Netherlands

Leren van missers bij medisch nieuws

Journalisten gaan regelmatig wat kort door de bocht wanneer ze medisch nieuws optikken. Al is dat niet altijd volledig aan hen te wijten: soms ontbreekt het persberichten of andere bronnen die een medische doorbraak vieren aan de nodige nuance. Wat de oorzaak ook is: lezers van dat medische nieuws worden erdoor op het verkeerde been gezet.

Een voorbeeld: op 8 januari 2016 tekende de Telegraaf uit monde van een Britse professor op dat chocolade het beste medicijn is tegen hoesten. Goed nieuws voor fanatieke snoepers, al was de professor helaas voor hen wat voorbarig en stellig in zijn uitspraken. Zijn onderzoek was ten tijde van het artikel namelijk nog helemaal niet klaar. Een jaar later bleek dat zijn research zijn stelling helemaal niet ondersteunde. Maar die nuance haalde de krant dan weer niét.

Sinds 2015 analyseren en fileren huisarts Lester du Perron en kinderarts in opleiding Tijs Stehmann zulke medische nieuwsmissers op doktermedia.nl. Voor hun nieuwe boek Dokter, ik las in de krant… selecteerden ze honderd medische nieuwsfeiten die ze in iets andere vorm eerder op hun website al van wat broodnodige nuance voorzagen. Van berichten als ‘Lastige patiënt krijgt vaak verkeerde diagnose’ tot ‘Genezing diabetes mogelijk binnen vijf jaar’.

De honderd hoofdstukken in het boek zijn kort (twee á drie pagina’s) en opgebouwd volgens een vast stramien. Du Perron en Stehmann vragen zich bij ieder hoofdstuk eerst af wat de kop van het artikel suggereert, kijken vervolgens wat de bron van het nieuwsbericht is, bepalen daarna of het nieuws ook écht nieuws is en concluderen tot slot wat de lezer nou met het nieuws kan. Kortom: is het onzin of niet? En waar is het waarschijnlijk misgegaan in de berichtgeving?

De vier vragen die Du Perron en Stehmann per hoofdstuk beantwoorden, noemen ze samen de Dokter Media-methode. Met name de uitleg van die methode, opgenomen in het begin van het boek, is interessant voor journalisten. Hij kan gelezen worden als extra slag die je moet maken wanneer je medisch nieuws opschrijft. De honderd losse hoofdstukken zijn een rijke bron aan case studies.

Met die kennis kun je als journalist je voordeel doen. Wie Dokter, ik las in de krant… leest (of ervoor kiest alle hoofdstukken op te zoeken op doktermedia.nl) , krijgt door hoe berichten over medische onderzoeken al snel (onbedoeld) worden opgeklopt tot iets wat ze niet zijn. Of zoals co-auteur Stehmann het eind vorig jaar zelf verwoordde in een interview met Villamedia: ‘als je de valkuilen kent, kun je rekening met ze houden’. En er (hopelijk) met een grote boog omheen lopen.

Dokter, ik las in de media…
Uitgever: De Arbeiderspers
ISBN: 9789029542661
Prijs: €20,99

Football news:

Maradona is de beste dribbler met een fenomenaal aantal doelen en assists. Maar is het waar dat hij alleen Serie A won? Andrew Lesenok-over hoe Diego de geschiedenis van Napoli heeft veranderd
Italiaans kampioenschap. Juventus speelt Benevento, Atalanta Miranchuk tegen Verona, Inter naar Sassuolo
Ex-Manchester United verdediger Valencia verhuisde naar Mexico ' s Queretaro
Gerard Pique: Ik heb er altijd van gedroomd om President van Barca te worden, maar ik weet niet of het zal gebeuren. Neemt u deel aan de presidentsverkiezingen? Zeker niet bij de volgende verkiezingen. Ik ben nog steeds een speler dus ik kan niet deelnemen, maar je weet nooit wat er in de toekomst kan gebeuren. Jullie weten allemaal dat ik een grote fan ben van Barcelona. Ik wil de club waar ik zoveel van hou op alle mogelijke manieren helpen, wat betekent dat ik me goed moet voorbereiden op de rol van President als Ik vind dat ik in de toekomst kan bijdragen. Zo niet, dan zal ik dit standpunt niet inroepen. Ik zal in de toekomst een beslissing nemen, Ik heb er altijd van gedroomd, maar ik weet niet of het zal gebeuren gaf Pique toe
Verheug je en geniet van het leven in deze middelmatige tijd. Denk aan de grote zinnen Maslachenko-join
De ex-Manchester City verdediger Lescott heeft zijn carrière hervat bij de racing Murcia van de Spaanse 4e divisie
Lampard op Chelsea vs Tottenham match: we vechten voor leiderschap, het spel zal belangrijk zijn. Maar er is nog een lange weg te gaan. Chelsea manager Frank Lampard deelde zijn verwachtingen voor de komende Premier League wedstrijd tegen Tottenham. Na 9 ronden deelt Tottenham de eerste plaats met Liverpool met 20 punten, Chelsea en Leicester hebben 2 punten minder. Chelsea tegen Tottenham is toch een speciale wedstrijd, want het is een Derby. Ik weet wat het is