Netherlands

Mysterie ontrafeld: honderden olifanten Botswana stierven door blauwalg

In Botswana

5 minuten geleden Aangepast: 1 minuut geleden

Een van de honderden dode olifanten in Botswana. Beeld © EPA

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Het is eindelijk duidelijk waar honderden olifanten eerder dit jaar in Botswana plotseling aan overleden. Volgens wetenschappers stierven de dieren aan blauwalg. Toch blijven er ook veel vragen onbeantwoord: "Waarom stierven de dieren alleen in dit gebied?"

In de Okavangodelta, een natuurgebied in het noordwesten van Botswana, werden eerder dit jaar zeker 350 dode olifanten gevonden. Zowel mannetjes als vrouwtjes overleden, en ook de leeftijd leek niet van invloed. Onderzoekers stonden maandenlang voor een raadsel.  

Cyanobacterie

Inmiddels zeggen onderzoekers één stap verder te zijn. De olifanten zijn overlijden aan blauwalg, ook wel bekend als de cyanobacterie. De bacterie dankt de naam aan de blauwe kleur die het water kan geven.

Water met blauwalg kan erg giftig zijn, ook mensen wordt afgeraden om er in te zwemmen. De bacterie gedijt goed in warm water en door klimaatverandering is de kans groot dat blauwalg in de toekomst vaker voorkomt.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Botswana staat voor een raadsel: honderden olifanten zijn dood, maar niemand weet waarom

Zo'n 70 procent van de overleden olifanten werd in de buurt van een waterbron gevonden. Botswana heeft al aangekondigd volgend jaar rondom die waterbronnen massaal te gaan testen op de bacterie. Zo hopen de autoriteiten te voorkomen dat er opnieuw honderden olifanten om het leven komen.

'Waarom alleen olifanten?'

"Er zijn nog zoveel vragen onbeantwoord", vertelt een van de onderzoekers aan The Guardian. "Waarom stierven de dieren alleen in dit gebied? Waarom alleen olifanten?"

Het was de onderzoekers eerder dit jaar al opgevallen dat andere dieren niet ziek lijken te worden door het eten van de karkassen. Ook werd de kans op stropers al snel uitgesloten: verreweg de meeste olifanten hadden hun slagtanden nog.

Een karkas van een dode olifant. Een karkas van een dode olifant.

Hoewel de Botswaanse overheid eerder dit jaar nog zei dat er 281 olifanten om het leven waren gekomen, is het officiële sterftecijfers inmiddels opgelopen tot 330.

Andere bacterie

Vorige maand werden ook in Zimbabwe elf dode olifanten gevonden. De doodsoorzaak van die dieren is nog onbekend en het is nog niet duidelijk of die olifanten ook stierven aan blauwalg. Mogelijk gaat er een andere bacterie rond die olifanten fataal kan worden.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zimbabwe onderzoekt mysterieuze dood van elf olifanten

Botswana, waar de meeste Afrikaanse olifanten leven, heeft tot nu toe een goede reputatie op het gebied van natuur- en dierenbescherming.

Toch zorgde de president van het land eind vorig jaar voor ophef. Hij gaf, voor het eerst in vijf jaar, weer toestemming om jachtvergunningen uit te geven. Dat is volgens hem nodig om de relatie tussen mens en olifant weer in balans te krijgen.

Football news:

FIFA over Bartomeu ' s woorden over de Europese Superliga: we weten niets van een overeenkomst
Broer, geef hem niet op. Hij speelt tegen ons. Benzema vroeg Mendy om de bal niet aan Vinicius te geven tijdens de halve wedstrijd met Borussia
In 2010 onderhandelde Pirlo met Barca. De belangrijkste spelmaker van de generatie was klaar om zelfs in de rotatie
Chugainov over Loko in de Champions League: Er zijn kansen om uit de groep te komen. Het team ziet er zelfverzekerd en waardig
Bayern en Alaba slaagden er voor de derde keer niet in een nieuw contract met verdediger David Alaba te sluiten. Vorige week hield de Oostenrijkse agent Pini Zahavi een derde ronde van gesprekken met de club, maar de partijen slaagden er niet in een akkoord te bereiken. Dit is de derde ronde van contractonderhandelingen voor Alaba die tot mislukken gedoemd is. Voorheen probeerden de partijen in juni en augustus tot een akkoord te komen. (') Eerder melding gemaakt van belangstelling voor de 28-jarige uit Juventus en Manchester City
Atalanta en Ajax lieten slimme voetbal zien: veel vallen en subtiele veranderingen in de beweging
Vadim Evseev: ik hield van de locomotief vanwege zijn stoutmoedigheid. De voormalige verdediger van Locomotive Vadim Evseev deelde zijn mening over de nederlaag van het team tegen Bayern (1:2) in de tweede ronde van de Champions League-etappe. Een fatsoenlijk spel! Ik heb het in het stadion gezien. Ik wilde van dichtbij zien hoe flick de Bayern game bouwt. De man heeft geen enkele wedstrijd verloren in de Champions League als coach, wat indrukwekkend is. Het was duidelijk dat Bayern ' S aanval door de rechterflank werd gebouwd. Muller leidde Rybus naar het midden, naar Lewandowski, Pawar barstte in de zone en liet herhaaldelijk de bal naar het midden vallen. Het doel kwam na deze combinatie. Met Lewandowski kon de verdediging het aan, maar Bayern is niet alleen hem. Kimmich Was Onder De Indruk. Systeemvormende speler. De eerste helft werd gespeeld in één positie, de referentie, en na de release van Martinez begon hoger te spelen en de bal scoorde op de klasse. Ik hield van Lokomotiv vanwege zijn stoutmoedigheid. Niet bang om football te spelen, goed gedaan. Ze Luiz speelde een kwaliteitswedstrijd, won de hele top. Martinez, een grote footballspeler, kwam met een reden naar buiten