Netherlands

‘ICT-problemen bij GGD’s zijn niet structureel’

Coronatesten De GGD’s hadden afgelopen week drie keer problemen met het doorgeven van positieve tests aan het RIVM. Dat maakt het lastiger om de laatste ontwikkelingen te volgen.

Tot drie keer toe waren er de afgelopen week ICT-problemen bij de GGD’s waardoor duizenden positieve tests niet werden doorgegeven. Maar drie keer ging het om een andere oorzaak. Er zijn geen „structurele problemen” met het systeem, zegt een woordvoerder van de GGD. „Omdat het nu drie keer vlak achter elkaar is misgegaan, lijkt dat misschien zo, maar daar is geen sprake van.” Wel zijn er vaker kleine storingen die een paar minuten duren, of waardoor sommige medewerkers even niet in het systeem kunnen.

Een woordvoerder van het RIVM noemt de storingen „heel vervelend”, omdat de komende dagen juist cruciaal zijn voor de besluitvorming van het kabinet; als het aantal gevallen toeneemt, moet er snel hard worden ingegrepen, stelde premier Mark Rutte woensdag in de Tweede Kamer.

Om welke problemen gaat het?

Vorige week werd een deel van de positieve tests over het hoofd gezien. Mensen met klachten kunnen hun testuitslag tegenwoordig ook op internet inkijken. Die uitslagen verschenen op een andere plek in het systeem dan de uitslagen waarbij mensen telefonisch op de hoogte werden gesteld. Deze tests werden daardoor vorige week pas aan het RIVM doorgegeven. Het ging soms om honderden positieve tests per GGD-regio.

Afgelopen weekend was een storing de oorzaak van de achterstand. Positieve tests worden bij de GGD’s van het ene naar het andere systeem overgeheveld – op die manier beschikken bron- en contactonderzoekers alleen over informatie over mensen met een positieve uitslag. De data uit dit systeem wordt ook doorgegeven aan het RIVM. Maar de automatische datastroom tussen de twee systemen viel afgelopen weekend uit. Het duurde een paar uur voordat dat werd ontdekt, toen bron- en contactonderzoekers er achter kwamen dat ze geen nieuwe gevallen meer binnenkregen. Zaterdagochtend, toen de storing werd ontdekt, moesten de data handmatig worden doorgezet. Daardoor misten waarschijnlijk honderden positieve tests in de dagrapportage van het RIVM. Er loopt een onderzoek naar hoe het kan dat de communicatie tussen de twee verschillende systemen is uitgevallen en er komt een waarschuwingssysteem voor als de connectie er langer dan een uur uit ligt.

Lees ook: Een maand later weten we nog niets over de effectiviteit van de maatregelen

Woensdag ontstond weer een ander probleem, nu in het systeem waarin de positieve tests worden verwerkt. Daarin werken nu zo’n vierduizend bron- en contactonderzoekers en dat aantal neemt toe. Dat levert ‘peformance-problemen’ op: het netwerk kan het aantal gebruikers niet aan. Ook in dit geval misten honderden positieve tests in de RIVM-cijfers. Het systeem heeft inmiddels een update gekregen.

Er zijn geen data verloren gegaan, maar het is wel onduidelijk hoe lang het precies duurt voordat de rapportageachterstand is ingehaald.

Football news:

Holland op vervangingen: misschien wil Favre dat ik meer scoor. Meer en sneller totdat Borussia Dortmund Forward Erling Holand werd vervangen sprak hij over zijn houding ten aanzien van het feit dat de hoofdcoach van de club Lucien Favre hem vaak vervangt aan het einde van de wedstrijden
De Egyptische club al-Ahly won de African Champions League voor de 9e keer en versloeg Zamalek in de finale in de Derby van Caïro.Egyptische club al - Ahly won de African Champions League en versloeg een ander team uit Caïro-Zamalek in de finale. De wedstrijd werd gehouden in de hoofdstad van Egypte. De beste speler werd erkend als de auteur van de winnende goal in de 86e minuut-middenvelder Mohamed Magdi. Deze titel was al-Ahly ' s negende in de geschiedenis. De club heeft zijn record voor het aantal overwinningen in het toernooi aangepast. Vroeger wonnen de Egyptenaren in 1982, 1987, 2001, 2005, 2006, 2008, 2012 en 2013
Tottenham ' s Vinicius is de Europa League speler van de week. Hij scoorde 2+1 in de wedstrijd tegen Ludogorets
Voormalig voorzitter van Barcelona Joan Laporta heeft besloten zich opnieuw kandidaat te stellen
Antonio Cabrini: Maradona zou nog leven als hij voor Juventus speelde. De liefde voor Napels was sterk, maar ongezond, Ex-Juventus speler en in 1982 sprak de Italiaanse wereldkampioen Antonio Cabrini zich uit over de dood van voormalig Argentijns voetballer Diego Maradona. Maradona was een levende legende en een mannelijke concurrent. Hij zou nog leven als hij voor Juventus speelde. Het milieu zou hem gered hebben. De liefde van Napels was sterk, oprecht, maar ongezond. Maradona was een gouden man met een groot hart. Hij droeg het lot van Napoli op zijn schouders, waardoor uitstekende resultaten werden bereikt. Maar hij droeg ook het lot van Napels op zijn schouders. Maradona groeide op in een zeer arm gezin en in Napels vond hij een omgeving die vergelijkbaar was met die waarin hij werd geboren. Hij was hartstochtelijk toegewijd aan de stad omdat hij zich verbond met al haar problemen zei Cabrini op Irpinia TV. Afscheid van Maradona in Argentinië: er waren alleen familieleden begraven naast hun ouders. De wedstrijd Napoli was het afscheid van Maradona: een herdenking in het stadion, een herdenkingsdienst met fakkels en Diego op alle schermen in de kom
Een prestonspeler die twee keer de genitaliën van een tegenstander aanraakte werd gediskwalificeerd voor drie wedstrijden voor agressief gedrag
Atalanta Director: alles is goed met Miranchuk, er zijn geen symptomen van coronavirus