Netherlands

Iran: Britse olietanker negeerde noodsignaal vissersschip

De Stena Impero op archiefbeeld EPA

Iran zegt dat een Britse olietanker in beslag is genomen, vanwege een incident met een Iraanse vissersboot. "Toen het vissersschip een noodsignaal uitzond, negeerde de tanker dat", zei het hoofd van de havenautoriteit van de provincie Hormozgan tegen het Iraanse persbureau Fars.

De tanker is naar de Zuid-Iraanse havenstad Bandar Abbas gesleept en zal daar aan de ketting blijven "tot het onderzoek is afgerond", aldus de havenbaas. Ook mag de 23-koppige bemanning het schip niet verlaten.

Gisteren werd de Stena Impero geënterd door soldaten van de Iraanse Revolutionaire Garde in de Straat van Hormuz, de drukke en smalle zeestraat die de Perzische Golf met de Golf van Oman verbindt.

De Zweedse rederij van het schip dat onder Britse vlag vaart, Stena Bulk, laat via Twitter weten dat de bemanning geen gezag meer heeft over het schip en dat er geen contact mogelijk is.

Het schip was onderweg naar Saudi-Arabië. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde voor een "harde maar bedachtzame" reactie als het schip niet wordt vrijgegeven.

Wat maakt de Straat van Hormuz zo belangrijk? We leggen het uit in deze video:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De Straat van Hormuz: toneel van de strijd tussen Amerika en Iran

De Britten vermoedden dat de inbeslagname een vergeldingsactie is voor de Iraanse olietanker die begin deze maand door de Britse marine aan de ketting werd gelegd voor de kust van Gibraltar.

Die zou met ruwe olie onderweg zijn geweest naar Syrië. Dat is vanwege internationale sancties verboden. Iran ontkent dat de olie voor Syrië bestemd was.

Onrustig door atoomdeal

Aanleiding voor toenemende spanningen tussen de landen is de onzekerheid rond de atoomdeal met Iran, waar de VS vorig jaar uitstapte.

Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland geloven nog wel in de deal, maar Iran verwijt die landen onvoldoende te doen om het akkoord overeind te houden. Iran is daarom begonnen met loslaten van toezeggingen in de deal.

Football news:

Avangard feliciteerde Zenit met de titel: Het is tijd om de Gagarin Cup te winnen
Coach van Orenburg Pro 0:1 met Rubin: moreel verwoest, had kunnen trekken
Kike Setien: Griezmann speelde een geweldige wedstrijd, begreep Messi goed, scoorde een geweldig doelpunt. We hebben iets veranderd
Barca President op de Real Madrid wedstrijd: VAR is altijd voorstander van één team. Ik heb een onaangenaam gevoel
Faty scoorde de 9.000ste goal in de geschiedenis van Barcelona
Griezmann scoorde voor het eerst sinds februari in La Liga met een pas van Messi
Suarez kwam op de derde plaats in de lijst van de beste Barca Goalscorers in de geschiedenis