Netherlands

Jaar na de moord op Derk Wiersum: minuut stilte en vlaggen halfstok

De advocatuur staat vandaag stil bij de moord op collega Derk Wiersum, precies een jaar geleden. Er werd om 12.00 uur een minuut stilte gehouden en bij veel kantoren hangt de vlag halfstok.

Advocaat Derk Wiersum (44) werd vorig jaar bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in de grote liquidatiezaak Marengo. Minister Grapperhaus en velen met hem, noemden de moord "een aanslag op de rechtsstaat".

Collega-advocaten roepen op de vlag halfstok te hangen:

De actie kreeg veel respons, valt te lezen op de site Advocatenblad. "Veel advocaten in Nederland staan er vandaag bij stil", zegt een van de initiatiefnemers. "Het is een zichtbaar en waardig gebaar."

De hoofdofficier van justitie in Amsterdam had medewerkers van het parket opgeroepen tot een minuut stilte, als eerbetoon aan de raadsman.

Na de aanslag een jaar geleden, voelden veel advocaten zich onveiliger. Een aantal advocaten, officieren van justitie en rechters kreeg voor de zekerheid bescherming. Grote processen waarin liquidaties een rol spelen, zoals in het Marengo-proces, zijn na de moord omgeven met zware bewaking.

Niet opgeven

In het tv-programma De Vooravond vertelde strafrechtadvocaat Bart Zwier over de impact van de moord op Derk Wiersum. "Ik heb nooit gedacht: ik stop ermee. Integendeel, je moet ze niet laten winnen, je moet door. Als Derk iets had gewild dan was het dat advocaten verdachten, ook de kroongetuigen bijstaan. Niet opgeven, nooit."

"Ik heb twee kinderen", zegt Zwier. "Ik zal daarom geen kroongetuige bijstaan, gezien mijn privé-situatie. Ik denk dat dit voor veel advocaten geldt." Hij beaamt dat dit een treurige constatering is als het gaat om de moeilijke omstandigheden waaronder advocaten, officieren van justitie en rechters hun werk moeten doen.

Strafrechtadvocaat Bart Zwier in De Vooravond:

Wiersum stond met een andere advocaat Nabil B. bij. Het Marengo-proces draait om de criminele organisatie rond Ridouan Taghi die in verband wordt gebracht met liquidaties en meerdere pogingen daartoe. Taghi zou mogelijk de opdrachtgever zijn voor de moord op Wiersum en de broer van kroongetuige Nabil B., maar van een formele verdenking is geen sprake. Taghi werd in december vorig jaar aangehouden in Dubai en zit sindsdien vast voor andere zaken.

De broer van Nabil B. werd in maart 2018 in Amsterdam-Noord doodgeschoten, een week nadat het Openbaar Ministerie wereldkundig had gemaakt dat B. kroongetuige was geworden.

De moordenaar van B.'s broer is inmiddels veroordeeld. Voor de moord op Wiersum heeft justitie drie verdachten aangehouden, onder wie een verre neef van Taghi. Dit drietal staat maandag op Schiphol voor de rechter, op een tussentijdse zitting.

Football news:

đź‘Ź De hele wereld praat over Khabib ' s vertrek en feliciteert hem met zijn overwinning. Zij eisen de eerste plaats in de waardering voor hem en respecteren de wens om bij zijn familie te zijn hier Conor, Ronaldo, Joe Rogan en anderen
Klopp Pro 2:1 met Sheffield: wint 2:0 of 3:0 komen wanneer je fel vecht in games als deze
Messi herhaalde zijn slechtste zegereeks-6 wedstrijden zonder doelpunten voor Real Madrid
Schalke is 21 opeenvolgende wedstrijden ongeslagen in de Bundesliga en bevindt zich op de voorlaatste plaats
Suarez deelt de eerste plaats in de La Liga goalscoring race met Fati en Paco, met 5 (4+1) punten in 5 wedstrijden
Real Madrid verslaat Barcelona met overwinningen in full-time officiële wedstrijden-97 vs 96
Lampard in de aflevering met Maguire en Aspilicueta: a Clean penalty in favor of Chelsea