Netherlands

In Arizona wordt de strijd om de Senaat beslist

Komende nacht stemt de Amerikaanse senaat over de benoeming van Amy Coney Barrett, de door president Trump voorgedragen rechter voor het Hooggerechtshof. De meerderheid van de Senaat is in handen van de Republikeinen die graag een nieuwe conservatieve rechter in het hoogste rechtscollege van het land zien, dus waarschijnlijk komt haar benoeming er wel door. Het toont maar weer eens aan hoe belangrijk het is welke partij de meerderheid heeft in de Senaat.

Op 3 november staan niet alleen de namen van Donald Trump en Joe Biden op het stembiljet. Er wordt ook om 35 Senaatzetels gestreden. De Democraten zullen proberen drie of vier zetels op de Republikeinen te veroveren om zo een Democratische meerderheid in de Senaat te krijgen.

In sommige staten spant het erom, zoals in de woestijnstaat Arizona. Daar staat de Senaatszetel van de overleden senator John McCain op het spel. Die zetel werd tijdelijk bezet door de Republikeinse luchtmachtpiloot Martha McSally, die nu vecht om die te behouden. Als ze de zetel verliest aan haar tegenstander, de Democratische kandidaat en voormalige astronaut Mark Kelly, kunnen de Democraten voor het eerst in meer dan 50 jaar de twee zetels van Arizona in handen krijgen (iedere staat heeft twee zetels in de Senaat).

Ondenkbaar

"Dat was tot voor kort ondenkbaar", zegt Wes Gullett, de oud-campagnestrateeg van John McCain. Arizona was altijd een Republikeins bolwerk. Gullett noemt Arizona het "ground zero" van deze verkiezingen. "Een winst voor Kelly in Arizona kan de Democraten de meerderheid in de Senaat opleveren."

In de peilingen staat de Republikeinse kandidaat McSally al maanden achter op haar tegenstrever Kelly. Op een broeierige Arizona-avond staat ze in een klein campagnekantoortje voor de Log Cabin Republicans, de Republikeinse homo-afdeling. Ze verzekert hen dat zij in ieder geval voor de benoeming van Coney Amy Barrett zal stemmen. "De Democraten willen alleen maar liberale rechters aanstellen om hun linkse agenda door te voeren."

Volgens Wes Gullett is McSally aan de verliezende hand, omdat ze zich te veel met Trump heeft geassocieerd. De vroege benoeming van Amy Barrett zou zelfs in het voordeel van de Democraten kunnen uitpakken, denkt hij. "Veel Republikeinen mogen Trump niet, maar willen wel een conservatief Hooggerechtshof. Met Barretts benoeming kan dat geregeld zijn en kunnen ze met een gerust hart op Biden stemmen als redelijk alternatief voor Trump. En dat zeg ik als Republikein die Biden steunt."

Mijn Republikeinse buurman van 85 stemt al zijn hele leven Republikeins, maar gaat nu toch voor de Democratische kandidaat stemmen.

Bij een winkelcentrum in een buitenwijk van Phoenix worden campagneborden voor Joe Biden en Mark Kelly uitgedeeld. Hier wordt in deze laatste weken in aanloop naar de verkiezingen nog een campagnekantoor geopend. "Mijn Republikeinse buurman van 85 stemt al zijn hele leven Republikeins, maar gaat nu toch voor de Democratische kandidaat stemmen", zegt Laura, die de borden uitdeelt.

De Republikeinen in Arizona zijn volgens Wes Gullett niet mee bewogen met de moderne tijd. Zo is er inmiddels een meerderheid van 70 procent in Arizona die voor strengere wapenwetgeving is, maar de Republikeinen houden vast aan hun oude standpunten. "We hebben niets gedaan in de Republikeinse partij. Als we niet meer naar het politieke midden bewegen, dan gaan we verkiezingen verliezen. Ik ben niet verbaasd dat wij Republikeinen verslagen worden, want we hebben geen veranderingen doorgevoerd."

Blauwe golf

Gullett voorspelt dat Washington DC wel eens een blauwe golf tegemoet kan gaan. "Als de Democraten zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden in handen hebben en ook het presidentschap winnen, dan zullen we de komende twee jaar over de gehele linie Democratisch beleid zien."

Football news:

Mourinho over coaching career: 20 jaar geleden werd alleen rekening gehouden met ex-spelers. Niet nu, en dit is mijn nalatenschap
Van Dijk-beste centrale verdediger van 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is een topspeler in termen van mentaliteit. Hij heeft elk jaar een nieuw doel.Voormalig Juventus hoofdcoach Massimiliano Allegri deelde zijn mening over striker Cristiano Ronaldo. Ik had veel sterke spelers, sterk qua mentaliteit. Bijvoorbeeld verdedigers Chiellini en Nesta, middenvelders Gattuso en Seedorf en forwards Ibrahimovic en Ronaldo. Ronaldo is qua mentaliteit een topspeler. In dit opzicht is het anders dan de andere. Hij won vijf gouden ballen, vijf overwinningen in de Champions League, één won de Euro Met Portugal. Het is moeilijk, en hij draagt altijd bij. Elk jaar heeft hij een nieuw doel zei Allegri
Borussia Dortmund presenteerde een collectie met Spongebob als onderdeel van een deal met Nickelodeon
Woodward zei dat het team veel werk te doen heeft om trofeeën te winnen. Wij begrijpen dat er nog veel werk aan de winkel is om de stabiliteit te bereiken die nodig is om trofeeën te winnen. In April heb ik gezegd dat we ons blijven inzetten voor versterking van het team, maar we zijn gedisciplineerd in de uitgaven tijdens de pandemie. Ik denk dat wij dit hebben bereikt dankzij de versterkingen die wij in de zomer hebben gemaakt. Onze totale netto-uitgaven sinds de zomer van 2019 zijn meer dan 200 miljoen euro - meer dan enige andere grote Europese club in deze periode. Wij zullen Ole blijven steunen met een geplande langetermijnaanpak voor werving die gericht is op de Zomertransportramen, aldus Woodward
Neuer-best goalie in 2020, Alisson-2nd, Oblak-3rd (ESPN)
Liverpool is geïnteresseerd in de 21-jarige Leipzig verdediger Konate.Liverpool is vastbesloten om zijn defensieve lijn te versterken. Volgens Bild-journalist Christian Falk zijn Merseysiders geïnteresseerd in de verdediger van RB Leipzig Ibrahima Kenate. De Rods hebben ook een belang in DAIO Upamecano, die door Leipzig wordt gewaardeerd op 40 miljoen euro. De 21-jarige Konate, wiens contract afloopt in 2023, heeft vier wedstrijden gespeeld in de Bundesliga. De statistieken van de Fransman zijn er