Netherlands

Nederlandse viroloog gaat onderzoek doen in China: 'Willen leren van deze uitbraak'

Zes vragen

42 minuten geleden Aangepast: 36 minuten geleden

Marion Koopmans. Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC in Rotterdam maakt deel uit van een internationaal onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat onderzoek gaat doen naar de herkomst van het coronavirus. Zes vragen aan Koopmans.

Koopmans werkt voor het onderzoek samen met experts uit het Verenigd Koninklijk, de Verenigde Staten, Australië, Denemarken, Japan, Qatar, Duitsland, Vietnam en Rusland.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Verspreiding Pfizer-vaccin begint in Groot-Brittannië en VS

1. Wat gaat u onderzoeken?

"We gaan proberen te achterhalen wat er precies gebeurd is aan het begin van de pandemie. Waar kwam het virus vandaan, hoe is het verspreid, waar is dat gebeurd: dat soort vragen.

We weten natuurlijk dat de eerste uitbraak in Wuhan is geweest, en dat veel van de patiënten op een markt waren. Maar er is ook iemand gevonden die al eerder ziek was en daarvan is de bron onbekend. Was dat iets op de markt zelf, was de markt een 'superspreader'- gebeurtenis?"

2. Is dit het eerste onderzoek waarbij buitenlanders in China zelf onderzoek mogen doen?

"De WHO heeft al eerder een internationale missie gestuurd. Toen is naar de gegevens over de bestrijding gekeken. Daar werd al geconstateerd dat de vroege ontstaansgeschiedenis nog grotendeels onduidelijk is. Daar was in die eerste golf in Wuhan begrijpelijkerwijs geen tijd voor, omdat ze hun handen vol hadden met het bestrijden, maar nu Covid-19 daar onder controle is, komen deze vragen bovenaan de lijst te staan."

Bekijk ook: Het coronavirus muteert volop, hoe erg is dat eigenlijk?

Het coronavirus is continu aan het veranderen. Nieuwe versies wijken telkens iets af van het oorspronkelijke virus. Dat klinkt heel eng, maar moeten we ons ook echt zorgen maken?

3. Waarom is het belangrijk om de oorsprong van het virus te kennen?

"Omdat we van elke uitbraak proberen te leren. Veel nieuwe uitbraken van infectieziekten hebben hun ontstaan in de dierenwereld. Het zal geen directe praktische adviezen opleveren, maar we moeten wel op zoek naar inzichten waarmee we in de toekomst veel eerder opmerken dat er iets geks aan de hand is."

4. Het idee is dat het virus van vleermuizen komt. Is het mogelijk dat het eerst nog naar een ander dier is overgesprongen, en daarna naar de mens?

"Ja, dat is één van de hypotheses."

Een patiënt met het coronavirus en medische staf in Wuhan, China. Een patiënt met het coronavirus en medische staf in Wuhan, China.

5. Een theorie is dat het virus 'ontsnapt' zou zijn uit een laboratorium in Wuhan. Mag u daar onderzoek doen?

"Alle mogelijkheden worden in principe onderzocht. We beginnen eerst met een gedegen studie om te bekijken waar we verder moeten inzoomen. Stel dat blijkt dat er in december in een andere stad al een paar patiënten waren, dan ligt de bron misschien heel ergens anders."

6. Wanneer hoopt u naar China te gaan?

"We beginnen met online meetings, omdat veel van de eerste stappen 'papierwerk' zijn. We verwachten ergens februari of maart die kant uit te gaan. Dat is waarschijnlijk de start van een lang proces, met herhaalde bezoeken, want dit is een complexe vraag. Dit heeft bij andere virussen ook jaren geduurd."

Bekijk ook: Zo gaat KLM de coronavaccins vervoeren

Op Schiphol bereidt KLM zich voor op een enorme operatie. Want hoe gaan ze de coronavaccins vervoeren?
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ideale coronahulp? Robots helpen in de ouderenzorg

Football news:

Ronaldo ' s charisma en karakter helpen ons. Wij geloven in Pirlo, er zijn geen specifieke verwachtingen
Ødegaard is dicht bij de huur in Sociedad. Ajax is ook geïnteresseerd in de Real Madrid middenvelder
Ronaldo wordt onnodig bekritiseerd. Zijn partners, waaronder Morata, zijn nog erger. Ex-Interspeler over de wedstrijd met Juve
Koeman over Leonardo ' s woorden over Messi: wanneer mij gevraagd wordt of ik geïnteresseerd ben in Neymar of Mbappe, zou ik ook zeggen ja
De paus sprak met Spezia en feliciteerde hen met hun overwinning op Roma: u won 4:2. In Argentinië dansen we de tango, en dit is muziek 2/4
Arsenal benaderde Real Madrid met betrekking tot de lease van Edegra
Inter kan Gomez alleen ondertekenen in het geval van de verkoop van Eriksen. De Argentijn houdt van Conte