Netherlands

Kamer debatteert over zwaar bevochten pensioenhervorming

Het pensioenstelsel gaat op de schop. Daar is meer dan tien jaar over gepraat. Begin deze maand werd de laatste horde genomen toen het ledenparlement van de FNV het groene licht gaf voor de uitwerking van de plannen. De Tweede Kamer gaat dinsdag tijdens het reces in debat met minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) over de verbouwing van het stelsel.

Vorig jaar werd er al een akkoord bereikt, maar vorige maand pas slaagden werkgevers, werknemers en kabinet erin het eens te worden over de uitwerking van die overeenkomst. In het nieuwe stelsel worden uitkeringen afhankelijker van financiële prestaties van de pensioenfondsen. Dat betekent dat pensioenen bij tegenspoed sneller worden gekort, maar in betere tijden ook sneller kunnen stijgen.

In de Tweede Kamer steunt een meerderheid de hervorming. Naast de coalitiepartijen schaarden ook PvdA en GroenLinks zich achter de verandering. Voor die oppositiepartijen is het onder meer belangrijk dat er een regeling komt voor mensen met een zwaar beroep zodat ze eerder kunnen stoppen. Verder gaat de AOW-leeftijd langzamer stijgen en komt er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers.

Football news:

Setien over de wedstrijd met Bayern: het spel zal gelijk zijn. Barca heeft iets te zeggen
Olmo scoorde voor Attico. Dit is zijn eerste doelpunt voor Leipzig in de Champions League
Messi heeft Barcelona nodig en Barca heeft Leo nodig. Als hij gelukkig is, zal de club meer trofeeën winnen
Ex-scheidsrechter Andujar Oliver op Sauls val: er Was een lichte aanraking van de doelman, maar het was geen straf
Alfonso Davies: als kind aanbad ik Messi, en nu zal ik mij tegen hem verdedigen
Mesut Ozil: je wordt teleurgesteld als je weet hoe goed je bent, maar ze laten je er niet uit
Davies zorgt voor Messi. Alfonso is dit seizoen niet verslagen