Netherlands

Linksom of rechtsom, de Tweede Kamer moet verkassen

Jos Heymans

2 minuten geleden

Verhuizen is geen pretje. Wetenschappers stellen dat het een van de meest stressvolle gebeurtenissen is die een mens kan meemaken. Maar de tijdelijke verplaatsing van de Tweede Kamer naar het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken is een regelrechte nachtmerrie voor de twee hoofdrolspelers, Kamervoorzitter Khadija Arib en staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken die verantwoordelijk is voor de operatie.

Die verhuizing moet volgend jaar zomer plaatsvinden, maar Arib wil niet. Maar Knops houdt zijn poot stijf: in het zomerreces wordt er verhuisd.

Het botert al lange tijd niet tussen de twee kemphanen. De Kamer verzette zich met succes tegen de geheimhouding van de plannen die door Knops’ voorganger Stef Blok was opgelegd, en tegen het aanvankelijk ontwerp van het vernieuwde Kamergebouw dat als te megalomaan werd weggezet. Architecten werden aan de kant geschoven, Knops moest miljoenen aan afkoopsommen betalen.

'Arib is een type dat alleen met hulp van de ME kan worden gedwongen als ze meent dat zij gelijk heeft.'

En nu zeurt de Kamer weer over het tijdelijk gebouw dat niet coronaproof zou zijn. Knops is er klaar mee. De verhuizing moest al een keer voor een jaar worden uitgesteld en dat zal de staatssecretaris geen tweede keer gebeuren. Elk uitstel kost 20 tot 30 miljoen euro per jaar.

Het is moeilijk vast te stellen wie er gelijk heeft. Volgens Arib is het gebouw te klein om de coronaregels nauwgezet te kunnen naleven. De ruim 600 Kamerbewoners omvatten Kamerleden, fractiemedewerkers, persoonlijk medewerkers, griffiers, bodes, restaurantpersoneel, beveiliging, technisch personeel, journalisten, fotografen en cameramensen. En daar komen de bezoekers nog bij. Afstand houden lukt dan niet.

Bovendien is er volgens Arib maar één ingang. Knops zegt dat er nog twee etages leeg staan die ingezet kunnen worden en dat het pand vele in- en uitgangen telt. Hij is wel bereid extra maatregelen te nemen als onderzoek zou aantonen dat dat nodig is. Maar aan de verhuisdatum kan niet meer worden getornd.

Maar dat kent hij Arib onvoldoende. Zij staat niet alleen, wordt gesteund door het presidium, het dagelijks bestuur van de Kamer, waarin de acht grootste partijen zijn vertegenwoordigd. Partij voor de Dieren (4 zetels), 50PLUS (3 zetels), DENK (3 zetels), SGP (3 zetels), Forum voor Democratie (2 zetels) en de eenmansfracties Krol, Van Haga en Van Kooten zitten er niet in. Bovendien is Arib een type dat alleen met hulp van de ME kan worden gedwongen te verhuizen, als zij meent dat zij gelijk heeft.

'Bij brand zal het gehele gebouw worden verwoest. De renovatie duldt geen uitstel.'

Boze tongen – en dat zijn er veel want Arib heeft best wel wat vijanden – beweren dat de Kamervoorzitter alleen maar uit eigen belang dwarsligt om volgend jaar herkozen te worden. Of dat gaat gebeuren, is niet zeker. Er zijn fracties die vinden dat na ruim vijf jaar PvdA een andere partij aan de beurt is om de voorzitter te leveren.

De renovatie van het Binnenhof gaat ruim een half miljard kosten, aan de verbouwing van het tijdelijk onderkomen hangt een prijskaartje van ruim 160 miljoen. Historisch gezien is de verhuizing een unicum. Nooit eerder verliet de Tweede Kamer het Binnenhof. In de oorlogsjaren kwam het parlement weliswaar niet bijeen, maar bleef het instituut wel bestaan. De geplande verhuizing en de renovatie zijn dan ook gebeurtenissen met een bijzondere betekenis. Kinnesinne tussen de Kamervoorzitter en de staatssecretaris hoort daar niet bij.

Het parlement heeft een onderkomen nodig tijdens de renovatie van de gebouwen aan het Binnenhof. Blijven zitten is geen optie. De brandweer gedoogt dat het pand, eerder afgekeurd, nog even in gebruik is omdat voor de veiligheid van de bewoners afdoende maatregelen zijn getroffen. Maar bij brand zal het gehele gebouw worden verwoest. De renovatie duldt geen uitstel. Verhuizen moet nu echt gebeuren. Met dat besef moeten Arib en Knops in staat zijn deze betrekkelijk kleine probleempjes snel de wereld uit te helpen.

