Netherlands

Meer hypotheekruimte voor tweeverdieners en bij studieschuld

Meer hypotheekruimte voor tweeverdieners en bij studieschuld

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Tweeverdieners en mensen met een studieschuld krijgen vanaf volgend jaar wat meer ruimte om geld te lenen voor de koop van een huis, meldt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

Het tweede inkomen telt vanaf 1 januari voor 90 procent mee bij het vaststellen van het maximale hypotheekbedrag. Nu is dat nog 80 procent. Verder gaat de studieschuld minder zwaar meewegen, omdat de rente op die leningen lager is geworden.

De leennormen die het kabinet na advies van het Nibud stelt, moeten voorkomen dat huishoudens bij het aangaan van een hypotheek onverantwoorde risico’s nemen. Daarbij wordt niet alleen naar het inkomen gekeken, maar ook naar bijvoorbeeld de prijsontwikkeling en fiscale veranderingen.

Het Nibud waarschuwt dat het in coronatijd ook belangrijk is goed te kijken naar de kans op verlies van inkomen. „Iemand kan een heel bestendig inkomen hebben gehad met werk dat door de aard van deze crisis een wankele toekomst heeft”, zegt Nibud-directeur Arjen Vliegenthart.

Huishoudens die er ondanks de crisis in inkomen op vooruitgaan, zien volgens het Nibud hun hypotheekruimte volgend jaar toenemen. Voor huishoudens zonder inkomensstijging kan de maximale hypotheek licht dalen.

Football news:

Je kunt niet half zwanger zijn en de Play-offs half halen. Tuchel op PSG ' s kansen in de Champions League
Barcelona eerste ooit Champions League penalty schop in 5 opeenvolgende rondes
Bijna zwanger betekent niet zwanger. Dit is Tuchel 's metafoor over PSG' s kansen voor de Champions League play-offs: we leggen uit hoe ze zich aanpassen aan Manchester United en RB
We kennen meer dan de helft van de deelnemers in de Champions League playoffs. Wie is daar al en wie heeft het uitgesteld tot de laatste ronde?
Maguire ongeveer 1:3 met PSG: de tegenstander scoorde illogisch - een ricochet en flipperen rond het strafgebied
Ronald Koeman: Barcelona wil 18 punten scoren in de Champions League. We hadden een geweldige 1e helft met Ferencvaros
= = Clubcarrière = = Lampard maakte zijn debuut in het eerste elftal in de play-offs voor de tweede keer op rij. Sevilla kan nog steeds Chelsea op deze indicator op de laatste dag van het spel, maar ze zullen niet verslaan hun rivaal in de tafel, omdat de Blues nog steeds het voordeel in face-to-face vergaderingen. De Londense club heeft de eerste plaats in Groep E