Netherlands
An article was changed on the original website

'Moeilijke stap voor familie Nouri, want hun Ajax-hart klopt nog steeds'

"Er zijn minuten voorbij gegaan, kostbare minuten. En in die minuten is de hersenschade opgetreden." Advocaat John Beer staat de familie bij van Abdelhak Nouri, de jonge Ajax-voetballer die vorig jaar tijdens een wedstrijd in elkaar zakte. De familie stelt de voetbalclub nu formeel aansprakelijk.

Volgens Beer was dat geen gemakkelijke stap voor de familie. "Ze hebben er lang over getwijfeld, want hun Ajax-hart klopt nog steeds. Toch willen ze dat zoiets nooit meer gebeurt." De voetbalclub moet schuld bekennen, zegt de advocaat. "Maar ook de schadevergoeding speelt mee."

Nouri, nu 21 jaar, liep vorig jaar juli ernstige en blijvende hersenschade op tijdens een oefenwedstrijd. Hij verblijft nu in een zorginstelling. Volgens Beer worden er in de schadevergoeding kosten meegenomen die nodig zijn voor de zorg van Nouri. "Maar er wordt ook gekeken naar de gemiste inkomsten."

De advocaat heeft de afgelopen tijd samen met medische en juridische experts gekeken naar de beelden waarin Nouri een hartaanval krijgt. Hij verwijt Ajax dat ze tekort geschoten zijn in hun zorgplicht. "Dat heeft Ajax, net als ieder ander bedrijf, naar zijn werknemers. In dit geval Nouri."

Volgens Beer heeft Ajax tijdens de betreffende wedstrijd niet volgens de richtlijnen van wereldvoetbalbond FIFA gehandeld. "Daarin wordt duidelijk omschreven wat een club moet doen als een speler op de grond valt zonder dat er contact is geweest met een andere speler. Dat is bij Nouri het geval; hij viel uit het niets op de grond."

De advocaat benadrukt dat er in dat geval meteen moet worden begonnen met hartmassage en het aansluiten van een defibrillator. "En dat is destijds niet gebeurd. Een arts en defibrillator waren snel ter plaatse, maar vervolgens gebeurde er minutenlang niets. Pas na 14 minuten startte de reanimatie."

Een arts en defibrillator waren snel ter plaatse, maar vervolgens gebeurde er minutenlang niets

John Beer, advocaat familie Nouri

De familie van Nouri stapt nu naar de arbitragecommissie van de KNVB. Volgens de advocaat is er geen andere optie. In het contract van Nouri staat een clausule waarin is opgenomen dat de arbitragecommissie de bevoegde instantie is.

"Daarom is dit de enige mogelijkheid. Pas als deze stap is genomen kan eventueel naar de rechter worden gestapt om de uitspraak van de arbitragecommissie te toetsen." De kans dat dit gebeurt, is volgens Beer bijzonder klein.

De KNVB zal nu een commissie gaan samenstellen die gaat bepalen of Ajax zich inderdaad niet aan de richtlijnen heeft gehouden. De hoogte van een eventuele schadevergoeding komt later aan de orde.

Ajax vindt niet dat de club aansprakelijk gesteld kan worden voor het hersenletsel. De voetbalclub schrijft in een verklaring dat alle beschikbare informatie is voorgelegd aan externe juridische en medische adviseurs. Zij zijn tot de conclusie gekomen dat de club niet aansprakelijk is.

"De adviseurs van de familie Nouri beoordelen het anders en dus wordt het voorgelegd aan de arbitragecommissie, een onafhankelijk instituut van de KNVB. Ajax hecht er waarde aan te benadrukken vanzelfsprekend volle verantwoordelijkheid te zullen nemen, in geval vast mocht komen te staan dat de club aansprakelijk is."

Football news:

Ik denk dat het een straf was tegen Aston Villa
Philadelphia speelde in T-shirts met de namen van zwarte mensen die stierven door de politie
Kompany probeert alles bij Anderlecht: hij coachte zonder licentie (verschrikkelijk), speelde 15 wedstrijden en investeerde 3 miljoen euro in de club
Aston Villa coach op Manchester United penalty: een schandelijke beslissing
Paul Pogba: het winnen van de Europa League en de FA Cup zijn twee van Manchester United ' s doelpunten voor dit seizoen
Manchester United ' s eerste Premier League wint 4 opeenvolgende wedstrijden met een verschil van ten minste 3 goals
Brunu scoorde 7 (4+3) punten in zijn laatste 3 wedstrijden voor Manchester United