Netherlands

LEES TERUG: Zo verliep de ingang van de avondklok in de regio

REGIO - De avondklok is ingegaan. Iedereen moet tussen 21.00 uur en 4.30 uur binnen blijven. Alleen met een geldige reden mag je de straat op. We keken hoe het er zaterdagavond aan toeging in de regio.

Het is stil op straat

Na het ingaan van de avondklok is het stil op straat. Verslaggever Rob Vlastuin is in Den Haag, hij ziet uitgestorven straten. Af en toe klinkt een vuurwerkknal en enkele mensen laten de hond uit. Anita Janssen ziet dat ook Delft verlaten is: 'De stilte en het gekwaak van de eenden beheersen het straatgeluid.' Ook in Leiden is het volgens verslaggever Robbert van Cleef stil.

Openbaar vervoer ook uitgestorven

Het lijkt erop dat treinreizigers zich goed houden aan de avondklok. 'Het beeld op de stations is heel rustig, er zijn geen bijzonderheden te melden', zegt een woordvoerster van de Nederlandse Spoorwegen. Hier en daar zijn wel passagiers te zien, maar dat zijn volgens haar waarschijnlijk mensen die een brief op zak hebben dat ze buiten mogen zijn. Het openbaar vervoer rijdt vooralsnog.

Toch rijdt alles wel, soms met een enigszins aangepaste dienstregeling. Bij het station in Delft was het net voor 21.00 uur iets drukker dan normaal.

Politie voert eerste controles uit

De politie heeft de eerste mensen die nog op straat zijn aan de kant gezet en gecontroleerd of ze een geldige reden hebben om buiten te zijn. Verslaggever Rob Vlastuin ziet dat er in Den Haag veel politie rondrijdt, ook in onherkenbare auto's.

Vuurwerk in Alphen aan den Rijn

Snel nog naar huis

Veel mensen lijken nog snel thuis te willen komen met de auto. Druk is het niet, maar helemaal leeg kun je de snelweg ook niet noemen.

Avondwinkels ook dicht

De avondwinkels moeten uiteraard ook sluiten. Bij avondwinkel Fifi in Den Haag kwamen op de valreep nog een paar klanten snel nog de laatste dingen halen, om de eerste avond goed door te komen.

Mensen met een werkgeversverklaring mogen nog wel buiten zijn

Politie is extra aanwezig op straat

Marechaussee helpt Haagse politie tijdens eerste dagen avondklok

De Koninklijke Marechaussee levert op verzoek van de burgemeester van Den Haag bijstand tijdens de eerste drie avonden en nachten van de avondklok. Er zijn twee pelotons beschikbaar, die kunnen worden ingezet om openbare orde te handhaven of 'aanvullende werkzaamheden in het kader van handhaving en toezicht in verband met de avondklok', schrijft de Marechaussee. Ook Amersfoort en Eindhoven krijgen bijstand. De burgemeesters willen daarmee de politiecapaciteit in de steden waarborgen.

LEES OOK: Na 21.00 uur niet meer naar buiten: dit moet je weten over de avondklok

Football news:

Cavani is teruggekeerd naar de training en is waarschijnlijk om te spelen tegen Crystal Palace
Fabio Capello, Juventus speelde Rugby tegen de haven. Alleen Ronaldo en Chiesa kunnen een verschil maken in deze ploeg.Voormalig Juventus en Real Madrid manager Fabio Capello heeft zich uitgesproken over de prestaties van de Italiaanse club onder Andrea Pirlo
Neymar: ik postte hoe ik herstelde van mijn blessure, en ik kreeg geen berichten waarin stond, Wow, wat een professional. Geen PSG striker Neymar heeft uiting gegeven aan zijn ongenoegen over de aandacht die aan zijn herstelwerk wordt besteed
Ole Gunnar Solscher: het werk van de juryleden is zeer moeilijk en zonder extra druk. We moeten hun beslissingen nemen
Ik weet zeker dat Messi niet in Barca blijft als ik de verkiezing niet win. Hij geeft de club 30% van de omzet
Trent had Gerrard verafgood sinds hij een kind was, en hij speelde in een sprookje: hij kreeg de zorg van Steven en de armband van de kapitein. Het verhaal van een grote relatie
Hazard ' s herstel van de verwonding is vertraagd. Hij zal waarschijnlijk niet spelen tegen Atletico op Maart 7