Netherlands

Nog maar eens per drie jaar preventief onderzoek naar borstkanker

Foto: ANP

Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker loopt verdere vertraging op door de corona-uitbraak. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) ziet zich genoodzaakt de periode tussen twee onderzoeken tijdelijk te verlengen, van twee jaar naar maximaal drie jaar.

Het streven om vrouwen van 50 tot 75 jaar iedere twee jaar te onderzoeken werd vorig jaar al niet gehaald door personeelstekorten. Inmiddels zit er gemiddeld 2,5 jaar tussen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat de verlenging van de termijn heeft geadviseerd.

Het preventieve onderzoek kwam begin dit jaar, tijdens de eerste coronagolf, enige tijd helemaal stil te liggen. In juni werd het weer opgestart, maar door de coronamaatregelen is de capaciteit lager dan voorheen.

Door de problemen zijn grote regionale verschillen ontstaan, aldus het RIVM, en dat is onwenselijk. Door de termijn landelijk op te rekken naar eens in de drie jaar, worden die verschillen verkleind. Ook ontstaat zo ruimte om nieuwe medewerkers op te leiden. “Zo wordt er geïnvesteerd in voldoende capaciteit zodat vrouwen op termijn weer met kortere tussenpozen uitgenodigd kunnen worden.”

Ongeveer een op de zeven vrouwen krijgt in haar leven borstkanker. Met het bevolkingsonderzoek kan de ziekte in een vroeg stadium worden opgespoord, zodat de kans op succesvolle behandeling zo hoog mogelijk is. Bij vrouwen die eraan meedoen, worden mammografieën gemaakt, röntgenfoto’s van de borsten. Die worden beoordeeld door radiologen. Als zij afwijkingen zien, kan nader onderzoek worden gedaan.

Het RIVM maakte donderdag verder bekend dat het bevolkingsonderzoek vorig jaar bij ruim 6500 vrouwen borstkanker aan het licht heeft gebracht. Het gezondheidsinstituut ziet bevolkingsonderzoeken, die ook bestaan voor baarmoederhalskanker en darmkanker, als “goed lopende programma’s die veel gezondheidswinst opleveren”.

Football news:

Maguire op 0:0 met Liverpool: Manchester United ' s momenten waren beter. We zouden op een andere dag gewonnen hebben. Manchester United verdediger Harry Maguire sprak na de wedstrijd van de 19de ronde van de Premier League met Liverpool. Ze begonnen de wedstrijd beter dan wij, maar in de tweede helft verbeterden we veel. Onze kansen waren beter, op een andere dag hadden we gewonnen. Veel mensen zeggen dat Liverpool hun centrale verdedigers heeft verloren, maar na deze verwondingen beschikken zij over uitstekende verdedigingsstatistieken. Ze hebben veel opties. We wilden winnen. U kon ons verlangen zien in de tweede helft, we wilden drie punten nemen. We zijn een beetje teleurgesteld, zei Maguire
Solskjaer about 0:0 met Liverpool: ik ben boos, maar een punt is prima als Manchester United wint in de volgende ronde
Manchester United heeft Liverpool al 5 jaar niet gewonnen
Manchester United won geen enkele wedstrijd in 5 wedstrijden tegen clubs van de grote zes in de 2020/21 Premier League
Liverpool scoort niet 3 opeenvolgende Premier League wedstrijden - de slechtste zegereeks in 16 jaar
Ik ben nu niet geïnteresseerd in concurrenten. De kloof van 4 punten is zeer belangrijk
Ik heb met het trio Chanson - bale te maken gehad, maar voor Garrett ging alles volgens plan. Voormalig Tottenham verdediger Michael Dawson heeft zijn mening gedeeld over de lening van winger Gareth Bale, waarvan de rechten toebehoren aan Real Madrid. Ik was zo opgewonden toen Bale terugkwam. We hadden het over het aanvallende trio van Kane, Son en Bale. Het ging niet volgens plan voor Gareth en het is echt teleurstellend. We hebben nog niet het werkelijke niveau gezien dat we zagen in zijn vroege carrière met sporen. Hij heeft nog steeds dat niveau en het is slechts een kwestie van tijd voordat we hem zien, Dawson vertelde Sky Sports. Mourinho naar Bale in opleiding: wil je hier blijven of teruggaan naar Real Madrid en geen voetbal spelen?