Netherlands

Hugo de Jonge wil lijsttrekker van het CDA worden

Hugo de Jonge wil lijsttrekker van het CDA worden bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Over zijn kandidatuur werd al maandenlang gespeculeerd. Vanmiddag maakte hij in Rotterdam bekend dat hij zich aanmeldt.

De Jonge zei dat we in een moeilijke tijd leven, waarin veel mensen in onzekerheid verkeren: "Het CDA staat in een lange traditie om verantwoordelijkheid te dragen als het moeilijk is en in die traditie ben ik ook grootgebracht. Daarom wil ik graag lijsttrekker zijn van het CDA."

CDA als brede volkspartij

De Jonge is vicepremier en minister van Volksgezondheid. Eerder was hij onder meer wethouder van Onderwijs in Rotterdam. Hij benadrukte vandaag dat hij op veel terreinen ervaring heeft. "Ik word er gelukkig van het verschil te maken in het leven van mensen die op je rekenen." Hij zei dat hij voor een politiek van het midden is: "Ik geloof dat het CDA daar hoort als brede volkspartij. Het politieke midden is een antwoord op de polarisatie in de samenleving. Daar worden verschillen overbrugd."

Volgens De Jonge heeft het CDA alles in zich om bij de verkiezingen de grootste partij te worden. "Wij hebben het mooiste verhaal voor Nederland, maar ik zie ook weleens een peiling en ik zie dat er werk aan de winkel is."

Hoekstra en Keijzer

Het partijbestuur opende maandag de sollicitatieprocedure voor het lijsttrekkerschap. Kandidaten kunnen zich tot 24 juni melden en het bestuur komt kort daarna met een voordracht.

Ook Wopke Hoekstra, de minister van Financiën, werd vaak genoemd, maar die maakte gisteren bekend dat hij niet meedoet. Hij ziet zichzelf meer als bestuurder dan als beroepspoliticus. Ook de naam van Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Z|aken, valt geregeld. Gisteren zei ze dat ze er nog eens goed over nadenkt.

De Jonge liet zich eerder negatief uit over een lijsttrekkersstrijd in het CDA, omdat die "niet het beste in de partij naar voren zou brengen". Vandaag zei hij daarover dat de partij de procedure kiest en dat de leden het voor het zeggen hebben. Op de vraag of hij Keijzer als concurrent ziet, antwoordde hij dat het aan haar is om zich al dan niet kandidaat te stellen. "Het is niet mijn taak om daar iets van te vinden."

Football news:

De banier van de arbeider werd getroffen door de bliksem tijdens de training. Ze zeggen dat er geen zichtbare tekenen van onweer waren
Marcelo stapte op zijn voet. Het is een straf
Ramos scoorde 5 goals na de hervatting van het seizoen, 3 van sancties
Jurgen Klopp: titels maken spelers niet beter. Ik hou niet van vragen over dynastie en dominantie
Xavi ' s nieuwe contract met al-Sadd heeft de mogelijkheid om naar Barcelona te vertrekken
Lewandowski op het winnen van de Duitse beker finale: we hebben laten zien dat Bayern het beste team is
Pep Guardiola: we spelen graag in de Champions League met Real Madrid, de koning van dit toernooi