Netherlands

Liberaal Rutte heeft moeite met strenge rol in deze crisis

Analyse

Persconferentie coronamaatregelen Mark Rutte sprak de bevolking streng toe, maar wil als liberaal burgers ook ruimte geven. De persconferentie van de premier liet deze worsteling zien.

Na de wortels was er nu de stok. Vóór de zomer hielden premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) de samenleving voor dat als mensen zich goed aan de regels zouden houden, maatregelen eerder versoepeld zouden worden. Dat gebeurde. Maar nu door oplopende besmettingscijfers van een „zorgeloze zomer”, aldus Rutte, geen sprake is, is er die stok: als mensen de coronaregels niet beter gaan volgen, dreigen weer zwaardere maatregelen. Misschien zelfs een „tweede lockdown”, waarschuwde Rutte op een persconferentie over het coronavirus, de eerste sinds 24 juni.

Het toont de fragiele situatie waarin Nederland verkeert. Even leek het zo’n zomer zonder al te grote zorgen te worden, toen sinds begin juni het aantal nieuwe besmettingen laag bleef, ook al was de horeca weer open, werd er weer gesport en werd met het openbaar vervoer weer meer gereisd. Maar deze week steeg het aantal besmettingen van Covid-19 weer flink.

Rutte en De Jonge kondigden donderdag daarom nieuwe maatregelen aan. Burgemeesters kunnen de sluitingstijden van horeca en nachtwinkels beperken. Voor restaurants moet weer gereserveerd worden, contactgegevens van klanten genoteerd. Studentenontgroeningen mogen niet doorgaan, studentenintroducties alleen informatief en zonder alcohol.

Het zijn nog relatief lichte maatregelen. Pas als de situatie dramatisch verder verslechtert, komen zwaardere maatregelen weer in zicht. Rutte en De Jonge wilden niet zeggen wanneer dat precies is, of wanneer sprake is van een ‘tweede golf’.

Lees ook: Is er sprake van een tweede golf?

In de kern was de boodschap van Rutte en De Jonge dan ook niet gericht op de maatregelen. Met name Rutte legde de nadruk op de persoonlijke verantwoordelijkheid van burgers. De rol die de overheid kan spelen in het beïnvloeden van hun gedrag, en daarmee het beteugelen van de crisis, maakte hij klein. Pas als de burger beter gaat handelen, kan het coronavirus worden beteugeld.

Met name jongeren hebben moeite zich aan de regels te houden. Daarom richtte Rutte speciaal het woord tot hen. „Corona is niet voorbij, dit is geen grap. Het is oerstom om te doen alsof dat wel zo is.”

Het kabinet heeft vaker persconferenties gebruikt om gedrag en publieke opinie te beïnvloeden. ‘Preekjes’, wordt gezegd in het kabinet, zijn nodig om de bevolking te herinneren aan de regels. Rutte zei: „We zijn geen kleuterland, daar geloof ik geen seconde in. We kunnen erop vertrouwen dat mensen verstandig zijn.”

Vaker gaf Rutte aan dat hij geen trek heeft in strengere maatregelen, of strakker toezicht op bijvoorbeeld de anderhalve meter afstand. „Ik ben geen dictator”, zei hij.

Het tekent de dubbele boodschap van de premier. Enerzijds wil hij streng zijn, burgers aan „de afspraken” houden. Tegelijkertijd is hij een liberaal, die vindt dat de overheid geen grote rol in de levens van individuen kan spelen. Rutte is een premier die al tien jaar burgers zegt dat ze hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen, dat ze zélf gaan over het succes of het falen in hun leven. Die liberale intuïtie botst met de noodzaak van een streng praatje.

Door zijn rol te beperken en de verantwoordelijkheid voor de coronabestrijding naar de samenleving te verschuiven, verzwakt de positie van het kabinet. Na een periode waarin de maatschappelijke steun voor coronamaatregelen groot was en onderlinge solidariteit verstevigd leek, breekt bovendien een meer onzekere tijd aan. De steun voor maatregelen neemt wat af, en het ongeduld van burgers neemt toe.

Daarbij is een deel van de crisisaanpak uitbesteed aan burgemeesters en veiligheidsregio’s. Dat leidt tot meer maatwerk, is het idee. Maar het leidt ook tot dubbele boodschappen. Zo voerden Amsterdam en Rotterdam een gedeeltelijke mondkapjesplicht in. Rutte zei donderdag dat het nut van mondkapjes medisch onvoldoende is aangetoond, maar dat ze alleen in sociale zin helpen, omdat burgers bijvoorbeeld meer afstand houden. Het kabinet leunt in dit dossier nog altijd sterk op de ideeën van deskundigen, terwijl de politieke en maatschappelijke druk over uitbreiding van een mondkapjesplicht toeneemt.

De vanzelfsprekendheid van maart, toen Rutte op donderdag zei dat mensen moesten thuiswerken, en miljoenen mensen dat op vrijdag ook deden, is verdwenen. Het wegvallen van draagvlak ondergraaft zijn liberale aanpak. Die kan alleen slagen als individuen meewerken. Rutte verzuchtte dat hij vaak „het kabinet moet dít, het kabinet moet dát” hoort. „Maar uiteindelijk gaat het niet om het kabinet”, zei hij. „Het gaat om u en mij persoonlijk.”

Football news:

Manchester United kan tegen het einde van het jaar meer dan 100 miljoen pond verliezen als gevolg van het coronavirus. Manchester United lijdt verliezen als gevolg van de gevolgen van de coronavirus pandemie. Zoals door ESPN is gemeld, worden de verliezen van Manchester United in de afgelopen zes maanden geraamd op meer dan 75 miljoen pond en zal dit bedrag waarschijnlijk aan het einde van het jaar meer dan 100 miljoen pond bedragen. De club verliest 4-5 miljoen pond elke keer als hij een wedstrijd speelt in old Trafford zonder publiek. Ook Manchester United moet nog minstens 20 miljoen pond teruggeven aan bedrijven die wedstrijden uit de Premier League hebben, als gevolg van kalenderovertredingen als gevolg van de pandemie. De mancunians verloren meer dan 10 miljoen pond, niet in staat om te gaan op een zomer voor het seizoen door het coronavirus
Candreva sloot een 3+1 contract met Sampdoria. Salaris-1,7 miljoen euro exclusief bonussen
Zlatan Ibrahimovic: het coronavirus had de moed mij uit te dagen. Slecht idee. AC Milan striker Zlatan Ibrahimovic zegt dat hij positief getest heeft op coronavirus. Gisteren testte ik negatief op het coronavirus en vandaag testte ik positief. Er waren geen symptomen. Het coronavirus had de moed mij uit te dagen. Slecht idee schreef Zlatan in Twitter account. Golden ball werd geannuleerd, maar we hebben onze eigen gemaakt - het is cooler. Stem op de beste speler van 2020 en win 100.000 roebel
Leeds United bevestigde de transfer Llorente. De Sociedad defender kreeg 18 miljoen pond. Leeds kondigde de aankoop aan van de echte Sociedad verdediger Diego Llorente. De Spanjaard heeft een vierjarig contract getekend. Volgens de BBC kreeg de 27-jarige speler 18 miljoen pond betaald. De statistieken van de leerling van Real Madrid zijn hier te vinden
Bartomeu-Suarez: Ik wil een afscheidswedstrijd organiseren. Barcelona zal altijd uw thuis zijn
Arsenal is geïnteresseerd in Jorginho
PSG weigert Allie te huren vanwege de buitensporige eisen van Tottenham