Netherlands

Nieuwe probleemgroep: meer jonge mannen kunnen of willen niet werken

Vanwege psychische klachten

11 minuten geleden Aangepast: 9 minuten geleden

Archieffoto Beeld © Getty Images

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

Een steeds grotere groep jongere mannen wil of kan niet werken. Maar liefst 8 procent van die mannen - dat zijn er zo'n 100.000 - zit volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek nu thuis.

De werkloosheid bereikte onlangs een laagterecord, er werken méér vrouwen dan ooit en het aantal openstaande vacatures was nooit zo hoog.  Maar een groep profiteert daar niet van, blijkt uit onderzoek van CBS: mannen tussen de 25 en 45 jaar.

Het gaat vaak om laagopgeleide, alleenstaande mannen die dus niet terug kunnen vallen op een werkende partner. 

Verdubbeling

Er zijn verschillende redenen waarom ze niet kunnen of willen werken.  De grootste groep zegt vanwege arbeidsongeschiktheid of ziekte te zijn uitgevallen, meldt het CBS. Het gaat dan eerder om psychische klachten dan om fysieke klachten. Andere redenen voor de mannen om niet werken zijn opleiding of studie of, in veel kleinere mate, zorg voor hun gezin.

Momenteel zit 8 procent van de mannen tussen de 25 en 45 jaar thuis. In 2009 ging het nog om 4,6 procent. Bijna een verdubbeling dus ten opzichte van 10 jaar geleden.

Vrouwen

Bij vrouwen in deze leeftijdsgroep bleef het percentage dat niet deelneemt aan de arbeidsmarkt over deze periode ongeveer gelijk. Vrouwen die niet werken vanwege ziekte zijn ook relatief vaak laagopgeleid, maar zijn gemiddeld wel wat hoger opgeleid dan mannen en hebben vaker een gezin met kinderen.

In het onderzoek is niet gevraagd of de mensen die niet werken een uitkering hebben.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Al lang werkloos? Je bent geschikt voor meer banen dan je dacht

Football news:

Ook in Bulgarije zijn er problemen met het virus: er zijn 16 gevallen in één team (het lijkt erop dat het werd veroorzaakt door één speler van de tegenstander). Maar het bereikte de halve finale van de Play-offs!
Ronaldo: de strijd tegen racisme is niet in het belang van de zwarten, maar in het belang van ieder van ons. Niemand wordt als racist geboren
Messi en Ronaldo zijn superfreaks. Sterling volgt ze
Maurizio Sarri: Dit is niet het moment om aan Lyon te denken. Atalanta is erg goed, het is moeilijk om tegen hen te spelen
De Bruyne is niet van plan om Manchester City te verlaten, ook al is de club verbannen uit de Champions League
Zlatan op Rangnick in Milaan: ik weet niet eens wie het is
Abraham voldeed aan de voorwaarden voor een automatische verlenging van zijn contract met Chelsea tot 2023