Netherlands

'Jongeren aanspreken op coronagedrag is slechte boodschap van kabinet'

Dat premier Mark Rutte donderdagavond zijn pijlen richtte op jongeren in ons land is een slechte boodschap. Dat vindt millennial-expert Talitha Muusse. Bij Hart van Nederland zegt ze “heel teleurgesteld” te zijn in de persconferentie.

De minister-president en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid focusten in de toespraak op jongeren, omdat het aantal besmettingen met het coronavirus onder die groep stevig oploopt. Het kabinet is bang voor een nieuwe, “gevaarlijke” opmars van het virus.

‘Verkeerde boodschap’

“Er is tijdens de persconferentie letterlijk gezegd: teveel jongeren lappen de regels aan hun laars”, viel Muusse op. “Het werd ook steeds erger, volgens Rutte en De Jonge houden jongeren zich nergens aan.” Ze vindt het krom dat het kabinet jongeren eruit pikt. “Aan het begin van de coronacrisis hebben we ook niet gezegd: het zijn de ouderen die de besmettingen veroorzaken.”

Lees ook: Rutte doet oproep aan jongeren: ‘Neem je verantwoordelijkheid, voor jezelf en anderen’

Volgens de generatie-expert draagt het kabinet een verkeerde boodschap uit naar de jonge generatie. “Ik vind dat wanneer je boodschap ‘samen’ en ‘de schouders eronder en wat meer discipline opbrengen’ is, je niet één groep eruit moet pakken en daar de schuld moet leggen.” Muusse wijst erop dat er 259 brandhaarden zijn. “Zeg dan hoeveel daarvan mensen van onder de 25 jaar zijn.”

Jongeren negeren 1,5 meter

Uit onderzoek van Wat vindt Nederland bleek eerder dat een ruime meederheid van mensen onder de dertig jaar zich niet aan de regel houdt om anderhalve meter afstand te houden. De jongeren geven dat zelf aan. Muusse kent dat onderzoek nog niet en stelt dat alle generaties zich minder goed aan de coronamaatregel houden.

Lees ook: Bijna de helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in het coronabeleid

Toch geeft het bewuste onderzoek een ander beeld. Mensen van vijftig jaar of ouder houden zich namelijk nog massaal (76 procent) aan de opgelegde maatregel. Van de mensen tussen de dertig en vijftig jaar zegt iets meer dan de helft dat te doen.

Veel sociale contacten

Volgens immunoloog Ger Rijkers is het grote verschil tussen jongeren en ouderen dat jongeren veel meer sociale contacten hebben. “Het zit natuurlijk een beetje in jongeren dat ze leuke dingen willen doen als het zomer wordt”, zei hij daarover bij Hart van Nederland.

Dat maakt contactonderzoek wel een stuk lastiger, denkt hij. “Als jij zeventig contacten hebt gehad, is het heel moeilijk om uit te zoeken wie dat allemaal zijn geweest. En dat duurt ook lang.” Millennial-expert Muusse vindt dat het kabinet de hand in eigen boezem moet steken. “Het RIVM en het kabinet hebben verwarring veroorzaakt met hele tegenstrijdige maatregelen.”

Ze verwijt hen ook gebrekkige openheid in de risicoafweging voor de maatregelen voor jongeren. “Zij kunnen bijna niet ernstig ziek worden en overlijden. Als het risico voor hen zo klein is, is het heel veel gevraagd om voor hen het hele sociale verkeer aanzienlijk te beperken.”

Football news:

Fati scoorde 3 goals in 2 La Liga wedstrijden. = = Clubcarrière = = Ansu Fati maakte zijn debuut voor Barca in de elfde minuut van de wedstrijd. Na het passeren van de Catalaanse middenvelder Philippe Coutinho, schoot hij accuraat in de hoek van de Celta goal. Dit was het derde doelpunt van de speler in twee La Liga games in 2020/21. In de laatste wedstrijd scoorde hij een dubbel tegen Villarreal (4-0). Let op: Fati scoorde in de derde wedstrijd op rij: hij scoorde ook een doelpunt in de wedstrijd tussen Spanje en Oekraïne (4:0). Het doel tegen Celta was de tiende van de 17-jarige voor Barcelona in La Liga. Het kostte hem 26 wedstrijden om dit doel te bereiken. Interessant genoeg had de huidige Barca kapitein, Lionel Messi, meer wedstrijden nodig om dit resultaat te bereiken: hij scoorde 10 goals in La Liga in zijn eerste 30 wedstrijden voor Barca
Dest over Barcelona: Het is een eer om te spelen voor het beste team ter wereld
PSG is ingesteld om AUAR te ondertekenen in de zomer van 2021. Arsenal en Juventus zijn geïnteresseerd in de speler
Juve bood Fiorentina Rugani en De Sciglio aan als onderdeel van de betaling voor Chiesa. Viooltjes willen dat Juventus Interesse blijft tonen in Fiorentina middenvelder Federico Chiese. Volgens journalist Gianluca Di Marzio bood de Bianconeri de verdedigers Daniele Rugani en Mattia De Sciglio aan als onderdeel van de vergoeding voor Chiesa, maar werden zij geweigerd. Fiorentina voelt zich meer aangetrokken tot de verdediger Merih Demiral, maar Juventus wil Turk niet laten gaan. De club van Turijn wil nu Rugani, De Sciglio en eventueel Douglas Costa verkopen, zodat de opbrengst gebruikt kan worden om Chiesa te kopen. De statistieken van de 22-jarige middenvelder zijn hier te vinden
Messi en Ronaldo hebben elkaar al twee jaar niet meer gezien, en nu gaan ze naar de Champions League. Volgens persoonlijke bijeenkomsten, Leo schakelt de tegenstander uit met een pauze
De UEFA geeft fans terug aan de Champions League en de Europa League, maar er zullen lege stands blijven - in Engeland, Spanje, Italië en andere landen zijn lokale verboden van kracht
Zhivoglyadov over de Champions League: Loko kreeg de sterkste teams van hun competities. Bayern schrijft een nieuw verhaal