Netherlands

Jelle ontdekte een oordopje in zijn oor: 'Zat er al minimaal 7 maanden'

Oor uitspuiten

1 minuut geleden Aangepast: 8 seconden geleden

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Toen Jelle (33) na het onderwaterzwemmen op vakantie merkte dat hij niet goed meer hoorde, besloot hij naar de dokter te gaan. Tot zijn verbazing toverde die een filter van een oordopje uit zijn oor. "Hij moet er minimaal zeven maanden hebben gezeten, maar misschien wel jaren."

Tijdens zijn vakantie in Zuid-Frankrijk kreeg Jelle last van zijn gehoor. "Ik doe aan freediven, dat is duiken op ingehouden adem, dus wilde in het zwembad even checken hoe lang ik nog onder water kon zwemmen. Tot ik voelde dat mijn oor verstopt raakte", vertelt hij aan Editie NL.

De dag ervoor had hij een was-oordopje in gehad. "Ik was ervan overtuigd dat het daardoor kwam. Er was vast een stukje van dat plakkerige ding blijven hangen, dacht ik."

Partyplug

Na dagenlang drie keer per dag olijfolie in zijn oor gegoten te hebben – hij had op internet gelezen dat dat zou helpen – besloot Jelle naar de dokter te gaan. Niet het was-oordopje, maar een partyplug bleek de boosdoener. "Tot mijn verbazing toverde de dokter de filter van het oordopje uit mijn oor."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Grote zorgen oorartsen: jongeren vaker met gehoorproblemen door koptelefoons en oortjes

Het onderdeel moet er al een flinke tijd ingezeten hebben. "De laatste keer dat ik oordopjes op een feestje droeg was met oud & nieuw. Maar eigenlijk denk ik dat het ding er al veel langer in zat. Misschien al wel jaren. Het zou toevallig zijn als hij er precies bij het laatste feestje in is geschoten."

Druk in hoofd

"Het klinkt idioot, maar nu ik er met terugwerkende kracht over nadenk heb ik er soms ook wel last van gehad", vertelt Jelle. "Ik moet bijvoorbeeld altijd de tv iets harder zetten dan mijn vrienden. En ik voel nu ineens dat er een bepaalde druk uit mijn hoofd weg is."

Tweede keer

Het is niet zijn eerste slechte ervaring met oordopjes. "Een jaar of zes geleden ben ik al eens midden in de nacht bij de EHBO beland toen ik in een club een complete partyplug in m'n oor had geduwd. Ik wist niet hoe ver hij moest en ik dacht dat-ie wel vanzelf zou stoppen, maar blijkbaar kan je zo'n ding dus helemaal naar binnen duwen. Het deed niet eens pijn. Met een pincet is hij eruitgehaald. Daarna ben ik lekker verder gaan feesten."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Oorsmeer: hoe haal je dat het veiligst weg?

Toch hebben deze ervaringen Jelle niet bang gemaakt. "Bij mijn volgende feestje draag ik ze gewoon weer. Ik heb liever een dopje in mijn oor dan eeuwige tinnitus, want dat is vele malen erger. Maar misschien laat ik binnenkort wel even op maat gemaakte exemplaren maken."

Geen uitzondering

Jelle is geen uitzondering, vertelt KNO-arts Jan van der Borden. "Dit komt zeer regelmatig voor. Vaak zijn het stukjes van gehoorapparaten die blijven hangen. Maar ook oordopjes waarmee mensen muziek luisteren blijven soms achter in de gehoorgang. Sommige oortjes hebben zo'n rubberen onderdeel dat je kunt vervangen", vertelt Van der Borden.

Ook gebeurt het bij mensen die, zoals Jelle, hun oren juist willen beschermen tegen geluid. "Mensen stoppen er van alles in: papieren proppen, schuimpjes, gummy-achtige materialen. Dat gaat niet altijd goed."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Genafwijking blijkt oorzaak van erfelijk gehoorverlies: 'Ik had me erbij neergelegd'

Het hoeft echter geen problemen op te leveren als er een klein voorwerp in het oor belandt. "Zolang de huid niet beschadigd raakt en de gehoorgang ruim genoeg is, is er weinig aan de hand. Dan kan zo'n onderdeel lang blijven zitten. Hij ligt er dan gewoon los in, of zit vastgeplakt in het oorsmeer. Het kan dat je daar niets van merkt." Wel kan het stukje in beweging komen als je erin gaat wroeten, of als er bijvoorbeeld water in het oor terechtkomt, waardoor je er alsnog last van krijgt.

'Blijf eraf'

Volgens de arts is het belangrijk om vooral niet in je eigen gehoorgang te zitten. "Sommige mensen gaan in de weer met haarspeldjes, paperclips en zelfs veiligheidsspelden. Dat kan echt schade opleveren. Blijf er dus af."

Football news:

Frank De Boer leidde het Nederlandse nationale team. Contract-sinds 2 jaar neemt voormalig hoofdcoach van Inter, Ajax en crystal Palace Frank De Boer de leiding over het Nederlandse nationale team. De 50 -rige heeft een tweejarig contract getekend met de Koninklijke Nederlandse voetbalbond. De coach zal onmiddellijk beginnen met het uitvoeren van zijn taken en het team voorbereiden op de komende vriendschappelijke wedstrijd tegen Mexico, evenals voor de Nations League wedstrijden tegen Bosnië en Herzegovina en Italië. In dit artikel werd de Boer vervangen door Ronald Koeman, die onlangs de Barcelona leidde. Dwight Lodeweges was de tijdelijke hoofdcoach van het Nederlandse nationale team. De laatste baan van de Boer was bij ATLANTA United of the MLS
PSG boss wordt geconfronteerd met de gevangenis: De Zwitserse aanklager vraagt 28 maanden voor het omkopen van de secretaris-generaal van de FIFA
Milan defender Duarte kreeg een contract met het coronavirus
Real Madrid kan ongeveer 100 miljoen euro betalen voor mbape als hij zijn contract met PSG niet verlengt.De toekomst van PSG striker Kylian Mbappe blijft onzeker. Indien de Fransman weigert zijn contract met PSG te verlengen, zou de overdracht van de termijn Real Madrid 100 miljoen euro kunnen kosten, als vorderingen, verwijzend naar L ' Equipe. Het huidige contract tussen Mbappe en PSG loopt in de zomer van 2022 af. Eerder werd gemeld dat de speler het management van de club op de hoogte stelde van zijn wens om aan het einde van het seizoen 2020/21 te vertrekken. Het werd ook bekend dat Liverpool in contact staat met de entourage van de speler en van plan is om voor hem te concurreren met Real Madrid
Flick over de UEFA super Cup: we moeten ons best doen als we de trofee willen winnen. Wij wachten op een moeilijke wedstrijd
De Macedonische journalist was van streek omdat hij geen tijd had om Mourinho te spreken. Jose keerde terug en beloofde een foto ter wille van zijn overleden vader
Fati ' s compensatie steeg tot 400 miljoen euro. Hij speelt voor Barca onder nummer 22