Netherlands

'Jongeren moeten kappen met excessen, maar álle generaties zijn laconieker'

Op de persconferentie van vanavond waarschuwde het kabinet: rem het aantal nieuwe besmettingen nu af, of er zijn meer maatregelen nodig. Er werd aangekondigd dat burgemeesters meer lokaal beleid kunnen maken. En dat is hard nodig, vindt bijvoorbeeld burgemeester Paul Depla van Breda. "We zien het aantal besmettingen toenemen in Breda, ook onder jongeren."

Premier Mark Rutte richtte zich direct tot jongeren, die zich onvoldoende aan de regels zouden houden. "Misschien denk je zelf dat je onoverwinnelijk bent, maar je kan wel anderen besmetten." Hij wijst jongeren op hun verantwoordelijkheid.

Maar is zo'n oproep genoeg? Volgens generatie-expert Talitha Muusse geeft het kabinet juist een verkeerde boodschap af richting jongeren. "Ik denk juist dat het averechts werkt en dat het zorgt voor een autoriteitsprobleem."

Er zijn grote zorgen over het hoge aantal jongeren dat besmet raakt. Die groep werd daarom direct door de premier aangesproken. Afgelopen week vond meer dan de helft van de nieuwe besmettingen plaats in de leeftijdscategorie 17 tot en met 30 jaar.

Volgens Muusse worden jongeren hard geraakt door de effecten van de crisis, wat deels verklaart waarom ze zich minder aan de regels houden. "Er is weinig perspectief en het is niet duidelijk wanneer het normale leven terugkomt. Jongeren zijn vaak hun baan kwijtgeraakt, kunnen geen stage lopen of opleiding afronden."

'Jongerencommunicatie moet beter'

Daarnaast geloven veel jongeren volgens Muusse niet in de strategie van de overheid, die ze onduidelijk vinden. "Jongerencommunicatie moet je serieus nemen. Dat moet echt naar een hoger en beter niveau."

Nu wordt gedaan alsof de opleving van het coronavirus enkel bij jongeren ligt, vindt zij. Dat is een voedingsbodem voor frustratie. "De excessen, de mensen die de grens opzoeken met illegale feestjes, die zitten natuurlijk fout. Maar volgens mij moeten we ook eerlijk zijn met z'n allen: sinds het lekker weer is, is heel Nederland gemakzuchtiger geworden. Dan vind ik het heel tricky om een doelgroep aan te spreken."

Ook burgemeester Depla worstelt met de communicatie tussen jongeren en de overheid. "Moet ik als man van boven de 50 jaar gaan zeggen wat wel en niet werkt als het gaat om het aanspreken van jongeren", vraagt hij zich af. "Handhaven is vooral beboeten en afstraffen, maar ik hoor weinig over het verleiden en verantwoordelijkheid geven aan jongeren."

Gesprek met doelgroep

Depla toont zich ook kritisch op de houding van de overheid. "We zijn begonnen alsof jongeren niet of amper ziek konden worden. Nu moeten we zeggen: wat we eerder communiceerden, klopte niet. En eerlijk gezegd weten we ook niet goed wat wel en niet werkt als het gaat om het bereiken van jongeren. We moeten veel meer het gesprek erover aangaan met de doelgroep zelf."

De gemeente Breda heeft daarom jongeren uitgenodigd op het gemeentehuis om met hen in gesprek te gaan over welke maatregelen werken. "Als ik mijn eigen kinderen vertel wat ze móeten, dan luisteren ze ook niet direct", zegt Depla. "Ik hoop dat jongeren zelf onderdeel worden van de oplossing."

Football news:

Fati scoorde 3 goals in 2 La Liga wedstrijden. = = Clubcarrière = = Ansu Fati maakte zijn debuut voor Barca in de elfde minuut van de wedstrijd. Na het passeren van de Catalaanse middenvelder Philippe Coutinho, schoot hij accuraat in de hoek van de Celta goal. Dit was het derde doelpunt van de speler in twee La Liga games in 2020/21. In de laatste wedstrijd scoorde hij een dubbel tegen Villarreal (4-0). Let op: Fati scoorde in de derde wedstrijd op rij: hij scoorde ook een doelpunt in de wedstrijd tussen Spanje en Oekraïne (4:0). Het doel tegen Celta was de tiende van de 17-jarige voor Barcelona in La Liga. Het kostte hem 26 wedstrijden om dit doel te bereiken. Interessant genoeg had de huidige Barca kapitein, Lionel Messi, meer wedstrijden nodig om dit resultaat te bereiken: hij scoorde 10 goals in La Liga in zijn eerste 30 wedstrijden voor Barca
Dest over Barcelona: Het is een eer om te spelen voor het beste team ter wereld
PSG is ingesteld om AUAR te ondertekenen in de zomer van 2021. Arsenal en Juventus zijn geïnteresseerd in de speler
Juve bood Fiorentina Rugani en De Sciglio aan als onderdeel van de betaling voor Chiesa. Viooltjes willen dat Juventus Interesse blijft tonen in Fiorentina middenvelder Federico Chiese. Volgens journalist Gianluca Di Marzio bood de Bianconeri de verdedigers Daniele Rugani en Mattia De Sciglio aan als onderdeel van de vergoeding voor Chiesa, maar werden zij geweigerd. Fiorentina voelt zich meer aangetrokken tot de verdediger Merih Demiral, maar Juventus wil Turk niet laten gaan. De club van Turijn wil nu Rugani, De Sciglio en eventueel Douglas Costa verkopen, zodat de opbrengst gebruikt kan worden om Chiesa te kopen. De statistieken van de 22-jarige middenvelder zijn hier te vinden
Messi en Ronaldo hebben elkaar al twee jaar niet meer gezien, en nu gaan ze naar de Champions League. Volgens persoonlijke bijeenkomsten, Leo schakelt de tegenstander uit met een pauze
De UEFA geeft fans terug aan de Champions League en de Europa League, maar er zullen lege stands blijven - in Engeland, Spanje, Italië en andere landen zijn lokale verboden van kracht
Zhivoglyadov over de Champions League: Loko kreeg de sterkste teams van hun competities. Bayern schrijft een nieuw verhaal