dat mogelijk is - uit eten te gaan met de feestdagen. Vorig jaar was dat 12 procent.

Voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet steeds meer horecaondernemers de hoop op kerst verliezen. Frustrerend vindt hij het dat het kabinet ondanks herhaalde oproepen zolang wacht met een besluit . ,,Ondernemers hebben geen idee waar ze aan toe zijn. De onrust en onzekerheid groeit. Er zijn ook ondernemers die dreigen de deuren gewoon open te gooien. Er is nú echt duidelijkheid nodig.”

Horecaondernemers verliezen hoop op openstelling met kerst, ‘onrust en onzekerheid groeit’
Foto: ANP

Voorbereidingstijd

Ook FNV Horeca vreest dat hoe langer de onduidelijkheid over een eventuele opening tijdens de feestdagen duurt, hoe meer bedrijven besluiten dicht te blijven. „Open zijn met kerst vereist veel voorbereidingstijd voor bedrijven, medewerkers en toeleveranciers en voor velen is twee weken te kort, nog los van de vraag of open zijn wel rendabel is als het aantal gasten gelimiteerd wordt”, zegt ook FNV-bestuurder Edwin Vlek.

Volgens KHN ziet het kabinet onvoldoende in hoe nijpend de situatie is bij horecaondernemers. In een enquête gaf onlangs 17 procent aan geen buffer meer te hebben, of hooguit een buffer voor één maand, 12 procent verwacht het niet of waarschijnlijk niet te redden.

Zo erg is het bij chef-kok Ron Blaauw niet. „Ook bij ons gaat het niet zo goed, maar we overleven dit wel. We hopen dit rampjaar vooral zo snel mogelijk achter ons te kunnen laten.”

Football news:

Lampard op 8e plaats Chelsea: ik kan de druk aan, Chelsea manager Frank Lampard sprak over de laatste resultaten van het team. Na 19 wedstrijden bezetten de Londenaren de achtste plaats in de Premier League. Ik nam deze post in de wetenschap dat het moeilijk zou zijn en wat de reactie zou zijn [op slechte resultaten]. We hadden een verbod [op transfers], we speelden als jonge spelers, toen plotseling nieuwe spelers verschenen, nu proberen ze in optimale vorm te komen en zich aan te passen aan het team. We hoeven alleen maar te vechten. Half November was alles in een rooskleurig licht, maar nu is alles niet zo troebel. Wij zijn niet de enigen met problemen en ik ben niet de enige coach die onder druk staat. Ik heb geluk dat ik het aankan. Ik vind het niet leuk dat we niet winnen. Ik wil dat iedereen zegt dat we naar de top van de tafel gaan, zoals het een maand geleden was. Ik moet er alleen voor zorgen dat we door deze moeilijke periode komen, zei Lampard
Wegorst-de eerste in de geschiedenis van Wolfsburg om 12 goals te scoren in de eerste ronde van de Bundesliga. Hij staat in de top 3 van de goalscoring race
Bounou is de tweede keeper van Sevilla na Palop, die in het seizoen La Liga 2 + boetebedragen blokkeerde. De speler van het Nationale elftal van Marokko werd de eerste keeper van de Andalusische club in 12 jaar, die minstens twee boetebedragen in één seizoen van La Liga won. In het kampioenschap van 2008/09 werd Andres Palop drie keer gered. Het is opmerkelijk dat Bunu 11-meter schoten in een maand - in Januari, eerder in de wedstrijd met Betis (1:1)
In December was Chelsea in goede conditie. Ik maak me zorgen dat we het zo snel verloren.Chelsea manager Frank Lampard deelde zijn gedachten over de nederlaag aan Leicester in de Premier League. We verloren van het team dat beter was. Ze waren scherper dan wij, renden meer dan wij, en waren in vorm - en dat waren we niet. Een teleurstellend spel met het eerste doel, en met de tweede speelden we gewoon niet goed genoeg. Er waren veel momenten waarop we niet scherp waren. Op deze momenten, moet je rusten, de basis dingen zijn belangrijk-lopen, accelereren. Maar we hebben niets gedaan. Natuurlijk is verliezen het meest beledigende ding, maar de basis dingen als je speelt zonder de bal zijn erg belangrijk. Toen we met de bal waren, waren we soms traag, maar acceptabel. We hebben een paar kansen gecreëerd. En ik denk dat er een straf was, geen straf, maar daar blijf ik niet bij stilstaan. We waren niet goed genoeg. We wonnen tegen Fulham zonder een briljant spel te laten zien. We hebben hier verloren. Dus dit is een kleine stap terug. Ik maak me zorgen over deze opname - We zijn al snel de vorm kwijt waarin we ons bevonden, en we zijn in de huidige vorm. Ja, we hebben een paar overwinningen, maar we verloren 5 van de 8 wedstrijden. Dit is duidelijk niet wat we wilden
Rodgers op Leicester ' s fight for the championship: het is te vroeg om te zeggen, maar in de eerste helft van het seizoen speelden we consequent en op een hoog niveau
Slechts in één seizoen in de tijd van Abramovich scoorde Chelsea na 19 ronden minder punten dan nu. Vervolgens werd Mourinho ontslagen na 16 wedstrijden.Chelsea had een van de slechtste seizoenen in het Romeinse Abramovich Tijdperk. De Londense club scoorde slechts 29 punten in 19 wedstrijden. Dit is de op één na slechtste voorstelling van Chelsea in 18 jaar. In het seizoen 2015/16 werd het anti-record ingesteld-alleen na 19 wedstrijden had het team minder punten (20). Het is vermeldenswaard dat Jose Mourinho, die het team leidde, na de Ronde van 16 werd ontslagen
Werner heeft niet gescoord in 11 wedstrijden in de Premier League. Hij heeft 1 doelpunt in zijn laatste 15 wedstrijden voor Chelsea FC, Chelsea striker Timo Werner ' s goalless streak in de Premier League is verlengd