Netherlands

Nog eens 16 miljoen euro nodig voor Floriade in Almere

Na jaren van discussie en financiële tegenvallers, kan de gemeenteraad van Almere vanavond definitief groen licht geven voor de Floriade in 2022. De gemeente moet dan wel een extra investering doen van 16,3 miljoen euro.

Vorige week werd al duidelijk dat een meerderheid van de raad hiermee akkoord gaat, maar de partijen verschillen sterk van mening over de vraag hoe die extra kosten betaald moeten worden, schrijft Omroep Flevoland.

Geld uit extra grondverkoop

Almere wil na het vertrek van de Floriade op het terrein 660 woningen bouwen. De opbrengst van de grondverkoop komt dan ten goede aan de gemeente. Collegepartijen Leefbaar Almere en de VVD komen vanavond met een voorstel om extra stukken bouwgrond te verkopen.

Volgens Colette Holter van de VVD is er ruimte op het Floriadeterrein om 1500 woningen te bouwen met grondopbrengsten van 38 miljoen euro. Holter: "Wij hebben ook in Almere woningnood. Dus wat dat betreft, is extra bouwen voor ons wel welkom."

Oppositiepartijen PVV en Partij voor de Dieren zijn fel tegen dit plan. Ze willen dat het gebied zo veel mogelijk groen blijft.

Toen Almere begon met de plannen voor de Floriade werd er uitgegaan van een kostenpost van 10 miljoen euro. Dat geld moest onder meer terugstromen door de verkoop van toegangskaartjes en sponsoring. Maar eind 2018 waren de beraamde kosten al opgelopen tot 28 miljoen euro.

Die hogere kosten zouden samenhangen met de ambitieuze opzet. Almere kiest voor een tentoonstelling in combinatie met een bouwexpo. Onderdeel daarvan was een 'groene' stadswijk met 600 woningen en zestig waterwoningen. Vooral dit idee zorgt voor een oplopend tekort, bleek uit een onderzoek van Het Financieele Dagblad.

Daarbovenop komen nog de kosten voor het 'Floriade-team' van de gemeente, waarin krachten van verschillende afdelingen zijn gebundeld. Ook gaf de gemeente miljoenen uit aan het uitkopen van bedrijven die op het terrein lagen, zoals een camping, een duikschool en een jachthaven.

Niet alleen de gemeente Almere stopt geld in de Floriade. Vanuit de provincie Flevoland is een subsidie van 10 miljoen euro gegeven en de landelijke overheid heeft 5 miljoen euro ingelegd. Daarnaast was het de bedoeling dat er geld zou worden opgehaald door sponsoring. Van de geraamde 10 miljoen euro aan sponsorgelden is nog geen tiende binnen.

Inmiddels lijkt er onder de inwoners van Almere steeds minder animo te zijn om de Floriade door te laten gaan. Dat blijkt uit een opiniepeiling die vorige maand is uitgevoerd in opdracht van Omroep Flevoland onder ruim 4600 Almeerders.

Van de ondervraagden zegt 56,8 procent dat stoppen de beste optie is. 27,4 procent kiest voor doorgaan en 14,2 procent kiest voor uitstel van het evenement.

Uit deze peiling blijkt verder dat Almeerders nu anders tegen de Floriade aankijken dan een aantal jaar geleden. 38,8 procent van de ondervraagden zegt dat het evenement goed en nuttig is voor de stad. In 2015 lag dat percentage met 62 procent een stuk hoger.

Football news:

Cadiz, die met pensioen is, zal Negredo tekenen
Zaa uit crystal Palace toonde racistische bedreigingen van de instagram account. De politie heeft een 12-jarige opgepakt.) schooljongen
Niemand wint alleen, tenzij je Maradona bent
Ocampos op Messi: je ziet hem als een God, maar hij is echt. Leo helpt de spelers
Solskjaer op het martial-Rashford-Greenwood trio: niets nieuws voor Manchester United. Herinner je je Ronaldo, Rooney en Tevez?
Josep Bartomeu: Barcelona heeft La Liga 8 keer gewonnen in 11 jaar. Historische prestatie
Lineker over de CAS beslissing over Manchester City: Het is moeilijk om te weten wat er zal gebeuren met de FFP regels na dit