Netherlands

Macron: het is duidelijk dat Loekasjenko moet opstappen

„Alexandr Loekasjenko moet opstappen”. Dat zegt de Franse president Emmanuel Macron zondag over zijn Wit-Russische ambtgenoot in een gesprek met de zondagskrant Journal du Dimanche.

„Wit-Rusland is in crisis, en crisis veroorzaakt door een autoritaire leider, die de logica van democratie niet begrijpt en zich probeert met geweld aan de macht vast te klampen. Het is duidelijk dat Loekasjenko moet aftreden,” aldus Macron.

Sinds de verkiezingen zijn er in Wit-Rusland vrijwel continu betogingen tegen Loekasjenko, die door tegenstanders van de president niet als winnaar wordt beschouwd. Loekasjenko liet zich afgelopen week onaangekondigd toch beëdigen, ondanks alle (internationale) protesten.

De Europese Unie zei afgelopen week Loekasjenko niet te erkennen als president van Wit-Rusland. Nu de zittende president na „vervalste” presidentsverkiezingen woensdag toch is beëdigd voor een nieuwe termijn, gaat Brussel haar „betrekkingen met Wit-Rusland tegen het licht houden”, zegt buitenlandchef Josep Borrell.

De EU verklaarde na de verkiezingen van 9 augustus al de uitslag, een royale overwinning van Loekasjenko terwijl alles wees op goede kansen voor de oppositie, niet te erkennen. De stembusgang was volgens de EU „vrij noch eerlijk.

Football news:

Ik hoop dat Alaba een contract tekent met Bayern. Onze club is een van de beste ter wereld
Messi gaf Barca alles, bracht ze naar de top. Hij werd niet behandeld op de manier die hij verdiende.De voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona deelde zijn mening over het verhaal toen Lionel Messi Barcelona wilde verlaten
Ik hoop m ' n stempel op Juve te drukken. We zullen grote resultaten bereiken
De Coach van Benfica: Ik wil niet dat we eruit zien als de huidige Barcelona, Het heeft niets
Ik ben gelukkig in Manchester City. Ik hoop hier te blijven
Fabinho zal niet spelen met West ham als gevolg van blessure
Maradona was de beste in zijn tijd. De beste Messi