Football news:

Berg bereikte de Champions League groep op 34 - waarschijnlijk de laatste in zijn leven. En ik heb die overwinning voor Krasnodar uitgekauwd. Ik heb hier al mijn hele carrière op gewacht. Markus Berg zag Alexander Martynovich vertrekken, draaide de snelheid aan, duwde Rennes verdediger Gerzino Nyamsi terug, liet de bal met zijn linkervoet zakken en stuurde hem naar Romain Salin met zijn rechtervoet. Vergeet u niet dat dit doel de eerste overwinning voor de Russische clubs in de Europese competities sinds December 2019 heeft opgeleverd, dan is dat niet verwonderlijk. Berg scoorde voor Krasnodar in de eerste wedstrijd van 2020, in de laatste ronde van vorig seizoen (een dubbele en twee assists met Akhmat) en in de startwedstrijd van dit seizoen (in Ufa). In slechts de laatste (onvolledige) vier maanden scoorde Markus 8 keer. Plus nog een-in de wedstrijd van de Volkenbond voor het Zweedse nationale team tegen de Kroaten. = = = Formule Renault 2.0 = = = de Formule Renault 2.0 is een Formule Renault 2.0 Voor het Team Racing. Krasnodar verloor alle kansen in Piraeus en verloor thuis. Markus was verdrietig en dacht dat hij niet meer in de Champions League zou spelen. Mijn contract met Krasnodar werd berekend voor een jaar. Om eerlijk te zijn, Ik dacht dat ik mijn kans miste de Zweed gaf toe in een Interview met de UEFA website. Maar in de lente verlengde ik mijn contract, we eindigden derde in de League, ging direct naar de playoff ronde en passeerde PAOK. In de eerste ontmoeting met PAOK probeerde Berg de armband van de kapitein en deelde een assist met Remy Cabella. Op de Tumbra had de Zweed kunnen scoren, maar de Griekse autogall en de inspanningen van dezelfde Cabella waren voldoende. Marcus was verrukt: the Feelings are amazing, incredible. Ik heb hier heel lang op gewacht, mijn hele carrière. Dit is een groot, belangrijk evenement voor de club, voor Krasnodar
Ronaldo scoorde de 750e goal van zijn carrière. In de 57e minuut stuurde striker Cristiano Ronaldo de bal naar Kiev om te profiteren van de transfer van striker Alvaro Morata. Dit is het 750e doel van de Portugese carrière. Hij scoorde 450 voor Real Madrid, 118 voor Manchester United, 102 voor de nationale ploeg, 75 voor Juventus en 5 voor sporting. Meer informatie over de statistieken van de 35-jarige vindt u hier
Chiesa scoorde voor de eerste keer voor Juventus-Dynamo Kyiv
Griezmann scoorde voor het eerst in 3 opeenvolgende wedstrijden voor Barca. Hij scoorde vijf doelpunten in zijn laatste zeven wedstrijden voor de club
Braithwaite scoorde 5 (4+1) punten in Barca ' s laatste 3 wedstrijden. In de 20ste minuut werd de score verhoogd met voorwaarts Martin Braithwaite, waarmee hij een kruis van Ousmane Dembele afsloot. Dit is de vierde goal voor de Deen in de laatste drie wedstrijden - hij scoorde een dubbel tegen Dynamo Kyiv in de Champions League op 24 November en scoorde tegen Osasuna (4-0) in La Liga. Ook in de wedstrijd tegen Dynamo, gaf hij een assist. Daarvoor had Braithwaite niet meer gescoord sinds 13 juni, 13 opeenvolgende wedstrijden voor Barcelona. Meer informatie over de statistieken vindt u hier
Juventus is niet afhankelijk van Ronaldo. Elk team zal een dergelijke speler
Holand en Jan spelen geen Lazio vanwege spierblessures. Borussia Dortmund speelt vandaag Lazio in de vijfde ronde van de Champions League. De spits Erling Holland en middenvelder Emre zullen deze wedstrijd missen. Beide spelers hadden spierproblemen. De Noor is de leider van de goalscoring race in deze Champions League draw. Hij scoorde zes doelpunten