Netherlands

Nederlandse politici geschokt over terreurdaad, 'Franse volk staat niet alleen'

Nederlandse politici reageren met afschuw op de terreuraanslag in Nice door vermoedelijk een extremistische moslim. Premier Rutte spreekt van een gruwelijke terreurdaad. "Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden. En wij zeggen tegen het Franse volk: in de strijd tegen extremisme staat u niet alleen. Nederland staat naast u."

Ook de fractievoorzitters in de Tweede Kamer zijn geschrokken van de aanslag, zo kort na de moord op de Franse leraar Samuel Paty door een moslimextremist. Hij werd afgelopen dinsdag in de Kamer herdacht.

"Gruwelijk! Voor de tweede keer in korte tijd onschuldige burgers in Frankrijk wreed afgeslacht, nu bij een kerk in Nice. Dit versterkt onze vastberadenheid in de strijd tegen islamitisch terrorisme", zegt SGP-leider Van der Staaij. ChristenUnie-leider Segers spreekt van "de zoveelste slag in de lange strijd tussen enerzijds de westerse vrijheid en anderzijds het islamisme".

Achter Frankrijk

Ook de ministers Hoekstra en Kaag reageren geschokt. "Mijn verstand staat stil bij de haat en moordlust van deze islamitische terrorist", zegt Kaag. "Le coeur brisé, je hart breekt." Hoekstra benadrukt dat het kabinet voor de volle honderd procent achter Frankrijk staat in de strijd tegen dit soort terreur.

Ook GroenLinks-leider Klaver, 50Plus-fractievoorzitter Van Brenk, en PvdA-leider Asscher spreken hun afschuw uit over de aanslag en hun steun voor Frankrijk en de rechtstaat.

SP-leider Marijnissen wenst de nabestaanden en heel Frankrijk sterkte. "Wat je afkomst, kleur of religie ook is, laten we ons verenigen tegen deze barbarij", zegt zij. PVV-leider Wilders trekt ook conclusies voor Nederland: "Zolang we de islam niet stoppen en alle gewelddadige islamofascisten niet ons land uitzetten, zullen dit soort barbaarse daden blijven plaatsvinden."

'Aanval in Nederland niet ondenkbaar'

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aaldersberg zegt naar aanleiding van de gebeurtenissen in de Franse stad dat alertheid in Nederland geboden blijft. Hij noemt een aanval door een moslimextremist zoals in Nice ook in Nederland niet ondenkbaar.

Aaldersberg waarschuwt dat geradicaliseerde personen ook in Nederland kunnen toeslaan. Onlangs maakte de NCTV bekend dat het dreigingsniveau op 3 van de 5 staat. Dat wil zeggen dat een terroristische aanslag in Nederland 'voorstelbaar' is.

Football news:

Steve McManaman: Real Madrid is een verouderingsteam. Ze hebben nieuwe spelers nodig als ze hun vorige hoogten willen bereiken
ISCO zou in januari naar Sevilla kunnen verhuizen. Lopetegui is persoonlijk geïnteresseerd
Bilyaletdinov over de Champions League: Loco kan de groep verlaten. In de 6de ronde kan Bayern worden verslagen. De voormalige Lokomotiv middenvelder Diniyar Bilyaletdinov sprak voor de Champions League wedstrijd, waar de spoorwegwaymen met Salzburg zullen spelen
Zlatan Ibrahimovic: ik dacht erover om met pensioen te gaan, maar ik wilde de mentaliteit van Milaan
In de zomer van 2021 koopt Real Madrid geen Mbappe als gevolg van de crisis (Le Parisien)
Ibra scoort in 39, Buffon sleept in 42, Ronaldo heeft geen plannen om te eindigen. Wordt football echt oud?
Ziyech over wie hem inspireert: Eden Hazard. Een wereldklasse speler