Netherlands

In The Social Dilemma klinken de geïnterviewden als klokkenluiders

Recensie

Documentaire In de sterk in scène gezette interviews, die wat weg hebben van getuigenissen, schuwen de ‘overlopers’ – oud-medewerkers van Facebook, YouTube en Google – stevige oneliners niet.

Sociale media zijn verslavend, bezorgen ons gezondheidsproblemen en zijn een gevaar voor de democratie. Voor veel van de miljoenen gebruikers van Facebook, Instagram en Youtube is dat geen nieuw verhaal, maar in de Netflix-documentaire The Social Dilemma van Jeff Orlowski zijn het oud-medewerkers van deze en andere sociale mediaplatforms die de noodlok luiden.

Wie zij als schuldigen aanwijzen voor alle problemen? Zijzelf. Jarenlang hadden de jonge, vlotte (vooral) mannen uit Silicon Valley maar één doel: ons gedrag beïnvloeden (lees: ons verslaafd maken) om daar – met de verkoop van advertenties – zoveel mogelijk winst uit te halen.

Hun uitleg over hoe techgiganten de gebruikers tot prooi maakten voor adverteerders, klinkt ook niet onbekend. Gepersonaliseerde aanbevelingen, pushnotificaties, likes en een oneindige Facebook-tijdlijn waardoor mensen blijven scrollen. De gevolgen: meer depressieve jongeren, groeiende polarisatie, nepnieuws en massaal verspreide complottheorieën en gemanipuleerde verkiezingen.

Dit allemaal teruggebracht in een documentaire van 93 minuten klinkt als zware kost, maar daarop verzon Orlowski enkele trucjes. In de sterk in scène gezette interviews, die wat weg hebben van getuigenissen, schuwen de ‘overlopers’ en hoogleraren enkele stevige oneliners niet. „Nooit eerder in de geschiedenis namen vijftig ontwerpers beslissingen die ingrijpen op het leven van twee miljard mensen”, vertelt Tristan Harris, voormalig ‘design ethicist’ bij Google en hoofdrolspeler in de documentaire. Of: „Er zijn maar twee bedrijfstakken die hun klanten ‘gebruikers’ noemen: drugs en software.”

Het gedramatiseerde maakt het abstracte, complexe onderwerp ook voor de grootste leken behapbaar. Daarnaast illustreert de documentaire de problematiek in een aantal gefictionaliseerde scènes. In een Amerikaans gezin van vijf probeert de jongste dochter, ondanks haar lage zelfbeeld, zoveel mogelijk likes binnen te halen. Ondertussen raakt de puberzoon in de ban van complottheorieën op YouTube. Het maakt het verhaal levendiger, alleen inhoudelijk voegt het weinig toe.

Toch blijft de onderliggende boodschap overeind staan en kan The Social Dilemma bij een groot publiek leiden tot meer bewustwording over de gevaren van sociale media. De timing werkt daarin mee: tijdens de coronacrisis zijn mensen wereldwijd meer dan ooit afhankelijk van WhatsApp, Facebook en andere platforms om in contact te blijven met vrienden, familie en collega’s en er duiken overal complottheorieën op over het ontstaan van Covid-19. Orlowski haakt daar goed op in.

Ook eindigt The Social Dilemma met een voorzichtig optimistische noot. Want, zo zegt een van de geïnterviewden, „sociale media zijn een utopie en een dystopie tegelijk.” Gezamenlijk hopen de ex-medewerkers van Facebook en co op een menselijke variant van sociale media. Vooralsnog kunnen we alleen maar hopen dat de huidige werknemers daar ook zo over gaan denken.

Football news:

Neymar maakte het wereldteam van 5 spelers. Er is geen keeper in it
Zidane over Barca ' s Reactie Na Classico: Real Madrid richt zich op hun doelen. Ik vind het niet erg om te praten
Klopp op 2:7 van Villa: de spelers reageerden zoals ik had verwacht. = = = Liverpool manager = = = Jurgen Klopp is blij met de reactie van het team op de verpletterende nederlaag van Aston Villa in de Premier League. Het gaat allemaal om de juiste reactie. Er zijn dingen in het leven die niet beïnvloed kunnen worden. Je kunt alleen maar beïnvloeden hoe je reageert. En ik hield van de houding van de jongens in deze situatie, om eerlijk te zijn
Ronaldo en Messi liggen voor op de rest. Niemand kan de helft doen van wat hij doet. De voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona deelde zijn mening over Juventus striker Cristiano Ronaldo en Barcelona voor Lionel Messi. Voor mij zijn deze twee superieur aan de anderen. Ik zie niemand hen naderen. Niemand kan de helft van wat ze doen vertelde Maradona aan France Football
Bartomeu heeft tijdens een vergadering van de Raad van bestuur van Barca geen ontslag genomen. Volgens verschillende Spaanse journalisten is de vergadering van de Raad van bestuur van de Catalaanse club afgelopen. Bartomeu nam geen ontslag uit de functie van President van Barca. Er werd gemeld dat Bartomeu en zijn team vandaag Barcelona kunnen verlaten. Eerder deed de Catalaanse club een beroep op de Generalitat (regering) Catalonië om de stemming, gepland voor 1 en 2 November, uit te stellen, maar werd geweigerd, ondanks de aanbevelingen van de regering om thuis te blijven en de noodtoestand opgelegd in de regio te midden van de coronavirus pandemie
Del Piero op de Juve-Barcelona wedstrijd: Pirlo zou 4-2-4
Samuel Umtiti: de laatste twee jaar waren de ergste van mijn carrière. Ik maakte uiteindelijk een complete kont van