Netherlands

Niemand vervolgd voor opnemen en lekken gesprek over waarnemend burgemeester Den Haag

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat niemand vervolgen voor het lekken van vertrouwelijke informatie uit een besloten bijeenkomst over de nieuwe waarnemend burgemeester van Den Haag. Volgens het OM is er onvoldoende bewijs over wie de opnamen heeft gemaakt en wie die heeft gelekt naar de media.

Het gesprek tussen fractievoorzitters, op 7 oktober 2019, in het provinciehuis werd stiekem opgenomen. In totaal waren er twintig personen aanwezig die allemaal geheimhoudingsplicht hadden.

Omroep West kreeg de geluidsopnames toegespeeld en publiceerde die twee dagen na het gesprek op het provinciehuis. Tijdens het gesprek zei de commissaris van de Koning Jaap Smit nadrukkelijk dat alles wat gezegd wordt, binnenskamers moet blijven. Nadat de gelekte tapes waren gepubliceerd, is er aangifte gedaan van lekken.

Gebrek aan bewijs

Het OM schrijft dat meerdere fractievoorzitters tijdens het gesprek hun mobiele telefoon op tafel hadden liggen. Tegen één van hen waren de verdenkingen het sterkst. Wie dat is, is niet bekendgemaakt. In februari werd een inval gedaan bij raadslid Arnoud van Doorn van de Partij van de Eenheid.

Ondanks diverse aanwijzingen is er volgens het OM onvoldoende wettig en overtuigend bewijs voor vervolging. Daarom wordt de zaak geseponeerd. Deze beslissing is dinsdag gedeeld met het desbetreffende raadslid, de commissaris van de Koning Jaap Smit en de gemeentesecretaris die aangifte deden.

LEES OOK: Van de hoofdredactie: waarom Omroep West gelekte geheime opnamen publiceert

Lees alles over het nieuws rondom de gelekte tapes in ons dossier.

Football news:

Neuer op het winnen van de Duitse super Cup: 3 goals scoren is altijd onmogelijk. Gelukkig scoorde Kimmich
Vasin ' s agent die de ex-coach van Khimki Gunko de speler weigerde: ik weet er niets van. Misschien kreeg hij een taxichauffeur
Shomurodov zal een vierjarig contract tekenen met Genua. De medische controle-op vrijdag
Vinicius was buitenspel, maar de bal werd voor het laatst aangeraakt door een Valladolid verdediger. Ex-scheidsrechter Andujar Oliver op Real Madrid ' s doel
Muller is de meest gedecoreerde Duitser in de geschiedenis. Hij Won de 27e trofee en overtrof de Schweinsteiger
Pep Guardiola: de stad is nog ver van hun beste vorm. We hebben 10 spelers laten vallen
Zidane over Jovic ' s toekomst: alles kan gebeuren. Ik kan niets zeggen totdat het venster sluit Real Madrid coach Zinedine Zidane de wedstrijd van de vierde ronde van La Liga tegen Valladolid